site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Yazar Kaya’dan Belediye’ye 3 Soru

Yazar Kaya’dan Belediye’ye 3 Soru
11.06.2015
A+
A-

alper-kaya

İki senedir Selçuk’ta yaşayan araştırmacı yazar Alper Kaya kendisinin hazırlayıp Belediye’ye sunumunu yaptığı “Yaratıcı Yazarlık Dersleri” isimli projenin, yine birileri tarafından iktidara yakın bir sendikanın okul müdürüne servis edilerek projesinin kendisinden izinsiz kullanıldığını iddia etti. İlk olarak projeyi sunduğunda yetkili organların projeyi çok beğendiklerini bunu da kendisine Kültür Müdürlüğü’nün ve o günün Belediye Başkan Yardımcılarından olan Bülent Cinel’in ifade ettiğini söyleyen yazar Alper Kaya yaşından dolayı bu projeyi gerçekleştirilemeyeceği söylendiğini ve aradan üç ay gibi bir zaman geçmeden projenin belediye destekli başkaları tarafından kullandığını iddia etti.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız yazar Alper Kaya şunları söyledi;

Tesadüfler ve Sorular

İsmim Alper Kaya, 25 yaşındayım. Bundan iki yıl önce Selçuk’a yerleştim.

Toplamda dört romanım var… Selçuk’ta yaşadığım süre boyunca üç tane romanım basıldı ve bu romanlar, piyasadaki çoğunluğun aksine para verilerek bastırılan cinsten değil; yayınevlerinin editöryal değerlendirmelerinden geçerek basılmaya hak kazanan romanlardır. Bu romanlarımdan Valiz isimli çalışmam, Selçuk Efes Kent Belleği’nin ‘Selçuklu Yazarlar Köşesi’nde sergileniyor.

Mevzubahis köşenin açıldığı akşam, belediye başkanı Sayın Zeynel Bakıcı yaptığı konuşmada Selçuk’taki yazarların artması ve sanat faaliyetlerinin daha da fazla olması adına belediye olarak üstlerine düşecek her sorumluluğu yerine getireceğinin sözünü vermiştir. Ben de bu söz üzerine bir gün sonrasında, uzun süredir beklettiğim bir projeyle kapısını çalmak istedim. Ancak belediye sekreterliği, sadece yirmi dakikalık bir görüşme talebim olmasına rağmen iki ay boyunca bana randevu vermekten kaçındı. Bunun üzerine, belediyenin yönlendirmesiyle belediye başkan yardımcısı Sayın Bülent Cinel’le görüşme fırsatı yakaladım. Kendisi, sunduğum projeyi beğendiğini söyleyerek beni Kültür İşleri’ne yönlendirdi. Kültür İşleri’ndeki Özgül Hanım da projemi beğendi ve bunun için beni Kent Belleği’ne yönlendirdi. Akabinde, hem Kültür İşleri’ne hem Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, hem de Kent Belleği’ne projemle ilgili gayet kapsamlı bir sunum dosyası hazırlayıp teslim ettim.

Ancak, sürecin sonunda gayriresmi bir şekilde bana yaşımdan dolayı böyle bir projeyi gerçekleştiremeyeceğim zira yetkinliğim konusunda hem Selçuk halkına bir güvence veremeyeceklerini hem de kendilerinin bu işe çok da sıcak bakmadığını ilettiler.

Proje neydi?

Selçuk’ta yaşayan ilköğretim ve lise düzeyindeki kardeşlerimize, ücretsiz bir şekilde “Yaratıcı Yazarlık Dersleri” vermek ve bu dersler akabinde ortaya çıkan çalışmaları belediye bünyesinde bastırıp kitaplaştırmaktı!

Geçtiğimiz hafta yerel gazetelerde bu projenin 19 Mayıs İlkokulu yetkililerince gerçekleştirildiğini ise büyük bir şokla öğrendim! Bu durumda aklımda üç soru belirdi:

Benim Şubat ayında sunumunu yaptığım bir projenin, haziran ayında gerçekleştirilmiş olmasının ardında sadece zamansal bir tesadüf mü var? Yoksa iktidara yakın bir sendikanın temsilcisi olan okul müdürüne bu proje hakkında bir bilgi verildi mi?

