site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kale Selçuk’a Kazandıracak

Kale Selçuk’a Kazandıracak
25.11.2013
A+
A-

selcuk-kalesi (2)

Selçuk Belediyesi’nin yıllardır yakından ilgilendiği Selçuk Kalesi ve çevresi son haliyle herkesi büyülüyor. Belediyenin desteklediği kurtarma kazıları ve restorasyon çalışmaları ile güçlenen ve yaşama sıkı sıkıya sarılan kalede belediye şimdi de çevre düzenleme ve yeşillendirme çalışmaları yürütüyor.

Kalenin güzelliğini her gün biraz daha ortaya çıkaran bu çalışmalar Selçuk halkı ve esnafı tarafından büyük memnuniyetle karşılanırken yerli ve yabancı ziyaretçilerin de takdirini topluyor.  Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür Kale ve çevresindeki çalışmalar sona erdiğinde hem Selçuk’un simgesi niteliğindeki bu değerli ören yerinin yaşamla buluşacağını hem de Selçuk halkına ekonomik ve sosyal anlamda büyük getirileri olan bir değere dönüşeceğini söyledi.

Selçuk’un sahip olduğu Efes, Meryemana, Artemis Tapınağı gibi tarihi değerlerden farklı olarak kent merkezinde yer alan Selçuk (Ayasuluk) Kalesi’nin değeri ve güzelliği, Selçuk Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde her geçen gün biraz daha ortaya çıkıyor. Selçuk’un sahip olduğu tüm ören yerlerine gözü gibi bakan Selçuk Belediyesi, kalede yürüttüğü çalışmalarla da takdir topluyor.

Bir yandan 2012 yılı Aralık ayında 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan “Ayasuluk Kalesi ve Çevre Düzenleme Projesi” kapsamında Eski Girne Köftecisi’ni Ayasuluk Kafe’ye dönüştürmek için kapsamlı tadilatlar yapan Selçuk Belediyesi ekipleri, bir taraftan da Eski Girne Köftecisi ile Kale arasında kalanyaklaşık 8 bin 250 metre karelik alanı yeşillendirdi. Şimdi de Ayasuluk Kafe çevresini yeşillendirme çalışmalarını sürdüren Selçuk Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri kısa bir sürede bu çalışmayı da tamamlayarak yemyeşil bir çehreye sahip bir kale yaratacak.

Çalışmalar titizlikle yürütülüyor

2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun belirlediği kurallar çerçevesinde onayı alınan projenin uygulamalarını titizlikle yürüten Selçuk Belediyesi ekipleri örneğin kalenin güneydoğusundaki alan, arkeolojik sit alanı olduğu için derin kazı çalışması yapamadığından yeşillendirme yapabilmek için ilk etapta bu alana toprak dolgusu yaptı. 20 santim kalınlığında bahçe toprağı serimi yapılan alana proje kapsamında 40 bin adet bitki dikildi ve bu alanın sulaması modern, otomatik sulama yöntemleriyle (damlama – yağmurlama) sağlandı.

Selçuk Kalesi ve çevresi düzenleme çalışmalarının önemli ayaklarından biri olan eski adıyla Girne Köftecisiyeni adıyla Ayasuluk Kafe’de yürütülen tadilat çalışmaları ise büyük ölçüde tamamlandı. Çevre düzenleme çalışmaları kapsamında sert zemin döşemeleri biten kafetarya bölgesinde Selçuk Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ise bitkilendirme çalışmalarına başladı. Ayrıca Ayasuluk Kafe’nin güney kısmında yer alacak Kardeş Şehirler Meydanı’nın yapımı da hızla ilerliyor. Selçuk’un bütün tarihi dönemlerine ait 40 metrekare boyutunda sembolleri ve kardeş şehirlerin isimlerini taşıyacak olan seramik rölyeflerin yer alacağı duvarın ve rölyeflerin yapımının tamamlandığını söyleyen belediye ekipleri rölyeflerin montajına 10 gün içinde başlanacağını ifade etti.

“Kale bizim fenerimiz”

Bu çalışmalar sonrası Selçuk Kalesi’nin çevresi ile bütünleşik bir görünüme kavuşacağını söyleyen Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür “Ayasuluk Kalesi, yalnızca Ege Bölgesi’nin değil, aynı zamanda Anadolu mimarlık tarihinin önemli kent kalelerinden biridir. Kalemiz ayrıca içinde barındırdığı taş döşeme sokaklar, çeşitli büyüklükteki sarnıçlar, camii, bazilika, bey köşkü, hamam ve farklı dönemlere ait farklı işlevdeki diğer yapı kalıntıları ile tarihe ışık tutmaktadır.
Tüm ören yerlerimiz gibi Selçuk Kalemiz de göz bebeğimizdir. Kalemize verdiğimiz değerin en önemli göstergesi onun için yaptığımız çalışmalardır. Kalemizin restorasyonu ve kale içinde sürdürülen kazı çalışmalarına yıllardır kaynak aktarıyoruz. Bir yıldan uzun bir süre karanlığa mahkûm edilen Kalemizi,2012 yılı 29 Ekim’inde elektrik aboneliğini de alarakbiz aydınlığa kavuşturduk. Çünkü Selçuk Kalesi bizim için fener gibi. Selçuk’a hangi yönden geliyor olursanız olun, Kale’yi görünce Selçuk’a girdiğinizi anlarsınız. Kalemiz bizim için değerli bir emanettir “ dedi.

