site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

20 yaşından sonra her kadın kendini muayene etmeli!

Doç. Dr. Mehmet Ali Gök: 20 yaşından sonra kadınlar ayda bir kez adet bitimi sonrasındaki dönemde ayna karşısında kendi memelerini gözlemlemeli ve elleriyle memelerini, koltuk altlarını yoklamalılar. Meme kanserlerinin yüzde 70’ini hastalar kendi memelerini incelerken veya muayene ederken buluyor.

20 yaşından sonra her kadın kendini muayene etmeli!
19.10.2023
A+
A-

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Ali Gök, Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı çerçevesinde önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Gök, meme kanserinin meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişmesi sonucu oluştuğunu belirterek, “Bu hücreler kontrolsüz olarak çoğalır, tümör olarak ortaya çıkar. Memenin kanserli dokusu önce yakın çevresine, sonra da memeye yakın lenf bezlerine yayılır. Zamanında tanı konup tedavi edilmeyen meme kanserleri diğer organlara yayılarak tedavi imkânının zor olduğu evreye geçer. Meme kanserlerinin son yıllarda görülme oranları oldukça arttı. Dünya çapında yapılan istatistiklere göre meme kanserinin görülme oranı 10 bin kişide 4-5 olarak hesaplanmıştır” diye konuştu.

Genetik yatkınlık ve ilerleyen yaşla beraber meme kanseri görülme sıklığının arttığına değinen Doç. Dr. Gök, meme kanserinden korunmanın yollarını da şu şekilde sıraladı:

“Sigara ve alkol gibi kanserojen ürünlerden uzak durulmalı. Sağlıklı beslenmeli ve düzenli spor yapılmalı. İdeal kiloyu korumaya özen gösterilmeli. Bebek sahibi olan anneler ilk 6 ay emzirmeli. Geç yaşta anne olmaktan kaçınılmalı, hormon ilaçlarının kullanımına dikkat edilmedir. Memede kanserli bir hücrenin bir tümör oluşup muayene sırasında bir uzman tarafından tespit edilinceye veya radyolojik incelemede belirginleşinceye kadar uzun süre kalması gerekir. Kadınlarda genellikle en az 1 cm büyüklüğüne ulaşmış bir kitle elle kontrol edilerek tespit edilebilir.”

Doç. Dr. Gök, günümüzdeki meme kanseri belirtilerinin büyük bir kısmının kişinin kendisi tarafından bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Kanserli kitleler sert, düzgün kenarlı, pürüzlü yüzeyli ve meme dokusunda gizlenmeyecek şekilde değişikliğe uğrar. Memede ele gelen bir şişlik veya kitle, iki meme arasında ortaya çıkan asimetri, meme ucunun içe doğru çekilmesi, şekilde değişiklik, memelerde kızarıklık, yara, egzama, kabuklanma, çatlama, deride portakal kabuğuna benzer görünüm, memede olağandışı boşluklar veya büyüklük artışı, adet değişikliği, memede bulunandan farklı nitelikte ağrı, meme ucu akıntısı, koltuk altında şişlik kanser tanısını koymaya yarayan önemli bulgulardır. Meme kanserlerinin yüzde 70’ini hastalar kendi memelerini incelerken veya muayene ederken buluyor. Bu yüzden 20 yaşından sonra kadınlar ayda bir kez adet bitimi sonrasındaki dönemde ayna karşısında kendi memelerini gözlemlemeli ve elleriyle memelerini, koltuk altlarını yoklamalılar. Herhangi bir değişiklikte farklılık varsa, en kısa sürede doktora başvurmalılar.”

Erken evrede tespit edilen meme kanserinin tedavisinde ilk seçenek olarak cerrahi yöntemlerin kullanıldığına işaret eden Doç. Dr. Gök, “Meme kanseri tedavisinin en önemli bölümünü cerrahi oluşturur. Meme kanseri ameliyatının amacı, kanserli parçaların uzaklaştırılmasıdır. Cerrahi tedavi yöntemleri tümörün tekrarlamasını (nüks) veya başka organlara dağılmasını önleyecek şekilde uygulanır. Yöntemler, takip eden sistematik tedavi yöntemleri, tedavi yöntemi (kemoterapi) ve/veya hormon tedavisi ile tedavi (hormonterapi) uygulanır. Kanser tedavisinde sıklıkla tercih edilen radyoterapi, kanserin yok edilmesi ve tümörlerin yok edilmesi amacıyla uygulanıyor. Meme kanserinin tedavisindeki başarı oranı, kanserin ne kadar erken evrede yakalandığı ile doğru orantılıdır. Meme kanseri erken evrede saptandığında 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 96 seviyesine çıkabiliyor. Meme kanseri tedavisinde multidisipliner yaklaşım uygulanmalıdır. Meme kanseri tedavisinin planlanmasının genel cerrahi, radyoloji, patoloji, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi bölümlerinin multidisipliner bir yaklaşımla birlikte ve işbirliği içinde çalışmalıdır” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.