site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Zeytinyağında büyük hile

Zeytinyağında büyük hile
13.01.2016
A+
A-

Zeytinyağındaki rekor fırsatçılara yaradı. Boş zeytin tenekelerinin içi 3 liralık tağşiş yağla dolduruluyor ve fiyat 25 TL’ye çıkıyor. Sahte zeytinyağının sektörü lekelediğini belirten Ejder Candan, cezaların arttırılması gerektiğini söyledi.

AMBALAJLANDIKTAN sonra market rafında litresi 30 lirayı bulan zeytinyağı fiyatları gündemden düşmüyor. Fiyat yükselişinin cazibesine kapılan üretici de ‘fiyatın daha fazla yükseleceği’ beklentisiyle elindeki ürünü piyasaya sunmakta isteksiz davranıyor. Buna bir de yurtdışındaki zeytinyağı sıkıntısı yüzünden artan ihracat da eklenince fiyat yükselişi kaçınılmaz oluyor. Uzmanlar ise “Bu sezon ucuz zeytinyağını unutun” diyorlar. Türkiye’de zeytinyağı fiyatlarındaki rekor artışlar, beraberinde hileli zeytinyağı iddialarını da gündeme getirmeye başladı. TARİŞ Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Ejder Candan, tağşiş yağ nedeniyle sektörün zor durumda kaldığını belirtti. Candan, cezalarında yeterli olmadığını savundu.

FİYATLAR ARTIYOR

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez besinlerinden zeytinyağında fiyatların önemli ölçülerde artması, tüketimi de aynı şekilde olumsuz yönde etkileyip, düşmesine neden oldu. Beş litrelik zeytinyağının marketlerdeki raf fiyatı 100 TL’ye kadar çıktı. Geçen yıl 7 TL olan üretici litre fiyatları, bu yıl artan iç talep ve dünya fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 17 TL’ye çıktı. Bu fiyat, ambalajlandıktan sonra market rafında 25-30 TL’ye kadar yükseldi. Zeytinyağı fiyatlarındaki bu artışlar üzerine, vatandaşların alım gücünün üstünden olmasından dolayı bazı kişiler de hileli, tağşişli ürünler, üretmeye başladı. İnsanların ucuz olduğu için tercih ettiği bazı ürünlere yapılan analizlerde, bunların zeytinyağı olmadığı, kanola, prina ya da pamuk yağı olduğu tespit edildi. Tağşiş iddialarının gündeme gelmesiyle, zeytinyağına yönelik soru işaretleri de artmaya başladı

İŞTE SAHTEKARLIK

Tüm bu gelişmeler ışığında, market raflarındaki zeytinyağı markasına göre 25 ila 30 TL arasında etiketi gördü. Bu artış fırsatçıları da harekete geçirdi. Sahtekarlar, zeytinyağı ile ayçiçek yağını karıştırarak piyasaya sunuyordu. Şimdi ‘daha kârlı’ bir yöntem geliştirildi. Sahtekarlık şöyle işliyor: “Boş bir yağ tenekesinin içine zeytin ve zeytinyağı konulup bir süre bekletiliyor. Zeytinyağı kokusu tenekeye sinince, boşaltılıyor. TARİŞ Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Ejder Candan sahtekarlığı şöyle deşifre etti: “3 liraya mal ettikleri yağı bu tenekelere doldurup zeytinyağı diye 25-30 liraya satıyorlar. Tenekede daha önce zeytin ya da zeytinyağı olduğundan bu koku ve tat içine siniyor vatandaşı böyle kandırıyorlar” dedi.

CEZASI 14 BİN KÂRI 140 BİN!

Sahte dolum anında yakalananların aldıkları ceza da caydırıcı değil. Sahtecilik yaparlarken yakalananlara 14 bin lira ceza uygulanıyor. Ancak sahtekarlar yaptıkları bu işlerden nereyse on katını yani 140 bin lira kazanıyorlar. Ejder Candan, “Çözüm olarak da bizim önerecek bir yöntemimiz yok, gerekli uyarıları sektör tarafından yapıldı, kontrollerin nasıl yapılacağına devlet yetkilerinin karar vermesi lazım. Tağşiş yapanların cezalandırılma yönteminin değişmesi lazım. Bu sene zeytinyağında fazla olduğu için onu dile getiriyoruz, gıda sektöründe tağşişe uygulanan cezalandırmanın değişmesi lazım. Bir firma yakalandığı zaman yaklaşık 14 bin TL cezası var. Zaten bunu da erken ödediği zaman yüzde 25 indirimi var. Firmanın, tağşişten elde ettiği haksız kazancın yanında bu hiçbir şey değil. Nitelikli dolandırıcılık gibi karşılanmalı, ağır cezada yargılanan, ağır şartlarda cezalandırılacak çözüm yolları olmalı. Bütün gıda ürünlerinde olmalı bu cezalandırma. İnsanı kandırıyorsunuz, bu adice bir suç. Sonuçta, insanların kafası bulanıyor. İnsanlar yağ alıyor bir teneke, ne yapacak bin TL verip analiz mi yaptıracak? Ucuz yağlara şüpheyle yaklaşılmalı” dedi.
GÖKHAN YALKALK-buyuktorbali.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.