Kale kazandıracak, evlerin değeri artacak
Kale ve bölgesinde yürütülen çalışmalara şimdi de çevre düzenleme, yeşillendirme ve Ayasuluk Kafe gibi yeni sosyal donatı alanları kazandırmak gibi çalışmalarla devam ettiklerini söyleyen Başkan Ülgür “Biz bu çalışmaları başlatana kadar,kalemizin bulunduğu Ayasuluk Tepesi’nin Selçuk merkeze bakan yüzü metruk haldeydi. Su kemerlerinin de yer aldığı bu çok değerli bölge belli bir saatten sonra değil turistler için, Selçuk halkı için bile güvenli bir bölge değildi. Oysa çalışmamız tamamlandığında kalemiz ve çevresi ıssızlıktan kurtulacak. Bakımlı ve yaşamın içinde bir alan olacak.

Kafeleri, restoranları, seyir terasları ile gece gündüz yaşayan bir bölge olacak. Bu da hem kalemizi ve çevresini koruyacak, hem artan ziyaretçi sayısı ile o bölgenin ve Selçuk merkezin tanınırlığını yükseltecek. Tüm bunların yaratacağı ekonomik hareketlilik ve istihdam da güzel Selçuk için artı değer yaratacak. Bu çalışmaların bizim kadar esnafımızı, halkımızı ve ziyaretçilerimizi de heyecanlandırdığını görmek mutluluk verici” dedi. Kale etrafında sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgedeki evlerin yıkılacağı yönünde asılsız söylentiler yayıldığına dikkat çeken Başkan Ülgür  “O bölgedeki evleri yıkacağımız sözleri tamamen asılsızdır. Bilakis o bölgede yapacağımız çevre düzenleme ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları ile vatandaşlarımızın evlerini daha da değerli hale getireceğiz ve kale ve çevresi ortak bir konsepte kavuşacak.Bölge hareketlenecek, ekonomik değeri artacak” diye konuştu.

selcuk-kalesi (3)

selcuk-kalesi (1)

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz! Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Su kemerlerinin zemininde yapılması gereken direnaj sorunu ne oldu acaba? öyle ezbere bitki dikiyorsunuz?

  2. Anonim dedi ki:

    Bence kultur bakanligi tarafindan desteklenmesi gereken bir proje. Keske orda burda “ hodri meydan “ diye bagiran aslinda hic bir ise yaramayan muhalefet, ertan serbest bakanliga cikipta selcuk belediyesinin bu guzel isini desrekleyin diyebilse. Ama nerdeee kendileri ve gurubu bu gune kadar selcugun tekerligine tas koymaktan baska hic bir sey becerememislerdir. Yapilan bu calismadan dolayi sayin baskani cani gonulden kutluyorum. Kentine sahip cikan bir kisi. Gecmis donem kandirildik ama bu donem seninleyiz.

    1. Erdoğan arna dedi ki:

      Bamuçak gibi olmasın bakanlık benim alanım derse yıkarsa gene paralar dandik ben yaptım oldu kayıklar gibi olmasın kim vereçek bamuçakta batırılan paraların hesabını

      1. Anonim dedi ki:

        Bakanlığın alanı tabi. Onay aldılarsa sıkıntı yok. Ama almadılarsa vay ki ne vay. Harcanan zamana, paraya, emeğe… yazık

  3. Erdoğan arna dedi ki:

    Seçim yatırımı Aday adaylık süreçine denk gelmesi göze sokulaçak yer olması bunlar rastlantı olamaz güzel bir seçim yatırımı fakat zamanlama manidar

  4. selçuk aşkı dedi ki:

    çoçukluğumuzda kalenın dört tarafında ısıklar yanardı elektrıkler kesildiği zaman hemen kaleye bakar a kalenın ısıkları yanıyor bizim mahalle kesılmış derdık nerden nereye bu yazı benı o günlere götürdü .inşallah dört tarafı da ısıklandırılsa bir gün gelir benım gibi o günleri anan olur bunuda dıkkate alırsa başkanımız çok çok iyi olur saygılarımla

  5. izmir dedi ki:

    Sayın Selçuk aşkı. Kalenin ışıkları en az iki yıldan beri kesik. İktidarın uşakları kalenin ışıklarını kesti. Bildiğim kadarıyla Belediye BaşkanıTEDAŞ’a abon olup kaleyi ışıklandırdı. Yani anlayacağınız kalenin ışıl ışıl olması için belediye para ödüyor.

    1. Anonim dedi ki:

      syn. izmir 4628 (eski) ve 6446 (yeni) sayılı kanunları bir incelerseniz bu attığınız naraların ne kadar boş olduğunu anlarsınız. Aman abone olmuş da ışıklandırılmış da… da… da… da… bildiğiniz kadarıyla bu., bilmediğiniz çok şey var 🙂 az okuyun, az öğrenin. öyle HÜLOOOOĞĞGGHH diye çıkmayın bi ortaya. tüy dökme mevsimini de geçtik…

  6. Haydar özneden dedi ki:

    En sonunda …

  7. mustafa dedi ki:

    güzel proje tebrikler başkan