site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Milletvekilleri salı günü Meclis’te yemin edecek

Milletvekilleri salı günü Meclis’te yemin edecek
20.06.2015
A+
A-

tbmm

Türkiye seçimlerin ardından en kritik haftaya giriyor. Milletvekilleri salı günü Meclis’te yemin edecek. Koalisyon görüşmeleri için süreç de bu törenden sonra başlayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Haziran Salı günü seçimlerin ardından ilk kez toplanacak. En yaşlı üye olarak CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın yöneteceği oturumda yeni milletvekilleri yemin edecekler. Ardından meclis başkanlığı seçimi için süreç başlayacak.

Bu süreçte gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da olacak. Erdoğan, hükümeti kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Meclis Başkanlığı seçimini beklemeden verebilir. Böylece, hem çalışmalar daha erken başlayabilir hem de koalisyon ve Meclis Başkanlığı için pazarlıklar aynı anda yürütülebilir. Meclis başkanlığı için yemin töreninden sonra 5 gün içinde başvurular yapılacak. Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turu 28 haziran’da yapılacak.

Meclis Başkanlığı için ilk iki turda üye tam sayısının üçte ikisi, üçüncü turda salt çoğunluk aranacak, olmazsa 4. turda en çok oy alan meclis başkanı olacak. Oylamada partilerin tavırları ve aday olan isimler, koalisyon görüşmelerine ilişkin de ipucu verecek.

Erdoğan’ın önündeki ikinci seçenek de hükümeti kurma görevini Meclis Başkanlığı seçim süreci tamamlandıktan sonra vermek. Bu durumda görevlendirme temmuz başında olacak. Koalisyon görüşmeleri de ondan sonra başlayacak. Hükümetin kurulması için 45 günlük süre var. Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini Meclis Başkanlığı seçiminde önce verirse, bu süre 5 gün daha uzayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.