site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Yabancı yatırıma yeni teşvik mekanizması

Nitelikli uluslararası doğrudan yatırım profilleri özelinde belirlenen hedef ülkelere yönelik yeni serbest ticaret anlaşmaları müzakere edilecek ve yürürlükte olanların kapsamının genişletilmesi için çalışmalar sürdürülecek. Mevcut teşvik mekanizmaları sadeleştirilerek değişen ihtiyaçlar ve küresel eğilimlere uyumlu şekilde geliştirilecek ve güncellenecek. Nitelikli uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye’ye kazandırılması için ihtiyaç duyulan insan kaynağı geliştirilecek

Yabancı yatırıma yeni teşvik mekanizması
27.06.2021
A+
A-

Türkiye, uluslararası doğrudan yatırım (UDY) pazarında potansiyelini harekete geçirmek amacıyla yeni serbest ticaret anlaşmalarının (STA) düzenlenmesinden teşvik mekanizmalarının iyileştirilmesine, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesinden Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı’na uyumun artırılmasına kadar birçok konuda adımlar atacak.

AA muhabirinin “2021-2023 Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi”nden yaptığı derlemeye göre, küresel eğilimlerle dönüşen UDY pazarında, Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirmesini sağlayacak düzenleyici çerçeveyle destek ve teşvik mekanizmaları geliştirilecek.

Nitelikli UDY profilleri özelinde belirlenen hedef ülkelere yönelik yeni STA’lar müzakere edilecek ve yürürlükteki STA’ların kapsamının genişletilmesi için çalışmalar sürdürülecek.

Mevcut teşvik mekanizmaları sadeleştirilerek değişen ihtiyaçlar ile dijitalleşme, küresel tedarik zincirindeki dönüşüm senaryoları, veri politikaları, mevcut yatırımcıların genişleme türü yatırımlarının stratejik değeri ve teknoloji girişimi ekosistemlerinin artan önemi gibi küresel eğilimlere uyumlu olarak geliştirilecek ve güncellenecek.

Küresel tedarik zincirindeki dönüşümden en çok etkilenen ve nitelikli UDY profillerinde işaret edilen sektörlerde faaliyet gösteren büyük uluslararası ve ulusal şirketlere, küresel tedarik zinciri yer değiştirme desteği sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Kişisel verilerin korunması mevzuatının AB Genel Veri Koruma Tüzüğü (GVKT) ile uyumlaştırılması sağlanacak.

Türkiye’nin UDY alanındaki rakipleri ile sektör, faaliyet, yatırım karar kriteri özelinde karşılaştırmalı konumunun ortaya konulacağı kıyaslama çalışmaları ve lokasyon simülasyon modelleri yapılarak yayımlanacak.

Türkiye’ye henüz yatırım yapmamış yatırımcılar nezdinde ülkenin yatırım ortamını değerlendiren periyodik anket çalışmaları yapılacak.

Nitelikli UDY’nin Türkiye’ye kazandırılması için ihtiyaç duyulan insan kaynağı geliştirilecek.

Söz konusu insan kaynağı yetkinlikleri ve gelecek 10 yılda ihtiyaç duyulacak ilave yetkinlikler haritalandırılacak ve Türkiye için gelişim alanları ortaya konulacak.

Nitelikli insan kaynağı için Türkiye’nin cazibesinin artırılmasına yönelik yetenek çekme ve elde tutma konularında çalışmalar yapılacak.

UDY profillerindeki yatırımcıların ihtiyaç duyduğu nitelikli istihdamın geliştirilmesine yönelik yabancı dil yetkinliklerinin geliştirilmesi gibi konularda Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu ile iş birliği halinde çalışmalar yürütülecek.

Öte yandan nitelikli UDY profillerinin ihtiyaç duyduğu dijital becerilerin seviyesinin yükseltilmesi için aktif iş gücü programları düzenlenecek.

“Geleceğin Meslekleri Projesi” kapsamında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından düzenlenen mesleki eğitim kurslarının yapısı, gelecek dönemde teknolojik gelişmeler çerçevesinde ortaya çıkacak ihtiyaca yanıt verecek şekilde ve nitelikli UDY profillerini Türkiye’ye çekmek amacıyla değiştirilecek.

Aktif iş gücü programlarının nitelikli UDY profillerine uygun uluslararası yatırımcılara tanıtılması amacıyla dijital içerikler üretilecek.

İş gücü piyasasında nitelikli yabancıların çalışacağı sektörlerin belirlenmesine yönelik sektör çalışmaları ve nitelikli UDY profillerine uygun Türkiye’de yerleşik uluslararası yatırımcılara yönelik saha ziyaretleri yapılacak.

İş ortamı ve düzenleyici çerçevenin “BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na (SKA) ve “AB Yeşil Mutabakatı”na uyumunu artıracak çalışmalar gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda, AB Yeşil Mutabakatı’na yönelik uyumu sağlamak üzere sektörlerin dönüşümünü destekleyici teşvik mekanizmaları tasarlanacak.

Türkiye UDY Stratejisi’nin izlemesi yapılarak eylemlerdeki ilerlemeler paydaşlara düzenli raporlanacak.

UDY hizmetlerine yönelik kısa-orta vadeli planlama ve değerlendirmelerin paylaşılacağı, Yatırım Ofisi ile yoğun iletişim ve iş birliği içinde olan kurumların temsilcilerinden oluşan “UDY e-Koordinasyon Takımı” oluşturulacak.

UDY e-Koordinasyon Takımı, eylemler özelinde ilerleyişin ve gelişmelerin paylaşıldığı aylık toplantılarla bir araya gelecek.

Tanıtım faaliyetlerinde iş birliğinin artırılması amacıyla yatırım tanıtım ana planına ilişkin, ilgili kurum ve kuruluşlara yönelik bilgilendirme toplantıları yapılacak.

UDY alanındaki akademik çalışmalar özendirilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.