Yaşımdan ötürü kültür ve sanata dayalı yetkinliğimin güvencesini alamayan yetkililer, aradan üç ay geçtikten sonra nasıl bir güvence buldular da yaşı benden küçük olanlar da dâhil Selçuk’tan başka hiçbir yerde sanatsal faaliyet göstermemiş olanları belediye bünyesinde kültürel faaliyetler için yetkili yaptılar?

Seçim süreci boyunca “Selçuk’ta Sevgi Kazanacak” sloganını yürüten Sayın Belediye Başkanı’nın döneminde gerçekleşen sanat faaliyetlerinde neden muhalif görüşlü insanların talepleri de yer bulamıyor?

Haliyle kendi yaşadığım sürecin de akabinde tüm bu soruların özeti tek bir soruda toplanıyor:

Mühim olan siyasi yatkınlık mıydı, yoksa sanat dallarına olan yetkinlik miydi?

Ben, takdiri Selçuk halkına bırakıyorum.

YORUMLAR
  1. Dalyork dedi ki:

    Yazarımızı küstürmüşler! Vay hainler!
    Merak etme Alperciğim ben hepsinin kulağını çekecem, hele bir hükümet kurulsun da 🙂

    1. Alper Kaya dedi ki:

      Sen git önce senin hakkını yiyenlerden hesap sor, ben kendi hakkımı kendim ararım Sayın “Dalyork”.

      1. Dalyork dedi ki:

        🙁 peki

  2. Zafer KIZMIŞ-19 Mayıs İlkokulu Müdürü dedi ki:

    Sayın,Alper KAYA; madem ki araştırmacı yazarsınız keşke gerçeği biraz araştırsaydınız.Bu proje daha önce idarecilik yaptığım menderes ilçesinde ”Menderes’li Çocuk Yazarlar ”adı altında 2011-2014 yılları arasında uygulanmış bir proje.Hatta 1446 çocuk yazarın imza töreniyle Guinnes rekorlar kitabına aday olmuş bir projedir.(Google’a Menderesli Çocuk Yazarlar yazdığınızda görülebilir)Biz bu projeyi sadece yeni bir yaklaşımla Selçuk 19 Mayıs ilkokulunda uyguladık.İmza törenin de bu projenin daha önce Menderes’te uygulanan bir proje olduğunu belirttim.Sizin projeniz de güzel ve orjinal bir proje ama bizim sizin belediye’ye verdiğiniz projeden haberimiz yok.Yaptığınız siyasi yorumlar da şık olmamış.Ben herşeyden önce çocukların kişisel ve sosyal gelişimlerini düşünen bir öğretmenim.Yine de sizi okuluma bir çay içmeye beklerim.2011 yılında basılan kitapları size gösterebilirim.Belli olmaz belki yeni projelerde beraber çalışırız.Görüşmek dileğiyle..

    1. Alper Kaya dedi ki:

      Sayın Kızmış,

      Öncelikle cevabınız ve teklifiniz için teşekkür ederim. Ancak siz de takdir edersiniz ki, belediyenin ve yerel basın organlarının yayınladığı hiçbir videoda ve metinde bahsettiğiniz Menderes kısmı geçmemesinden mütevellit, bu bilgiye kolay kolay sahip olmak zordur.*

      Keza videoda da görüldüğü üzere “Bu proje bizim hayalimizdi” ifadeniz de, daha önceden hiç gerçekleşmemiş ve ilk kez gerçekleşiyormuş izlenimi yaratıyor. Benim başıma gelen bu zamanlama olayından ötürü de bu düşüncelere kapılmış olmama hak veriyor olduğunuzu düşünüyorum.

      Teşekkürler.

