site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

İzmir’in metrosu da ‘gavur’ oldu

İzmir’in metrosu da ‘gavur’ oldu
18.02.2015
A+
A-

izmir_metro

2015 yatırım programı dahilinde İzmir’deki raylı sistem projelerine 62 milyon TL ayıran merkezi hükümet, Ankara, İstanbul ve Antalya’daki metro yatırımlarını resmen devraldı. Bakanlar Kurulu’nun onayladığı karar uyarınca üç kentin metro yatırımlarını Ulaştırma Bakanlığı üstlenecek. Öte yandan, İzmir’de uzun süredir merakla beklenen Halkapınar ve Buca güzergahlarındaki projeler için henüz aşama kaydedilemedi.

2015 yılı yatırım programı dahilinde raylı sistem projeleri için Ankara’ya 955 milyon TL, İstanbul’a 750 milyon TL kaynak ayıran hükümet, toplam üç kentin üç ayrı kritik metro yatırımını resmen devraldı. Bakanlar Kurulu onayını alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasından geçen değişiklik uyarınca, AK Parti’li belediyelerin belirlenen metro ve ilgili tesislerini içeren projelerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tamamlayacak.

ÜÇ KENTİN PROJESİ BAKANLIKTA

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, Bakanlar Kurulu’nun onayladığı şehir içi raylı ulaşım sistemi projeleri Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenilecek.

İzmir’de Ulaştırma Bakanlığı’nın “Biz yapacağız” dediği Buca ve Halkapınar-Otogar Metro Hatları için haber beklenirken, Ankara’dan diğer kentleri yakından ilgilendiren flaş bir karar geldi. Şehir içi raylı ulaşım sistemleri, metrolar ve ilgili tesisler için gelen talepleri değerlendiren Bakanlar Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin üç ayrı projesinin Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesine karar verdi. Buna göre, İstanbul’daki Yenikapı-İncirli Metro Hattı, Ankara’daki AKM Gar-Kızılay Metro Hattı ve Antalya’daki Meydan-Havaalanı-EXPO Raylı Sistem Hattı bakanlık tarafından tamamlanarak hizmete alınacak.

ANKARA’YA 955 MİLYON, İSTANBUL’A 750 MİLYON, İZMİR’E 62 MİLYON

Diğer yandan, Ankara’nın yarım kalan metro hatları için 1 milyara yakın harcama öngören Bakanlık, 2015 yatırım planı dahilinde Kızılay-Çayyolu Metrosu, Batıkent-Sincan Metrosu, Tandoğan-Keçiören Metrosu gibi projelerin tamamlanması için başkente 955 milyon 518 bin TL ayırdı. İstanbul’da kent içi ulaşıma ise 750 milyon TL’yi aşan bütçe ayıran Ulaştırma Bakanlığı, 4’üncü Levent-Darüşşafaka Metro Hattı, Bakırköy-Beylikdüzü ve Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı hatları için yapım maliyetlerini üstleneceğini duyurmuştu.

HALKAPINAR VE BUCA HATLARI BEKLEMEDE, NARLIDERE İSE BELEDİYEDE

Türkiye genelindeki metro ve hafif raylı sistem projeleri için 2015 yılında toplamda 1 milyar 734 milyon 92 bin TL harcayacağını duyuran Ulaştırma Bakanlığı, İzmir’de merakla beklenen ve kent içi ulaşımda kritik öneme sahip raylı sistem yatırımlarına ise sadece 62 milyon TL’lik kaynak ayırdı. TCDD tarafından gerçekleştirileceği duyurulan 4,5 kilometrelik Halkapınar-Otogar Metro Hattı için 52 milyon 186 bin TL kaynak ayıran Bakanlık, Üçyol-Buca hattını ise yatırım programına almadı.

İZMİR’E VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Geçtiğimiz yıllarda büyük tartışmalara yol açan ve Ulaştırma Bakanlığı’nın “Biz yapacağız” sözünü verdiği Buca hattı için henüz çivi dahi çakılmazken, Otogar-Halkapınar güzergahına 2014’te kaynak ayrılmasına rağmen henüz yapımına başlanmadı. Ayrıca, yine bakanlık tarafından söz verilmesine rağmen başlanmayan Narlıdere Metrosu hattı için de İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk adımı atarak geçtiğimiz günlerde ihaleye çıkmış ve resmen projenin startını vermişti. Geçtiğimiz yıl “Projesi yok” tartışması yaratan Narlıdere Metro hattı için Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım’ın “Metroyu bakanlık yapacak” sözü vermiş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi projenin yapımı için uzun süre bakanlıktan haber beklemişti. Üçkuyular-Narlıdere arasındaki 8,5 kilometrelik metro projesiyle ilgili seçimler öncesinde Ankara’ya çağrıda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Projeyi bakanlık yapmıyorsa biz başlayacağız” demiş ve geçtiğimiz aylarda da ihale hazırlıklarına başladıklarını duyurmuştu. 4,5 kilometrelik ilk etabı için projesi hazır olan Narlıdere Metrosu, bakanlıktan gelecek haber nedeniyle uzun süre rafta beklemişti.

Kaynak: ERMAN ŞENTÜRK – EGE POSTASI

YORUMLAR
  1. ALİ MURAT dedi ki:

    YETMEZ 8-10 BELEDİYECİK DAHA, OLMADI Bİ BÜYÜKŞEHİR DAHA VERİN DE BAKIN MİLLETİN A…SINA NASIL GONYO?

  2. ALİ MURAT dedi ki:

    BEN YAZDIYDIM EMME Bİ DA YAZEN,FAZLA DEL 8-10 BELEDİYECİK,DAHA OLMADI Bİ DE BÜYÜKŞEHİR VERELİM.BAKIN A…YA NASIL GONYO GÖRCEZ.

  3. cnyt dedi ki:

    izmir büyükşehir 10 yıldır tcdd ye elektrik borcunu ödemiyor.Türkiyede metro elektrik borcunu ödemeyen tek yer.diyorsunuz ki devlet yapsın yapsın. tabi oldu açık g……de devlet kapatsın.Selçuk halkı gelecek olan metroya destek olmalı köstek değil.istemesük tavrı artık terk edilmeli…

    1. Anonim dedi ki:

      Nerden biliyorsun

  4. ALİ MURAT dedi ki:

    RANTIN OLMADIĞI YERDE AKPKK OLMAZ.

  5. ALİ MURAT dedi ki:

    ANKARA VE İSTANBUL BELEDİYELERİ BORÇ YAPMADA TİRANLA YARIŞIYOR.