site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta içme suları tehlike saçıyor

Selçuk’ta içme suları tehlike saçıyor
03.07.2016
A+
A-

mehmet-uyaroglu-resimKanserojen madde üreten galvaniz boruların taşıdığı su kansere davetiye çıkarıyor.
Selçuk’ta pek çok sektörde kullanılan şehır şebeke suyu halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Vücuda solunum yolu ile giren asbestin kanser yaptığı kesinlikle bilinmekle birlikte. Asbestli su boruları da insan sağlığı için çok tehlikeli boyutlarda olduğunun kanıtı. Su borularının ürettiği asbest, içme suyuna karışınca vücuda sindirim yoluyla girip, mide, pankreas, böbrek ve sindirim yolu kanserlerine yakalanma riskini daha da arttırıyor.
Sağlığa etkileri neler?
Asbest mikroskobik iğne şeklindeki kristallerden oluşuyor. Vücut dokusuna saplanan bu kristaller, etraflarındaki hücreleri değişime uğratıp, kanserojen hale getiriyor. Asbest, özellikle solunum yoluyla alındığında akciğer zarı kanserine neden oluyor. Bu madde sadece kanser değil, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi hastalıkları da ortaya çıkarıyor.
Selçuk halkı kırk yıldır bu suyu içiyor.
Asbest sadece solunum yoluyla vücuda geçmiyor. Asbestli su boruları insan sağlığı için çok tehlikeli. Asbest içme suyuna karışınca vücuda sindirim yoluyla girip, mide, pankreas, böbrek ve sindirim yolu kanserlerine yakalanma riskini artırıyor. Asbestli içme suyu şebekelerinde hatlarda meydana gelen patlaklardan ve kırılmalardan çıkan küçük kristallerin solunum yoluyla ciğerlere yerleşmesi de kanser riskinı oluşturuyor.
Bazen su borular sağlam olsa bile aşırı klorlu su, asbestli yüzeyle temasa geçtiğinde borudaki asbest liflerini kopabiliyor. Kopan lifler suya karışarak sindirim yoluyla vücuda girebiliyor.
Yasak ama ne fayda!
Avrupa’da kullanımı 1950’lerden 1980’li yıllara kadar hızla artan asbestin yasaklanmaya başlaması ancak 1980’lerden itibaren mümkün olabildi. 2006’dan itibaren ise tüm AB ülkelerinde asbest yasaklandı. Bizde asbestin yasaklanması 2011 yılını buldu. Ancak bu yasak önemli ölçüde kâğıt üzerinde kalmış durumda. Yeni binalarda ve altyapılarda kullanılmasa da yıllar önce kurulmuş su borularında asbest var.
Türkiye genelinde asbestli su borusu artık kullanılmıyor. Asbestli su borularının değişmesini isteyen Selçuk halkı yetkililere seslerini duyuramıyor. Fakat “Selçuk halkı asbesti içme suyunu hak etmiyor!” Sizce Selçuk’ta konuyla ilgili imza kampanyası başlaması gerekmiyor mu? Başka ilçelerde tepki veren halk neden Selçuk’ta tepki vermiyor. İnsanların en temel yaşam haklarından biri olan temiz suya erişmek için imza toplamak zorunda kalması mı gerekiyor.
Evdeki musluktan su içmek zorunda olan ekonomik durumu iyi olmayan kesim asbestli suyu içiyor. Hepimiz çamaşırlarımızı bu suyla yıkıyor, kıyafetlerimizdeki asbesti soluyoruz. Hepimiz evimizin ve bedenimizin temizliğinde şebeke suyu kullanıyor. Böylece asbeste maruz kalıyoruz. Sebzeyi, meyveyi, bulaşığı asbestli suyla yıkadığımız için asbesti yiyoruz. Kış aylarında su boruları patlıyor ve kırılıyor. Asbesti yine soluyoruz. Şu veya bu şekilde, az ya da çok asbest hayatımıza hep var.
Neden?
Madem musluktan akan su kullanacağımız kadar iyi değil, biz buna neden para veriyoruz? Büyük Şehir Belediye başkanı Sayın Azız Kocaoğlu’na konu hakkında Selçuk’ta bazı işlerin ters gittiğini iletmiştim. Devlet vatandaşının en temel yaşam hakkı olan temiz suyu bile vatandaşına sağlayamayacaksa, neden var? Yapılan tıbbı araştırmalarda ASBEST LİFLERİ KANA GEÇMEKTE-PANKREASA, KARACİĞERE-BÖBREĞE-MİDE MUKOZASINA girebilmektedir.
Yakın zamanda Selçuk’ta bazı vatandaşların  gastro-intestinal (sindirim sistemi) kanserine yakalandığı halk arasında konuşulmaya başlandı.
Sağlıklı huzurlu mutlu bayramlar diliyorum.

Mehmet Uyaroğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.