site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

20 dairede 204 aile

20 dairede 204 aile
25.02.2016
A+
A-

Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Torbalı Beşikçioğlu Evleri’nde kalan Suriyeli aile sayısı açıklandı. 4 blok 20 daireden oluşan harabelerde tam 204 aile yaşıyor. Binin üzerinde kişinin yaşadığı alanın nüfusu 30 mahalleninkinden daha fazla.

Son günlerde Avrupa kıyılarındaki görüntüler sorunun odağını değiştirmiş olsa da, Suriyeli göçmenlerin “yürüyüşü” sadece Avrupa’ya değil. Hâlen çok sayıda Suriyeli mülteci Türkiye’de yaşamını sürdürüyor. Hayaller Avrupa’ya gitmek olan Suriyelilerin önemli bir kısmı da Torbalı’da yaşıyor. Torbalı’dan ayrılmak istemediklerini, buradaki vatandaşların kendilerine iyi davrandığını, iş imkanlarının çokluğunun geçimleri için avantaj olduğunu kaydeden Suriyelilerin büyük bir kısmı sıkıntılar boğuşuyor. En büyük sorunları barınma olan, Suriyeliler, her geçen gün toplum içinde kendine daha fazla yer buluyor. İlçe merkezinde kendilerine yer bulamayan sığınmacılar ilk olarak Beşikçioğlu Evleri’ne sığınıyor. Harabe haldeki 4 blokta toplamda 20 daire bulunuyor. 2+1 planlı dairelerde ise tamı tamına 204 aile yaşıyor. Toplamda bin kişiyi aşkın kişinin yaşadığı Beşikçioğlu harabelerinde yaşayanların sayısı ilçedeki 30 mahallenin nüfusundan daha fazla.

BİR ODADA 30 KİŞİ YAŞIYOR

Suriyeli mültecilerin büyük bir kısmı Torbalı Beşikçioğlu Evleri’nde kalıyor. Yurttaşları gibi önceleri Atatürk Mahallesine gelmek isteyen vatandaşlar, burada yer bulamayınca dağın başındaki Beşikçioğlu Evleri’ne sığındı. İş imkanlarına ve merkeze uzak olan buradan vatandaşlar sağlık, gıda gibi ihtiyaçlarını merkeze yaklaşık 45 dakika yürüyerek gideriyorlar. Toplam 5 bloktan oluşan Beşikçioğlu Evleri’nin 4 Bloğunda kalan Suriyeliler “En azından üzerimizde bir çatı var buna seviniyoruz” diyor. Her bir bina da ortalama 250 kişi yaşıyor. Burada yer alan iki oda bir salondan oluşan bir evde ortalama olarak 30 kişi yaşıyor. O iki odadan birinde de yaşamlarını sürdürebilmek için kendi ekmeklerini yapan Beşikçioğlu harabelerinde yaşayanların sayısı is onlarca mahalleden daha fazla. Sağlık, Kaplancık, Helvacı, Ormanköy, Dağtekke, Taşkesik, Göllüce gibi 30 mahalleden daha fazla kişinin yaşadığı harabelerde tam tamına 204 aile bulunuyor. Halkların Köprüsü Derneği’nin yaptığı bu araştırma korkunç verileri ortaya çıkarmaya yetti.

İŞ SIKINTISI

Suriyeli göçmenlerin yaşadığı en büyük ikinci sıkıntı: İş bulmak. Çalışma izni alamadıkları için piyasada “ucuz iş gücü” olarak kabul görebiliyorlar ancak. Kendi imkanlarıyla çalışan, daha önce görmedikleri, bilmedikleri sektörlerde çok düşük ücretler alan, satın aldıkları bir üründe dolandırılan, su içmek için ilkel yöntemleri kullanan, kapı ve pencerelerini brandalarla yapan her ne kadar savaşta yara almasalar da buralarda itilip kakılmalarla yara alan kişiler olan Suriyeli mültecilerin Torbalı’daki sayısı 6 bini buldu. Avrupa’nın birçok ülkesinden fazla Suriyelinin yaşadığı Torbalı’da bu sayı her geçen gün artarken, bu durum ilçe vatandaşlarından da tepki alıyor.
İbrahim DANIŞ-buyuktorbali.com

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.