site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Uykusuzluk ve horlamanın teşhis ve tedavisi

Uykusuzluk ve horlamanın teşhis ve tedavisi
21.03.2016
A+
A-

Uykusuzluk hepimizin sıkça yaşadığı bir durumdur. Eğer uykusuzluk aylarca devam ederse, bir hastalık haline gelmiş demektir.

Aynı zamanda gece horlama ve nefessiz kalarak sıkça uyanma ,bundan dolayı gündüz sersem gibi gezme ki,bu hastalığın adı uyku apnesidir. Bu durumunda acilen tedavisi gerekir.

Uyku bozukluklarından kısaca bahsetmek istiyorum:

UYKUYA DALMADA GECİKME

Uykuya dalmaya çalışan kişiler çevreden gelen etkilere kapılırlar. Özellikle endişeli kişiler hoş olmayan düşüncelerden ve duygulardan uzaklaşmaya çalışırlar. Fakat bu çaba; rahatlayıp uykuya dalmayı zorlaştırır,tersine daha da endişeli hale getirir ve canlanma dönemlerine neden olur. İlerleyen gecelerde; oluşan yeni endişeler bu döngüyü tetikler.

Bir süre sonra hastalar yatakları ile uyuyamamak arasında ilişki kurarlar. Yatak odası dışındaki bazı yerlerde daha iyi uyuduklarını fark ederler. Bu durum daha çok stres, aşırı sinirlilik hali, takıntı hastalığı (OCN) ve depresyonda ortaya çıkar.

Uykuya dalmayı geciktiren en önemli sebeplerden biride, huzursuz bacak sendromudur.

Özellikle yatarken ve az oranda da otururken ortaya çıkar. Bacaklarda uyuşukluk, kasılma ve iğnelenme vardır. Hasta bacağını devamlı hareket ettirme gereksinimi hisseder ve sık sık yataktan kalkar, uykuya dalamaz. Demir eksikliği anemisi (kansızlık), guatr… vs gibi sistemik hastalıklarda uykuya dalması geciktirir.

ERKEN UYANMA

Yaş ilerledikçe, erken uyanma sorunu artar. Yaşlılarda sabahları erken uyanmanın en sık nedeni depresyondur. Alkol gecenin sonundaki uykuyu böler. Bunun için alkol alarak rahatlamaya çalışanlar, uyumak için her geçen gün alkol miktarını arttırırlar. Bu da alkolizme yol açar.

UYKU PARÇALANMASI

Sürekli kesilen uyku yeterince dinlendirici olmaz. Uyku parçalanmasının neden olan sebepleri kısaca özetlersek;

1. UYKU APNESİ: Geceleri solunumun kesintiye uğraması sonucu, hastanın nefessiz

kalıp sık sık uyanması durumudur..Ölümle sonuçlanabilen bu rahatsızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir.Bu hastalar geceleri, çok fazla ve sesli horlarlar.Nefesleri hastalığın şiddetine göre az sayıda ve defalarca kesilebilir..Hastalar sabahları sersem gibi olurlar ve algı bozukluğu olur.İş verimi düşer. Hastaların çoğu şişmandır.Kilo vermek sorununun büyük bölümünü çözer.

Uykuda nefes kesilmesinin sebebi, solunum yolunu tıkayan bir engel olabilir ya da merkezi yani beyinde solunum merkezinin işleyiş sorunu olabilir.Bunu tespit etmek için mutlaka UYKU EEG çekmek gerekir .Sonuca göre medical ,yani ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi uygulanır.

2. Mide reflüsü

3. Kalp yetmezliği

4. Bazı hormon bozuklukları

5. Düzensiz ilaç kullanımları…vs

Yukarıda bahsettiğim tüm uyku bozukluğu türleri;hastanın yaşam kalitesini bozar, güç içindeki iş verimini düşürür ve vücut direncini kırarak diğer hastalıkların açığa çıkmasına sebep olurlar.

Günümüzde; uykusuzluğun tanı ve tedavisi başarı ile yapılmaktadır. Uykusuzluğu sebep olan etkenleri saptamak ve tedavi etmek için özel merkezler kurulmuştur. Uyku EEG’si denen tanı yöntemiyle gece uykusunda beyin elektrosu çekilir aynı zamanda solunum merkezi vücut kasılmaları incelenir ve uykusuzluğa neden olan uyku apnesi huzursuz bacak sendromu gibi en önemli uyku bozukluğu sebepleri belirlenir ve tedavi edilir.Uykusuzluğa neden olan depresyon hormon bozuklukları gibi etkenlerinde başvurulan hekimlerce değerlendirilip tedavi edilmesi gerekir. Özellikle yaşlı hastalarda depresyon ve diğer sistemik hastalıklar iç içedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.