site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Manav Bile Lise Açıyor İşi Uzmanına Bırakın

Manav Bile Lise Açıyor İşi Uzmanına Bırakın
26.08.2013
A+
A-

Özel Mavi Ege Sağlık Meslek Lisesi

Talep ve teşvik çok olunca özel sağlık meslek liselerinin sayıları birden arttı. Manav gibi farklı mesleklerdeki isimler, şimdilerde okul açmaya başladı. Eğitimciler ise bu işin ticaret olarak görülmesine tepkili.

SEKTÖRDEKİ eleman ihtiyacı yüzünden her yerde kurulmaya başlanan, özel sağlık meslek liselerinin sayıları gün geçtikçe artıyor. İlginin yoğun olduğunu gören farklı mesleklerdeki kişiler, her köşe başında özel bir lise açıyor. Devletin öğrenci başına bin lira teşvik vermesi de ilginin artmasındaki bir diğer neden. Ancak, eğitimciler bu durumdan şikayetçi Torbalı’da kurulan Özel Mavi Ege Sağlık Meslek Lisesi’nin Kurucu Müdürü Suna Toymuş: “Herkes bildiği işi yapsın. Ben ve arkadaşlarım sağlık alanında 25 yıldır öğretmenlik yapıyoruz. İşi uzmanına bırakmak gerekiyor” dedi. Mantar gibi çoğalan sağlık meslek liselerinin bir bölümü henüz açılış onayı almadığı halde öğrenci kaydediyor. Ancak önce yönetmelik değişikliği, ardından Sağlık Bakanlığı (SB) genelgesi kapsamında öğrenci staj protokollerine ağır maddeler getirilince, okullar protokol yapacak hastane bulamaz hale geldi.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

HER geçen gün artan hemşire, anestezi, radyoloji, acil tıp teknisyeni, diş protez teknisyeni gibi yardımcı sağlık personeli ihtiyacının yarattığı ‘özel sağlık meslek lisesi’ sektöründe bu yıl patlama yaşandı. ‘İş garantili’ vaadi bu okulların cazibesini artırırken, özellikle çocuklarının kısa yoldan meslek sahibi olmasını isteyen, mezun olduktan sonra da istihdam sorunu yaşamasını istemeyen ailelerin tercihi oldu. İzmir’de de geçen yıl parmakla sayılabilen bu okulların sayısı katlandı. Toplam sayının 18′e çıkacağı belirtilirken, bazı okullar henüz onay alamadı. Açılış onayı olmayanlar dahil tüm özel Anadolu sağlık meslek liseleri yaklaşık bir aydan bu yana, resmi kontenjanları kesinleşmemesine karşın öğrenci kayıtlarını sürdürürken, Milli Eğitim Bakanlığı 2 Ağustos’ta yönetmelik değişikliği yaptı.

SAĞLIK BAKANLIĞI GENELGESİ YAKTI

BU değişiklik öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulun fiziki koşullarına uygun verdiği kontenjanlara göre öğrenci kaydı yapılıyordu, staj protokollerinde kısıtlayıcı maddeler yoktu. Ancak değişiklikle öğrenci kontenjanlarının belirlenmesinde staj yapılacak hastanelerin personel sayısı kıstası getirildi. Yönetmelikte; öğrencilerin beceri eğitimi, staj çalışması ya da yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okulla aynı il sınırları içerisinde, okula uzaklığı 30 kilometreyi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına göre görevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastanelerle yapacakları belirtildi. Bu okulların her sınıf düzeyindeki öğrenci sayısının, hastanelerle yapılan protokolde o hastanede görevli sağlık personelinin sayısının yarısını geçemeyeceği belirtildi.

PROTOKOLLER İPTAL EDİLDİ

ÖZEL Anadolu sağlık meslek liseleri yöneticileri, bu değişikliklere ayak uydurmaya çalışırken, 14 Ağustos’ta hafta geçmeden bu kez Sağlık Bakanlığı bir genelge yayınladı. Sağlık Bakanlığı genelgesi, öğrencilerine staj yaptıracak hastane arayışındaki özel Anadolu sağlık meslek liseleri yöneticilerini duvara toslattı. Sağlık Bakanlığı genelgesiyle yarı yarıya olan personel/öğrenci sınırlaması değiştirildi. Özel sağlık liselerinin kamu, üniversite veya özel hastanelerde bir eğitim öğretim yılı için staj yapacak öğrenci sayısı toplamının, hastanede çalışan aynı alandaki toplam sağlık personeli sayısının üçte birini geçemeyeceği bildirildi. İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu genelgeye dayanarak 15 Ağustos 2013 tarihi de dahil olmak üzere özel Anadolu sağlık meslek liselerinin hastanelerle yaptığı protokol onaylarını iptal etmesi, krizi büyüttü, ‘kazanılmış hak’ iddiasındakileri de çileden çıkardı.

EĞİTİM VE SAĞLIK CİDDİ BİR İŞTİR

İZMİR-Aydın asfaltı üzeri Torbalı Çapak yol ayrımında kurulan Özel Mavi Ege Sağlık Meslek Lisesi, bütün hazırlıklarını tamamladı. Sağ­lık mes­lek li­se­le­rin­de uzun yıl­lar branş öğ­ret­men­li­ği ve ida­re­ci­lik ya­pan 5 öğ­ret­men ar­ka­daş, Tor­ba­lı’­da Özel Ma­vi Ege Ana­do­lu Sağ­lık Mes­lek Lisesi, 850 öğrenci kapasiteli. Kayıtların büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Kurucu Müdür Suna Toymuş: “9, 10 ve 11 sınıflarla eğitime başlayacağız. Ancak son haftalarda, hiç ilgisi olmayanlar sağlık meslek lisesi açıyor. Hem eğitim hem de sağlık ciddi bir iştir. Eğitimci arkadaşlarımızla uzun yıllarımızı bu işe verdik. Nasıl ki biz bilmediğimiz işi yapmıyorsak, başkaları da sadece bildiği işi yapmalı. Eğitim işin uzmanına emanet edilmeli. Veliler de çocuklarını okullara kayıt ettirirken araştırma yapmalı” diye konuştu.
Kaynak: Büyük Torbalı Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.