site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Devlet Hastanesinde Soygun Var

Devlet Hastanesinde Soygun Var
20.01.2014
A+
A-

devlet-hastanesinde-soygun-var

Çalışanlar ile emeklilerden alınan 11 farklı katılım payı alınıyor. Çalışanlar ile emeklilerden hastane, eczane ve emekli maaşı üzerinden alınan 11 farklı katılım payı yurttaşları isyan ettiriyor. İlaç katılım payı, muayene katılım payı, reçete ücreti, tetkik farkı ücreti, erken muayene farkı gibi farklı isimlerle alınan ücretler, ekonomik zorluklarla boğuşan hastaların belini büküyor. Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre yurttaşlar, “Katkı payları hayatımızı perişan ediyor. Sağlıkta attığımız her adıma, para veriyoruz. Paran kadar sağlık hizmeti alıyorsun, sosyal devlet uzun zamandır yok” dediler. CHP Manisa milletvekili, eczacı Özgür Özel ise yurttaşlardan alınan katkı katılım payları oranının yüzde 12’den, AKP iktidarı döneminde yüzde 45’e çıktığını vurgulayarak “Bazı ülkelerde bir, bazılarında iki katılım payı alınıyor. 11 farklı katılım payı alan tek ülke Türkiye” diye konuştu. AKP ile artan sağlık harcamalarının faturası yine yurttaşa kesildi. Çeşitli isimlerle alınan farklı katılım payları çalışan SGK’lı yurttaşın, hastane ve eczane kanalından alınıyor.

Emekli olan yurttaşlar da ise eşdeğer ilaç fiyat farkı eczaneye ödeniyor, bunun dışında kalan katılım paylarının tamamı emekli maaşından kesiliyor. Birçok emekli, halen bu kesintileri tam olarak bilmiyor ve maaşındaki kesintiyi gördüğünde şaşırıyor, bazen de bunun sorumlusu olarak bankayı görüyor. Bu kesintiler nedeniyle yurttaşlar, çok sayıda katılım payı vermemek için çoğu zaman belli bir fiyatın altında olan ilaçları doktora gidip muayene olmadan direk eczaneye giderek parasıyla alıyor. Bu noktada da bilinçsiz ilaç kullanımı gündeme geliyor. CHP milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Özgür Özel, bütün dünyada sosyal güvenlik sistemlerinin, hastayı maliyetin farkına vardırmak amacıyla katılım payları aldığını ancak ülkemizde alınan katılım paylarının “hastayı maliyeti karşılamaya ortak etmekte kullanıldığını” söyledi. Özel, “Eskiden emekliler yüzde 10, çalışanlar yüzde 20 ile tek çeşit katılım payı öderken, kronik hastalar hiç ödeme yapmazdı. Şimdi hasta ile ilaç arasına paradan örülen duvarın kalınlığı yüzde 45’lere yaklaştı” diye konuştu.

Katılım paylarına son olarak dakikalarca beklenerek telefon ile alınan randevunun da eklendiğini ve sayının 11’e çıktığını anımsatan Özel, özetle şunları kaydetti: “Katkı ve katılım payı, orta ve uzun vadede halk sağlığı ve devlet için de tehlikeli. İnsanların, katılım payı ödememek için doktora gitmeden ilaç alabiliyorlar. Birçok hastalık erken evrede tespit edilecekken, iş işten geçtikten sonra farkediliyor, sonra daha fazla hasta olarak devletin karşısına çıkıyor.

İktidar çaktırmadan, adeta katılım payını yankeseci gibi alıyor. Bir ülkenin, hükümetinin samimiyeti, sağlık politikalarını ve sosyal güvenlik uygulamalarını nasıl yaptığı ile belli olur. AKP, sosyal devlet anlayışına zıt işler yapmaktadır. ” Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan da son yollarda Sağlıkta Dönüşüm adı altında sürdürülen proje ile yurttaşların sağlığa erişiminin paralı hale geldiğini belirterek “Herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurulduğunda muayene ücreti ödeniyor.

Halbuki bir asgari ücretli için ödenen primin yüzde 33’ü, yani 133 TL’lik kısmı genel sağlık primi olarak ödenmektedir” dedi.

İşte ödeme listesi

– İlaç (%10-20) – Muayene (5-12) – Reçete (3 TL) – Eşdeğer ilaç (en ucuz+%10) – Kutu başına ek 1 TL – Özel hastane (%90’a kadar) – Tetkik – Erken muayene – Öncelikli tetkik – İstisnai hizmet – Telefonla randevu

[poll id=”4″]

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    NERDE SOYGUN YOK Kİ !..

  2. eski selcuklu dedi ki:

    Nie calisioz bu dunyada anlamadim paramizi is yerlerinden zor aliorz oda karin toklugu oluo ordan burdan buseyler cikio para veriorz keske yabanci dogsaydim keske bidaha dunyaya gelirsem olurda turk olursan cikcagim yerdende cikmicam uyumaya devam…en azindan kesinti yok beles..