Selçuk Haber

Yazar Kaya’dan Belediye’ye 3 Soru

alper-kaya

İki senedir Selçuk’ta yaşayan araştırmacı yazar Alper Kaya kendisinin hazırlayıp Belediye’ye sunumunu yaptığı “Yaratıcı Yazarlık Dersleri” isimli projenin, yine birileri tarafından iktidara yakın bir sendikanın okul müdürüne servis edilerek projesinin kendisinden izinsiz kullanıldığını iddia etti. İlk olarak projeyi sunduğunda yetkili organların projeyi çok beğendiklerini bunu da kendisine Kültür Müdürlüğü’nün ve o günün Belediye Başkan Yardımcılarından olan Bülent Cinel’in ifade ettiğini söyleyen yazar Alper Kaya yaşından dolayı bu projeyi gerçekleştirilemeyeceği söylendiğini ve aradan üç ay gibi bir zaman geçmeden projenin belediye destekli başkaları tarafından kullandığını iddia etti.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız yazar Alper Kaya şunları söyledi;

Tesadüfler ve Sorular

İsmim Alper Kaya, 25 yaşındayım. Bundan iki yıl önce Selçuk’a yerleştim.

Toplamda dört romanım var… Selçuk’ta yaşadığım süre boyunca üç tane romanım basıldı ve bu romanlar, piyasadaki çoğunluğun aksine para verilerek bastırılan cinsten değil; yayınevlerinin editöryal değerlendirmelerinden geçerek basılmaya hak kazanan romanlardır. Bu romanlarımdan Valiz isimli çalışmam, Selçuk Efes Kent Belleği’nin ‘Selçuklu Yazarlar Köşesi’nde sergileniyor.

Mevzubahis köşenin açıldığı akşam, belediye başkanı Sayın Zeynel Bakıcı yaptığı konuşmada Selçuk’taki yazarların artması ve sanat faaliyetlerinin daha da fazla olması adına belediye olarak üstlerine düşecek her sorumluluğu yerine getireceğinin sözünü vermiştir. Ben de bu söz üzerine bir gün sonrasında, uzun süredir beklettiğim bir projeyle kapısını çalmak istedim. Ancak belediye sekreterliği, sadece yirmi dakikalık bir görüşme talebim olmasına rağmen iki ay boyunca bana randevu vermekten kaçındı. Bunun üzerine, belediyenin yönlendirmesiyle belediye başkan yardımcısı Sayın Bülent Cinel’le görüşme fırsatı yakaladım. Kendisi, sunduğum projeyi beğendiğini söyleyerek beni Kültür İşleri’ne yönlendirdi. Kültür İşleri’ndeki Özgül Hanım da projemi beğendi ve bunun için beni Kent Belleği’ne yönlendirdi. Akabinde, hem Kültür İşleri’ne hem Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, hem de Kent Belleği’ne projemle ilgili gayet kapsamlı bir sunum dosyası hazırlayıp teslim ettim.

Ancak, sürecin sonunda gayriresmi bir şekilde bana yaşımdan dolayı böyle bir projeyi gerçekleştiremeyeceğim zira yetkinliğim konusunda hem Selçuk halkına bir güvence veremeyeceklerini hem de kendilerinin bu işe çok da sıcak bakmadığını ilettiler.

Proje neydi?

Selçuk’ta yaşayan ilköğretim ve lise düzeyindeki kardeşlerimize, ücretsiz bir şekilde “Yaratıcı Yazarlık Dersleri” vermek ve bu dersler akabinde ortaya çıkan çalışmaları belediye bünyesinde bastırıp kitaplaştırmaktı!

Geçtiğimiz hafta yerel gazetelerde bu projenin 19 Mayıs İlkokulu yetkililerince gerçekleştirildiğini ise büyük bir şokla öğrendim! Bu durumda aklımda üç soru belirdi:

Benim Şubat ayında sunumunu yaptığım bir projenin, haziran ayında gerçekleştirilmiş olmasının ardında sadece zamansal bir tesadüf mü var? Yoksa iktidara yakın bir sendikanın temsilcisi olan okul müdürüne bu proje hakkında bir bilgi verildi mi?

Yaşımdan ötürü kültür ve sanata dayalı yetkinliğimin güvencesini alamayan yetkililer, aradan üç ay geçtikten sonra nasıl bir güvence buldular da yaşı benden küçük olanlar da dâhil Selçuk’tan başka hiçbir yerde sanatsal faaliyet göstermemiş olanları belediye bünyesinde kültürel faaliyetler için yetkili yaptılar?

Seçim süreci boyunca “Selçuk’ta Sevgi Kazanacak” sloganını yürüten Sayın Belediye Başkanı’nın döneminde gerçekleşen sanat faaliyetlerinde neden muhalif görüşlü insanların talepleri de yer bulamıyor?

Haliyle kendi yaşadığım sürecin de akabinde tüm bu soruların özeti tek bir soruda toplanıyor:

Mühim olan siyasi yatkınlık mıydı, yoksa sanat dallarına olan yetkinlik miydi?

Ben, takdiri Selçuk halkına bırakıyorum.

Exit mobile version