site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta Maraş Katliamı İçin Anma Etkinliği Düzenlendi

Selçuk’ta Maraş Katliamı İçin Anma Etkinliği Düzenlendi
21.12.2015
A+
A-

Maraş Katliamının 37. yıl dönümü kapsamında Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi anma etkinliği düzenledi. Katliamda hayatını kaybeden vatandaşların ailelerinin duygularına yer verilen ve katliamı anlatan belgesel gösterimi tüm katılımcılara üzüntü dolu anlar yaşattı. Konuşmalar ve türkülerle anılan Maraş katliamı Selçuk Cem evinde yapılan etkinlik ile bir kez daha lanetlendi.

Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesinin Kültür Merkezinde (Cem Evi) düzenlediği anma etkinliğine siyasi parti temsilcileri, sendika temsilcileri, Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi yöneticileri ve üyeleri katıldı. Anma programının açılış konuşmasını yapan Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi Başkanı Düzgün Çellik, katliamın başladığı yıldan bu yana yaşanan acı olayları anlattı.

37 yıl önce Maraş katliamında yaşananları, vahşet olaylarını anlamak için aylar öncesinde Türkiye’de başlayan toplumsal çalkantılara bakmak gerektiğine dikkat çeken Çellik; “1978’in son 6 ayında özellikle Alevi ve Sunni vatandaşların yoğun olarak yaşadığı yerlerde bombalı ve silahlı saldırılar Maraş’ta yaşanacak katliamın hazırlayıcısı, hatta provası niteliğindeydi. Farklı illerde çoğu ölümle neticelenen eylemler Maraş’ta bir iç savaşa dönüştü. Dersim, Corum, Sivas`ta olduğu gibi 1978 yılında Maraş`ta yine o bildik senaryolarla Alevilere ve solculara yönelik bir Katliam yapıldı.” dedi.

Maraş katliamını tarihin en acımasız, insanlık adına en utanç verici kitsel katliam olarak değerlendiren Dernek Başkanı Dursun Çellik; “Alevilerin sosyal yaşamda aktif yer alması daha önce sağ kesime ait olan statüye ortak olmaları hatta zenginlikte onları geçmeleri büyük rahatsızlıklara yol açıyordu. Bu rahatsızlıklar zaman zaman Maraş sağcıdır, burada sol barınamaz şeklinde dışa vurdu” yapılan bu vahşeti bir kez daha kınadığını söyledi.

Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi Gençlik Kolları adına konuşma yapan ve yaptığı konuşma ile tüm katılımcılardan büyük alkış alan Emrah Boztepe, “Geçmişine sahip çıkamayanlar gelecek hakkında söz sahibi olamazlar. Geçmişine sahip çıktığın kadar varsın; yaşarsın. Cüzdanındaki kağıt parçası değil. Belleğindeki silinmemiş yaralardır senin kimliğin” sözleriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Bundan tam 37 yıl önce 1978 yılının Aralık ayının son günlerinin karanlık güçlerin tertiplediği ve sivil faşistlerin gerçekleştirdiği insanlık dışı katliamda Zulmat aleminin efendileri ne kana doydu, ne zulümden usandı. Bize düşen hak için hakka yürüyen canları anmak, anılarını yaşatmak ama bundan öte katliamı kurgulayan, uygulayan ve arsızca, hayasızca utanıp sıkılmadan aramızda dolaşan katilleri teşhir etmektir”

Konuşmaların ardından Maraş Katliamını anlatan ve bu katliamda hayatını kaybeden vatandaşların ailelerin duygularını anlatan belgesel gösterimi tüm katılımcıları büyük üzüntüye boğdu. Anma etkinliği günün anlamına uygun deyiş ve türkülerle sona erdi.
Haber: Nilüfer Öztürk Silay

dursuncellik_dernekbaskani

emrahboztepe1

maraskatliami_selcuk

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.