site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
03.03.2018
A+
A-

Çok sık olarak karşımıza çıkan bel ağrıları genelde ciddi bir sebepten kaynaklanmaz ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda ağrılar uzun süreli olarak kalabilir ve geçen ağrılar tekrar yaşanabilir. Bu yüzden ağrıların oluşum kaynağının tespit edilmesi ve tekrarlamaması için korunması oldukça önemlidir.

Bel ağrısı denildiği zaman akla ilk gelen rahatsızlıklardan birisi bel ağrılarıdır. Fakat bel ağrılarının nedenleri çeşitlilik göstermektedir. Duruş bozuklukları, yapılan yanlış hareketler sonucunda belin zorlanması, belde yer alan bağ ve eklemlerin hasar görmesi de kişilerde bel ağrısı yapabilmektedir. Bel ağrısı şikayetleri genelde çok ayakta kalındığı zaman ve günlük yapılan aktiviteler sırasında artış gösterebilir.

Mide, karaciğer, böbrek gibi organlarda meydana gelen rahatsızlıklar da bel ağrısı nedenidir. Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimeleri ve kireçlemeler ağrıyı tetikler. Omurganın travmalara maruz kalması, brusella gibi hastalıkların bel omurgasını tutması, osteoporoz da diğer nedenler arasındadır. Bel ağrısına ne iyi gelir?

Günlük hayatımızda yaşadığımız stresler ne yazık ki vücudumuza farklı şekillerde zarar vermektedir. Bu zararlardan birisi de belde oluşan ağrılardır. Fazla stres yapılmasından dolayı bel kasları gerilerek ağrıya neden olmaktadır. Bu yüzden stres kaynaklı ağrıların giderilmesi için mutlaka mümkün olduğu kadar kendimizi rahatlatmalı ve stresten uzak durmalıyız.

Bal ağrısı nedenlerinden biri olan aşırı kilolardan kurtulmak da vücuda binen yükü azaltacaktır ve ağrılarınızın giderilmesini sağlayacaktır.

Rahatsız bir pozisyonda yatmak ağrı oluşumunu tetikler. Bu yüzden beliniz için en sağlıklı ve uygun pozisyonu bulmalısınız. Yatarken belinizin altındaki boşluğu bir yastık yardımı ile destekleyebilirsiniz. Yatağın aşırı sert ya da aşırı yumuşak olması da belinizde ağrı yapacaktır.

Gün içerisinde yapacağınız çeşitli egzersizler sayesinde bel ve sırt ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Uzmanlar gün içerisinde yapacağınız bir saatlik yürüyüşlerin eklemle ve kas sağlığını koruyarak oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçtiğini belirtmektedir. Yapacağınız egzersizler sırasında ağrı duyduğunuz halde devam etmeniz ağrılarınızı artıracaktır. Bu yüzden yapılacak olan egzersizler kişiye özel bir program ile hazırlanmalıdır ve takibi yapılmalıdır.

Ağır eşyaları kaldırmak beli oldukça zorlayan ve gün içerisinde yapılan hatalardan birisidir. ağır bir şey kaldırmak zorundaysanız mutlaka dizlerinizi ve kalçalarınızı katlayarak sırtınızı dik tutmalısınız.

Televizyon izlerken yada bilgisayar kullanırken doğru bir poziyonda kalmak da duruş bozukluklarınızı önleyecektir ve buna bağlı oluşan ağrılarınızı giderecektir. Yarım saatte bir kalkarak ev içinde kısa yürüyüşler yapmalısınız. Bütün gününüzü aynı pozisyonda geçirmeniz iyi gelmeyecektir.

Bel ağrılarınız için gerilen kasların gevşemesini sağlayan bir diğer yöntem ise uygulayacağınız sıcak kompreslerdir. Bunun için belinizin üzerine sıcak havlu koyabilir ya da sıcak su torbaları uygulayabilirsiniz. Sıcak uygulamalardan sonra yapacağınız egzersizler de daha etkili olacaktır.

Bel ağrınızın kaynağı bir travma ya da zedelenme kaynaklı ise ağrı oluşan bölgeye soğuk uygulama yapabilirsiniz. Genelde ilk 48 saatlik zaman dilimi içerisinde gerçekleşen ağrılar için faydalı olmaktadır. Saat başı 10-15 dakika kadar belinize soğuk uygulayabilirsiniz. Direk cilt ile temas etmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Cilt ile direk teması yanıklara neden olabilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.