site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Adıgüzel: Selçuk’u Birlikte Yöneteceğiz

Adıgüzel: Selçuk’u Birlikte Yöneteceğiz
04.10.2013
A+
A-

ibrahim-adiguzel (1)

Birlikte Yönetim diyen Başkan Aday Adayıyla yerel siyaset söyleşisi gerçekleştirdik.

1956 yılında Selçuk’ta doğan CHP Selçuk Belediye Başkan Aday Adayı İbrahim Adıgüzel, ilk, orta ve lise öğrenimini Selçuk’ta tamamlayıp, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1984 yılında mezun oldu. Bugüne kadar çalışma yaşamını özel sektörde devam ettiren Adıgüzel, evli ve iki çocuk babasıdır.

Siyasi yaşamına 1970’li yılların sonlarına doğru CHP Gençlik Kollarında başlayan Adıgüzel, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kurulan SODEP ve SHP’de aynı çizgide siyaset yapmayı sürdürdü. Cumhuriyet Halk Partisinde son 2 dönemdir ilçe Başkanlığını yürüten Adıgüzel, CHP’den Selçuk Belediye Başkanlığı için Aday Adayı…

“Kasabanın birinde Munise Hanım diye bir kayınvalide evin kilerinin anahtarını daima boynunda taşırmış. Gelinler bir şey almak istediklerinde, ister istemez kayın validenin yanına giderlermiş. Bir gün, Babaanne dayanamayıp, Gelinlere neden bu kadar eziyet ediyorsun? diye sorunca; buraya kimin hakim olduğunu her lokma yediklerinde bilmeleri lazım.

CHP Selçuk Belediye Başkan Aday Adayı İbrahim Adıgüzel ile yerel siyaset ve demokrasi üzerine söyleşi yaptık. Ülkenin ve ilçenin genel yapısını göz önüne alarak değerlendirmeler yapan CHP Selçuk Belediye Başkan Aday Adayı İbrahim Adıgüzel, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Siyaset ve hizmet anlayışı sizce nedir?

Kent ölçeğinde siyaset ve hizmet, yerelde demokrasiyi çalıştırmaktan geçer.

İlçe ölçeğinde siyasetin, ekonomik ve toplumsal olmak üzere iki ana ekseni vardır. Bunlardan toplumsal işlevi olanı başta emekçiler olmak üzere ilçede yaşayan tüm grupların barınma, dinlenme, kolektif tüketim ve hizmet gereksinmelerinin ve benzerlerinin karşılanmasıyla, yani toplumsal refahın arttırılmasıyla ilgilidir. Ekonomik eksen, ilçede mekânın sermaye birikiminin bir aracı olarak kullanılmasını sağlayarak ekonomik gelişmeyi ileriye taşıma isteğidir. Yani bir anlamda rant yaratma siyaseti de denilebilir. Bu siyasi farklılık tüm kentlerde benzer özellikler taşır ve bu iki eksen bir anlamda siyasi çelişkinin temelini de oluşturur.

İlçenin en önemli temel sorunlarından birini, bahsettiğiniz anlayışa uygun bir örnek olarak gösterir misiniz?

İlçemizde bir konut politikasının bir türlü oluşturulamadığını söyleyebiliriz. Bu sorun ilçenin tarihi kadar eskilere dayanır ama çözüm üretilmesi geciktirilmiştir. Ne ilgisi var bu değerlendirmeyle? diye soracaksınız. Bu konut politikalarının (olmayışından diyebiliriz) etkileri kentlileşmenin, kentin ve onun tarihini, belleğini derinden etkiler. Mihenk taşı gibidir. Geride kalan insan yaşamlarını hep o mekânlarda aramıyor muyuz? Otuz yıl öncesinin 14 Mayıs mahallesi ve beş yıl sonrasını düşünelim. Buna ilçemizin kaybolan ilk binalarını da ekleyebiliriz.

Sağlıklı bir çevre, sağlık, spor ve dinlence, güvenlik, ulaşım, mal ve hizmetler, ekonomik kalkınma, sürdürülebilir kalkınma, kültürler arası da dayanışmayı yaratma, mimari ve fiziksel çevre, kentlinin hakları olarak da tanımlandığına göre. Kent ölçeğindeki toplumsal işlevin yerine getirilmesinde eleştirel bakışları, açık ve saydam politikaları öne çıkarmayı da başarmalıyız.

O halde yerelde demokrasi, Ülkemizin günümüzdeki en yakıcı sorunlarının başında gelen demokratikleşme açısından önem taşıdığı gibi bulunduğumuz kent açısından da ayrı önem taşıyor. Diğer bir anlamıyla da yerelde katılımcılık ve çoğulculuk, Belediye Başkanlarını kentin geleceğine karşı sorumluluk alırken yerel demokrasiyi uygulamaya zorlayacak. Demokrasi kültürümüzün gelişmesine katkıyı, yerelde katılımcılığı geliştirecek mekanizmaları bulmakla sağlayacağız. Bu mümkün müdür? Elbette, hem ilçemizin toplumsal yapısı ve hem de kültürel zenginlikleri buna elveriyor.

