site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

2019’a gidilirken İzmir’de transfer iddiası: CHP o ilçede eski taktiği mi uygulayacak?

2019’a gidilirken İzmir’de transfer iddiası: CHP o ilçede eski taktiği mi uygulayacak?
27.09.2018
A+
A-

CHP’nin 2014 yılında dramatik bir şekilde AK Parti’ye kaybettiği Selçuk’ta geçmiş seçimlerde uyguladığı transfer aday formülünü hayata geçirebileceği iddia edildi. Selçuk siyasetinde kulisler hareketlenirken CHP’nin AK Partili Başkan Bakıcı’ya teklif götürebileceği öne sürüldü.

Türkiye’de siyasi partiler 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geride kalmasıyla birlikte 2019’da gerçekleşmesi planlanan yerel seçimlere kilitlendi. İzmir’de sürecin hareketli geçmesi beklenirken gözler kentin en güçlü partisi konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) izleyeceği yol haritasına çevrildi.

16 yıldır ülkedeki genel iktidarı elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de (AK Parti) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile birlikte kurduğu Cumhur İttifakı’yla İzmir’de nasıl bir kampanya süreci yürüteceği şimdiden merak konusu oldu. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’ni kazanma noktasında şeytanın bacağını kırmak isteyen AK Parti’nin ittifak çerçevesinde sahaya süreceği isimlerin öneminin bir kat daha arttığı belirtildi. 2014 yılındaki sonuçları masaya yatıran 3 büyük partinin 2019 öncesinde hesaba katması gereken en büyük unsur olarak varlığını ortaya koyan İYİ Parti de kilit konumda bulunuyor.

2014 yılında CHP tarafından AK Parti’ye kaybedilen ilçeler arasında yer alan Selçuk’ta 2019’un galibi şimdiden merak ediliyor. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Ankara temaslarının ardından yaptığı açıklamalarda Selçuk’un da içinde bulunduğu 8 ilçede adayların sahaya erken sürülebileceğinin sinyallerini verdi. Bu gelişmeler kulisleri iyice hareketlendirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 1 Ekim’de yeni dönem için kararını açıklayacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu kentte hem kendi partisi içindeki unsular hem diğer partiler ve iş dünyası açısından çok büyük bir denge noktası olarak gösteriliyor. Adeta kentte tüm siyasi planlar “Kocaoğlu’yla” ve “Kocaoğlu’suz” olmak üzere iki ihtimal düşünülerek hazırlanıyor.

GEÇMİŞ SEÇİMLER VE RAKAMLAR PARTİLERE NE SÖYLÜYOR?
İlçede, 2009 yılındaki seçimlerde CHP’nin yüzde 50.72 ile birinci, AK Parti’nin yüzde 33.7 ile ikinci, MHP’nin yüzde 10.66 ile üçüncü parti konumunda olduğu görülüyor. 2014 ise AK Parti yüzde 36.67 ile ipi göğüslüyor ve seçimi kazanıyor. Fakat CHP sadece 13 oy az aldığı için ikinci sıraya konumlanıyor ve Ülgür’ün 15 yılık partinin ise 25 yıllık iktidarı AK Parti’ye geçiyor. CHP 2014 seçimlerinde yüzde 36.62’de kaldı. MHP ise yüzde 21.30 oy aldı ve üçüncü parti oldu. Asıl ilginç olarak gösterilen nokta ise 24 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan tablo… Siyaset sahnesine yeni çıkan İYİ Parti, ülkenin pek çok il ve ilçesinde olduğu gibi İzmir’de de kritik konumda bulunuyor. 24 Haziran’da ilçede CHP Yüzde 44.4 ile zirveye konumlandı. Ardından yüzde 23.3’lük oranla AK Parti geldi. İYİ Parti yüzde 13.7 oy alarak üçüncü, HDP yüzde 11.2’lik oranla dördüncü ve MHP yüzde 6.3 oy alarak beşinci parti oldu. MHP’deki erime net bir şekilde görülüyor.

AK PARTİ VE CHP İÇİNDEKİ DENGELER NE DURUMDA?
İlçede dengelerin çok hassas olduğu öne sürülüyor. Geçmiş yıllarda gerçekleşen seçimlere bakıldığında Selçuk merkez sağ ideolojinin iktidara kolaylıkla geldiği bir ilçe olarak görülmüyor. 1984 yılındaki sandık mesaisinde gülen taraf Anavatan Partisi (ANAP) olurken diğer seçimlerde CHP (Bir kez SHP) iktidarından net bir şekilde söz edilebilir. ANAP’ın seçim kazanmasından çeyrek yüzyıldan fazla bir süre sonra tarihler 2014 yılının 30 Mart’ını gösterdiğinde ise AK Parti Zeynel Bakıcı ile zafer kazandı. Bu sonucu CHP içindeki yanlış politikaya endeksleyenler kamuoyunda hiç azımsanmayacak kadar çoğunlukta…