      * http://selcuk.bel.tr/icerik/102/3616/cocuk-yazarlar-ilk-kitaplarini-imzaladi.aspx

  3. Onuncu Köyden... dedi ki:

    Şimdi burada öne çıkarılması gereken bir kaç husus var. Okul müdürü haklı olmanın verdiği rahatlık ve özgüvenle tribün desteğini de arkasına almak için sukünetle hareket ettiğini gösterme gayretinde, yoksa “iktidara yakın bir sendikanın üyesi” ifadesinden ziyadesiyle memnun olduğu her halinden belli. İkincisi yazar haksız. ücretsiz yaratıcı bilmem ne dersi verecekmiş. senin öğretmenlik formasyonun var mı. bilmek başka şey öğretmek başka bir şeydir. her yazar iyi öğretmenlik yapar diye bir genel kural var mı. ücretsiz, gönüllü iş yapma gayretiniz olumsuz görüldüyse buna kızmanız da yersiz.Madem yazarsınız bu yolda ilerleyin, drama öğretmenliğine soyunmayın ve gereksiz yere açıklamalar yaparak insanları zan altında bırakmayın. Sen madem yazarsın aynı zamanda bir düşünce adamı da olman gerekir ve bir düşünce adamının yapacağı iş, okul müdürünü hedef almadan önce gidip kendisiyle konuşmaktır. Sana kimler hayır dedi… İsim yazamıyorsun ama okul müdürüne veriyorsun veriştiriyorsun. zayıf halka gördün çünkü. Çünkü senin okulla işin olmaz kürsü serbest..Ama belediye ile yine işin olabilir, temkinlisin..Tuttum seni..Aferin…

    1. Alper Kaya dedi ki:

      Merhabalar,

      – Benim Şubat ayında sunumunu yaptığım bir projenin, haziran ayında gerçekleştirilmiş olmasının ardında sadece zamansal bir tesadüf mü var? Yoksa iktidara yakın bir sendikanın temsilcisi olan okul müdürüne bu proje hakkında bir bilgi verildi mi?

      – Yaşımdan ötürü kültür ve sanata dayalı yetkinliğimin güvencesini alamayan yetkililer, aradan üç ay geçtikten sonra nasıl bir güvence buldular da yaşı benden küçük olanlar da dâhil Selçuk’tan başka hiçbir yerde sanatsal faaliyet göstermemiş olanları belediye bünyesinde kültürel faaliyetler için yetkili yaptılar?

      – Seçim süreci boyunca “Selçuk’ta Sevgi Kazanacak” sloganını yürüten Sayın Belediye Başkanı’nın döneminde gerçekleşen sanat faaliyetlerinde neden muhalif görüşlü insanların talepleri de yer bulamıyor?

      Bu sorulardan sizin tek anladığınız şey benim okul müdürüne yüklenmemse, bence soruları biraz yanlış gözle okuyorsunuz. Bu sorularda okul müdürü olan Sayın Zafer Kızmış’a hiç soru yöneltmezken, belediyeye ise üç soru yönelttim. Zafer Bey de sağolsun, zariflik gösterip kendisini savunmuş.

      Ben ise belediyeden hala cevap bekliyorum. Kaldı ki, bu açıklamamdan da belediyeyle iş yapma gayreti görüyorsanız bu da sizin yanlışınız olur… Belediyeyle iş yapmaya bu gördüğüm muameleden sonra hala gönüllü olsam, gider yandaş gazeteden açıklama yapardım.

      Saygılarımla.

  4. oduncu dedi ki:

    çalar bunlar çalar tıpkı 17 aralıkta oldugu gibi.

  5. ONUR YILMAZ dedi ki:

    Sn. Alper Kaya biliyorsunuz ki projenizi sunmak için Kent Belleğine geldiğinizde arkanızda olduğumu söylemiştim fakat projeniz onaylanmadı ise ve belediyemiz başka bir projeyi taktir etti ise de o zamanda basın yolu ile belediyeye cephe almanın doğru olmayacağı kanaatindeyim.Siz başarılı bir yazarsınız böyle ufak şeylerle meşgul olmayın.Saygılar.

    1. Dalyork dedi ki:

      Ama sen şimdi git sonra gel diyon

    2. Alper Kaya dedi ki:

      Merhabalar Onur Bey,

      Farkındaysanız, yazıda da belirtildiği üzere projemin reddedilmesinden ziyade reddediliş gerekçesi ve sonrasında yaşanan sürece dair bir sitemim ve sorularım var. Yani, projemi neden reddettiklerini sormuyorum. Olabilir, neticede kabul edilen projelerin kıstaslarından yola çıkarsak bu da bizi yazının sonunda sorduğum tek soruya getiriyor.