Öncelikli sorun kendi egomuzdan kurtulup bir ekip veya takım çalışmasını ortaya koymaktır. Yani yeni demokratik açılımları yaşama taşıyacak, katılımcılığı artıracak örneklemelerimiz olmalı. Yerel yönetişim, yerelde birlikte yönetim, katılımcı bütçe, mahalle meclisleri, ilçe kongreleri, kadın kooperatifleri diye bunları daha da çoğaltabiliriz.

Bir Belediye Başkanı nasıl olmalıdır?

Belediye Başkanı, gelecekte ilçenin ekonomi dinamiklerinin harekete geçirilmesi sürecinde halkın demokratik katılımını samimi olarak arzu etmelidir. Burada şu örneği vermeden geçemeyeceğim, bu hikâyeyi pek çok yerde anlattım, tüm Selçuklu dostlarım da bilmeli. “Kasabanın birinde Munise Hanım diye bir kayınvalide evin kilerinin anahtarını daima boynunda taşırmış. Gelinler bir şey almak istediklerinde, ister istemez kayın validenin yanına giderlermiş. Bir gün, Babaanne dayanamayıp, Gelinlere neden bu kadar eziyet ediyorsun? Diye sorunca; buraya kimin hakim olduğunu her lokma yediklerinde bilmeleri lazım” der. İktidar böylesine tehlikeli bir silahtır işte…

Demokrasi kültürünün geliştiği ülke ve toplumlarda bu silahın tehlikesi, bir önceden söylediğim gibi çoğulcu katılımcılığın sağlanması ve geliştirilmesiyle bertaraf edilebilmiştir. İlçemiz hakkında alınacak kararların birlikte verilmesi için mekanizmalar ve süreçleri geliştirecek bir ekip, takım çalışmasını ortaya koymak hedefimizdir. Tarihe baktığımızda”Dünyanın kitlelerden çok liderlerden çektiğini” hepimiz görmekteyiz. Bu gerçekten hareketle yerel seçimlerde Selçuk halkının önüne konulacak en önemli vaat, ”birlikte yönetim”modeli ve demokrasiyi radikal bir biçimde demokratikleştirme olmalıdır.

Yerelde demokrasiyi daha işler hale getirirsek ilçemizde başarının ilk basamağını oluşturmuş olmaz mıyız?. İnsanlar artık siyasi partilerde ekiplerden, takım çalışmalarından haberdar olmak istiyor, sürece bir ucundan katılmak istiyor. Oy depolarının sadık stokları olarak görünmek istemiyor, diğer bir anlamıyla da Gezi Parkı direnişi, ruhunu her tarafa saçıyor.

Şimdi burada şu sorulmalı bence. Halka öncelikle projeler mi sunulacak veya kentsel bütünlüğü olup olmadığını bilemediğimiz proje örnekleri ile şehrin karmaşık ve düzensiz bir biçim haline gelmesine olanak mı verilecek? (Geçmişte örneklerini gördüğümüz, 14 Mayıs mahallesi gibi).Yoksa yukarda aktarmaya çalıştığım yönetim anlayışına uygun düşer tarzda bir vizyon geliştirmek, hedefler koymak, hayaller geliştirmek ve ilçenin yapısına uygun strateji planlamak mı?

Gezi parkı direnişleri ülkemizde demokrasi güçleri tarafından milat ilan edildi. Biz bu yerel seçim sürecinde gezi parkını çok iyi irdelemeliyiz. Burada bireyin öne çıkışını gözetmeliyiz, “sen benim adıma karar verirken beni de dinle kardeşim, beni yok sayma benimle ilgili kararları benimle paylaş” demekte olan bireyi görmeliyiz.

Peki siz bu noktada ne yapmak istiyorsunuz?

Ortaya koyduğumuz bu yönetim anlayışı ve ilkeleri ışığında ilçede yüksek bir yaşam kalitesi yaratmak istiyoruz.

İlçemizde ekonominin dinamiklerini harekete geçirecek öncü hizmetleri sunmalıyız.

Katılımcılık anlayışımız ile doğrudan demokrasiye ülkemiz açısından bir nebzede olsa katkı koyacağız.

Açık, saydam yönetim anlayışımızla insanlarımızın yüreğini ısıtacağız.

Yerel Yönetim seçimlerinin, Cumhuriyet Halk Partisini, onun sosyal-demokrat anlayışını başarıya taşıması ve bunun iktidara sıçrama noktası olması umuduyla saygılarımı sunuyorum.

Haber: Nilüfer Öztürk Silay

ibrahim-adiguzel (2)

ibrahim-adiguzel-roportaj

YORUMLAR
  1. derviş dedi ki:

    sayın Adıgüzel güzel şeyler söylemiş ama Vefa faktörünü iyice anlıyamamış. Hüseyin Ülgür kendisine kazan kaldıranları hain ilan etmiş seçimden sonra hesaplaşıcaz demiş.!!!