Savunulan düşünceye göre; 3 dönem gibi uzun bir süre koltukta oturan CHP’li Vefa Ülgür yanlış bir tercihti… Selçuk’ta, ‘CHP eğer başka bir adayla sahaya çıksaydı AK Parti’nin sandıktan galibiyetle ayrılması mümkün değildi’ görüşünde birleşen çok sayıda vatandaşın olduğu öne sürülüyor. Bu düşünceyi Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı kendisi dahi doğruluyor. Üç dönemin ardından dördüncü kez aday gösterilen Ülgür’e karşı seçimi çok küçük bir farkla kazan Bakıcı geçtiğimiz dönemde, “Tek şansım CHP’nin yine Ülgür’ü göstermesi” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Yeni süreçte AK Parti ve CHP’nin göstereceği refleks merak ediliyor. Çünkü Bakıcı da kendi partisinde çok çetin bir mücadele içinde… 9 yıl gibi uzun bir süre koltukta oturmuş olan AK Parti Selçuk İlçe eski Başkanı Sema Yeşilçimen’in teşkilatıyla birlikte Başkan Bakıcı’yı zaman zaman zor durumda bıraktığı kulislere yansımıştı. Yeşilçimen’in belediye başkanlığı düşüncesi olduğu biliniyor. Gelinen noktada mevcut İlçe Başkanı Osman Başterzi’nin de ismi kulislerde 2019 adaylığı için dillendiriliyor. Kentin birinci bölgesinde ağırlığı olan Milletvekili Atilla Kaya’nın da Bakıcı’nın yerine başka bir ismin aday gösterilmesine sıcak baktığı parti kulislerine yansıdı. AK Parti’de tüm bu dengeler hissedilirken diğer taraftan CHP’nin izleyeceği yol haritası bir kat daha önem kazandı.

CHP’nin kulislerinde ise İlçe Başkanı Merve Çalışkan’ın Ülgür’ün adaylığından yana tavır sergilemesine kesin gözüyle bakılıyor. Çalışkan’ın başkan seçildiği ilçe kongresinde Ülgür’ün ağırlığı ve etkisi hissedildi. Çalışkan seçimden bir akşam önce adaylığını açıkladı ve Hasan Uysal’ı sandıkta mağlup etti. Mahalle delege seçimlerinden eli güçlü çıkan Ülgür’ün Çalışkan’ı desteklediği öne sürülmüştü. Ülgür’ün ilçe yönetiminde yer alması örgütte şaşkınlık yarattı. Bu hamlenin 2019 seçimlerine yönelik olduğu vurgulandı. Ülgür ilçe yönetiminde bulunması için, ‘Aklımda hiçbir şey yok. Artık yavaş yavaş siyasetten çekilip, görevi gençlere bırakma vakti geldi’ açıklamasını yapmıştı. Fakat gelinen noktada 2019’da kurulacak sandık zamanı yaklaştığında Ülgür’ün sahneye çıkabileceği ifade edildi.

KADIN ADAY FORMÜLÜ UYGULANIRSA EN GÜÇLÜ İSİM SENGEL!
Diğer yandan kadın aday formülünün uygulanmasının çok büyük ihtimal olarak gösterildiği Selçuk’ta Başkan Kocaoğlu’na yakın olan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Filiz Ceritoğlu Sengel’in ismi ortaya atıldı. Ayrıca İlçe eski Başkanı Özge Yıldırım’ın da aday olarak gösterilebileceği ifade edildi. Ülgür’ün kendi gösterilmediği takdirde Yıldırım’a destek verebileceği konuşuluyor. Fakat Kocaoğlu ve yapısının Sengel’de karar kılması bekleniyor. Kocaoğlu’nun il kongresi sürecinde Deniz Yücel’den önce adaylık noktasında Sengel ismi üzerinde nabız yokladığı da iddia edildi.

CHP BAKICI’YI TRANSFER Mİ EDECEK?
Fakat gelinen süreçte CHP içinde farklı ve ilginç bir hareketliliğin yaşandığı iddia edildi. CHP’nin geçmiş yıllardaki seçimlerde uyguladığı transfer aday formülünü 2019’da Selçuk’ta hayata geçirebileceği öne sürüldü. CHP’nin 2009’da Bayındır ve Urla’da, 2014’te de Tire’de gerçekleştirdiği transfer hamlelerini bu kez Selçuk’ta deneyebileceği iddia edildi. CHP’nin Başkan Bakıcı’ya böyle bir teklifle gidebileceği kulislerde konuşuluyor.

Haber: Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ
www.egedesonsoz.com/haber/2019-a-gidilirken-izmir-de-transfer-iddiasi-chp-o-ilcede-eski-taktigi-mi-uygulayacak/992152

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.