      Saygılarımla.

  6. Anonim dedi ki:

    Alper Kaya ne çabuk AKP ile de kötü oldun. Selçuk’lu olmadığın ve de selçuk’a yeni geldiğin dönemlerde Vefa ÜLGÜR’e sürekli atıp tutuyordun. Ne oldu şimdi ?

    1. Alper Kaya dedi ki:

      Vefa Ülgür’ün şahsına değil, Vefa Ülgür tarzı yöneticiliğe karşı olduğumu belirtiyorum. O dönemde de belirtmiştim; açın bakın yazılarımı, Vefa Ülgür’ün kişiliğine dair hiçbir yazımı bulamazsınız. Ayrıca, kendi adınızdan daha çok Vefa Bey’in ismine itimat göstermeniz de sizin kişiliğinizi az çok ortaya koyuyor.

      Son olarak: “AKP ile de” kötü olmam için, önce AKP ile iyi olmam gerekir.

      Saygılarımla.

      1. Onuncu Köyden.. dedi ki:

        Boş konuşuyorsun sen…Gerçekten boş…

      2. Anonim dedi ki:

        Vefa Ülgür ‘ün kişiliğine değil yönetimini eleştirdim diyorsun ama Vefa Ülgür’e itimat göstermemin kişiliğimi az çok ortaya koyması ifaden senin ne dediğini bilmediğin anlamına geliyor. Ya da sen kendini müneccim sanıyorsun.

        1. Alper Kaya dedi ki:

          “Vefa Ülgür’e itimat göstermenizden” değil, “kendi kişiliğinizden ve kendi isminizden daha çok Vefa Bey’e itimat göstermenizden” bahsediyorum. Keşke hepimiz galeyana gelmeden ve hırslarımıza yenilmeden önce yazılanları okuyabilsek.

          Ayrıca, kim olduğunuza dair de bir-iki tahminim var ama tahminlerimi burada yazmak istemiyorum. Çünkü bir anonim’in arkasına sığınan birisini, doğru tahmin ederek burada şereflendirmekten daha önemli işlerim var.

          İyi günler, hayırlı işler, bol kazançlar.

          1. Anonim dedi ki:

            Alper Kaya kardeş bu kadar yüksek ego sağlığa zararlıdır. Biraz bulunduğun yerlere, aşağılara yumuşak iniş yap. Yoksa düşüşün çok sert olur darmadağın olursun.

          2. Alper Kaya dedi ki:

            Ben yükselmedim ki aşağılara ineyim?

            Şurada muhalif insanların çalışmalarının önünün açılmaması ancak yandaş olanların gani gani destek görmesiyle ilgili bir sitemimi dile getirdim; ne Vefa Ülgür’e muhalifliğim ne AKP’ye yandaşlığım kaldı. Şimdi de egom konuşuluyor.

            Benim soru sorduğum merciler haricinde herkes buraya geldi ve benim kişiliğime ve tavrıma varan konularda dahi boy gösterdi. Kim egosunu tatmin etmeye çalışıyor acaba?

            Burada yorum yazan, yazdığı yorumlarda alengirli bir şekilde laf sokmaya çalışan herkese saygı çerçevesinde cevap verdim. Çünkü benim kaçacak bir durumum yok; bir sitemimi dile getirmişim, sorularımı sormuşum. Kaçması gereken ben değil, bu sorulara cevap veremeyeceğini düşünenler. Ancak kendimizi savunduğumuz için de egoist durumuna düştük. Benim söyleyebileceğim çok şey var ama beni yıldırdınız.

            Buyurun, önümüzdeki dönemde belediye bünyesine kapağı attığı için gerim gerim gezindiğini tüm eş dost çevresine söyleyen “sanatçıları” alkışlayın. Benden pes.

            Siz kazandınız.

            Ayrıca, sizin kardeşiniz falan değilim; siz önce adab-ı muaşerete göre hitabet nasıl olur onu bir öğrenin, sonra gelin. Selametle.