  2. Anonim dedi ki:

    Başkanlığa tam uygun bir isim eğitimli dürüst demokrat kişiliği ile başarılar

  3. cnyt cygr dedi ki:

    nedense aklıma adıgüzelin işsiz kaldığı vefanın vefa örneği olarak adıgüzeli karpouza kafeye müdür yaptığı yıl geldi.hani şu vefa nın belediye seçiminden önce alevi dedesine para götürürken bir grup delikanlını vefa ya bir araba dayak atmıştı ya işte o yıl.nerden geldiyse aklıma.birde o dayaktan az hasarla kurtaran gençler nerde şimdi.vefa o vefa borcunuda ödedi mi acaba çok sorular var da hepsi cevaplanacak mı?

    1. Cevap dedi ki:

      Benim aklıma da neler söylemek geliyor ama basitliğe lüzum yok…

  4. Nuri dedi ki:

    Yarin vefa cekil diyecek cekilecek vefanin tek rakibi Hasan uysaldir

    1. Cevap dedi ki:

      Vefa bitti okey e dönüyor:)yalan yanlış haberlerle insanların midesini bulandırmayın….

  5. selçuklu dedi ki:

    selçuk’a çok yakışır İNŞALLAH GENEL MERKEZ ONU GÖSTERİR. Ayak oyunlarından uzak hizipçi ve ekipçi anlayıştan uzak dört dörtlük insan.

  6. Ali dedi ki:

    Çok doğru bir aday kesim kazanır. CHP den aday olsun gerisi kolay.

  7. Anonim dedi ki:

    Gönül ister değişim olsun ama Genel merkezin bu değişimden yana olacağını ne yazık ki zannetmiyorum.

  8. Anonim dedi ki:

    Sayın Adıgüzel bence en ciddi adaydır çünkü sadece onunla uğraşıyorlar her kesimden oy alabilecek yapısı var.Bu işin eğitimini almış tebrikler başarılarının devamını dilerim başkanım

  9. degisimm dedi ki:

    Artık değişim şart.Hasan uysal yada ıbrahim Adiguzel hiç fark etmez.birlessinler önemli olan chp ve selçuk kişisel kazanımları bırakın birleşin tek adayda.

  10. muhalif dedi ki:

    Daha şimdiden oyunlara başlamış İbrahim Adıgüzel. Bir kere resimler ilçe başkanı iken çekilmiş resimler. Şimdi böyle bir kareye resimdeki şahıslar girer mi? İlçe kongeresinde Adıgüzel 5 oy getiremedi. Nasıl birlikte yönetecek bir proğrami dahi yok. Resimdeki Ahmet Çipli elinden gelse adıgüzel’i bir kaşık suda boğar.

  11. selcuklu dedi ki:

    Adiguzeli cani gonulden destekliyorum ve kendisine yapilan tehditlere boyun egmedigi icin kendisinide tebrrik ediyorum

  12. Ahmet Çipli dedi ki:

    Benim ismimi yorumunda kullanan arkadaşım lütfen benim adıma görüş ve duygu belirtme. Ben CHP’ li bir kişi olarak hiç bir partilime öyle duygular beslemem. Benim için her partili yoldaşım değerli ve önemlidir. İbrahim başkanla ilgili duygularım ise senen iddianın aksine sevgi ve saygıya dayalıdır. Bu vesileyle de tüm partili aday adayı arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Partim kimi aday gösterirse onun önderliğinde aktif olarak seçimlerde yerimi alacağımın göstergesi benim devrimci kimliğimdir.

  13. Anonim dedi ki:

    burada cumhuriyet halk partisi hakkında yorumlarda bulunan kişilerin ben gerçekte cumhuriyet halk partisi mensubu oldugunu düşünmüyorum. İbrahim ADIGÜZEL partimizde bir dönem ilçe başkanlgı yapmış birlikte çalıştıgımız ve partisine gönül vermiş bir kişidir. Vefa ÜLGÜR ise selçukta 3 dönemdir belediye başkanlıgı yapan bir isimdir. bu iki isim arasında biz partililer olarak aslında hiçte fark yoktur. vefa ülgür aday olursa onun izinden yürürüz sayın adıgüzel aday olursa onun arkasında yürürüz bizim için komutan önemlidir. bu bayragı kim gögüslerse bizler onun arkasında savaşırız.

  14. AKP selçuk ilçe dedi ki:

    Bos laflar biz geliyoruz yol açin beyler!

  15. heraklitos dedi ki:

    Bence gençleşmiş ilçe yönetimine birde genç bir belediye başkan adayı yaraşır.

  16. serdar dedi ki:

    burası izmir izmirden iş çıkmaz akp ye bu böyle biline akp ye vermez chp li gider mhp ye verir

  17. serdar dedi ki:

    kadınıyla erkegiyle izmir yine chp diyecek bu böyle biline

  18. serdar dedi ki:

    alkol yasak o yasak bu yasak esnafı hiç etti bu ne laaa padişahlık oldu TÜRKİYE bu millet bunları görüpte daha oy verirse bu akp ye yuh derim sata sata memlekette bişey kalmadı MİLLET
    BUNLARI GÖRÜN UYANIN