site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Yörüklerden “Nostaljik” Etkinlik

Yörüklerden “Nostaljik” Etkinlik
08.05.2015
A+
A-

kırpım (5)

Ahmetli Köyü Yörük Kültürünü Yaşatma ve Geliştirme Derneği başkanı Mehmet Şimşek, koyun kırpma işlemlerini yakın köylerden gelenler, eş-dost ve akrabalarının da katılımıyla nostaljik kırpım etkinliğini gerçekleştirdi.

Torbalının Sağlık köyünde keçi kalesi eteklerinde bulunan mera, her yıl ekmeğini hayvancılıktan çıkarmaya çalışan koyun ve keçi yetiştiricilerine ev sahipliği yapıyor. Burada geçirdikleri süre boyunca 40 kilometrelik alanda keçi ve koyun sürülerini otlatan yetiştiricileri, Mayıs ayının gelmesiyle koyun yünlerini kırpma heyecanı sarıyor. Şenlik havasında geçen etkinlikte yakın çevre köylerden gelen 30’a yakın kişi, koyun yünlerini kırpıyor.

İMECE USULÜYLE GERÇEKLEŞİYOR
Koyun sürüsünün sahibi ve Ahmetli Köyü Yörük Kültürünü Yaşatma ve Geliştirme Derneği başkanı Mehmet Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada kendisi bildi bileli kırpım etkinliğine katıldığını söyledi. Kırpımının aile büyükleri tarafından uzun yıllardır yapıldığını, kendilerinin de bunu sürdürdüklerini anlatan Şimşek, bu geleneği çocuklarına bırakmak istedikleri kaydetti. Kırpım işleminin imece usulüyle gerçekleştiğini ifade eden Şimşek, bu dönemde her köylünün kırpım işlemi olan sürü sahibine yardıma gittiğini anlattı. Bugünkü kırpım işleminin de imece usulü ile gerçekleştiğini dile getiren Şimşek, kırpımda insanların birbirlerini gördüğü, sohbet ettiğini ve eğlendiğini vurguladı.

İHTİYACA GÖRE KIRPIM
Kırpımın yaşa ve ihtiyaca göre yapıldığını ifade eden Şimşek, “Etin iyi olmasını isitiyorsak düz kırpım yapıyoruz yani yünün tamamını kırpıyoruz. Ala kırpımda, koyun sahibinin isteğine göre, koyunun güzel görünmesi için yaptığı bir kesim. Eskişehir kırpım ise koyunun sırt kısmından yapılan kesimdir. Bu da koyunun sıcaktan ve soğuktan etkilenmemesi için yapılıyor” dedi.

“BİRLİK VE BERABERLİK SAĞLANIYOR”
Koyun kırpımının bu yetiştiriciliğin bir süsü olduğunu belirten Şimşek, herkesin bir araya geldiği, şenlik havasında geçen bu etkinliğin gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini kaydetti. Koyun sürüsünün sahibi ve Ahmetli Köyü Yörük Kültürünü Yaşatma ve Geliştirme Derneği başkanı Şimşek, “günümüzde arkadaşlık, akrabalık ilişkileri eskisi gibi değil. Bizim bu geleneklerimiz sayesinde birlik-beraberlik sağlanıyor” dedi.

kırpım (2)

kırpım (3)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.