site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Tarih toprak altında kaldı!

Tarih toprak altında kaldı!
24.01.2016
A+
A-

Defineciler tarafından gün yüzüne çıkarılan, eski çağlara ait yapıların ve ibadethanelerin bulunduğu Taşkesik’teki tarihi kalıntılar toprak altında kaldı. Mahallede iki ayrı tepede çok miktarda kalıntı bulunuyor.

YAŞANILAN bölgenin önemli kültür miraslarından olan tarihi kalıntılar Torbalı’da azımsanmayacak seviyede. Metropolis Antik Kenti her geçen gün ilçeyle özdeşleşirken bazı tarihi kalıntıların bulunduğu alanda herhangi bir çalışmanın yürütülmemesi büyük kayıp olarak değerlendiriliyor. Başta Tulum Kalesi, Bademgediği Tepesi ve son olarak defineciler tarafından ortaya çıkarılan ve henüz herhangi bir araştırmanın yapılmadığı Taşkesik kalıntıları araştırılacağı günü bekliyor. Defineciler tarafından gün yüzüne çıkartılan, gazetemiz aracılığıyla Torbalılıların öğrendiği, kalıntılar son yağan yağmurların ardından toprak altında kaldı. Milattan önceki yıllara ait olduğu tahmin edilen yapılarda bugüne kadar hiçbir inceleme yapılmadı. Bölgede daha önce birçok tarihi kalıntı bulunmuş, iddiaya göre de defineciler tarafından çok miktarda kalıntı kaçırılmıştı.

İKİ AYRI TEPEDE KALINTILAR VAR

Torbalı’da Taşkesik Mahallesi’nin çıkışındaki tepede geçtiğimiz yıllarda bir alanda yaklaşık 4 metrelik bir tünel kazılmış ve ortaya tarihi yapılar çıkmıştı. Tünelde duvarlar ve taşlar belirgin olarak görülüyor. Eski dönemlere ait sıvasız bir şekilde birbirine tutundurulan taş duvarlar eski çağlardaki yapıları andırıyor. Mahalleliler bir an önce yetkilerin burada bir inceleme başlatmasını buradaki tarihin gün yüzüne çıkarılmasını istiyor. Daha önce bu bölgenin defineciler tarafından kazıldığını ifade eden mahalleli Ali Yaşar, “Buraya haritayla gelip bizlere teklif getiren çok defineci oldu. Korktuğumuz için işe kalkışmadık. Ama duyduğumuzu göre çok miktarda gömü bulunmuş” şeklinde konuştu.

TAŞ TABLET BULUNMUŞ

Torbalı Taşkesik Mahallesi’ndeki iki ayrı tepede tairih yapı izleri bulunuyor. Bir tepede ibadethane olduğu düşünülen kalıntılar varken diğer tepede açılan bir tünel kalıntıları daha net bir şekilde gözler önüne seriyor. Her iki tepede de çok sayıda kazı izleri bulunuyor. Daha önce tepenin dibindeki derede üzerinde insan figürü çizilmiş bir taş tablet bulduğunu belirten Yaşar, “Ben bunun bir tarihi eser olduğunu düşünmemiştim. Ama sık sık buralarda madeni para buluyorum. Özellikle çobanlar çok sayıda eşya buluyor bu alanda. Pek kimsenin bilmediği bu alanda bir çalışma yapılsın” diye belirtti.

DEFİNECİLER BULMUŞTU

Bir umutla define arayan defineciler Taşkesik Mahallesi’ndeki bir tepede define avcıları oldukça önemli kalıntılara ulaşmıştı. Birkaç yıl önce altın bulmak amacıyla İzmir’den gelen kişiler tarafından kazılan tepede kalıntılar gün yüzüne çıktığı haberi gazetemiz aracılığıyla geniş yankı uyandırmıştı. Mahalleliler büyük bir bölümü tarafından bilinmeyen bu yerde çok fazla kazı izlerine de rastlanıyor. Mahalleliler bölgede çalışma başlatılmasını talep ediyor.
İbrahim DANIŞ-buyuktorbali.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.