site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Uzmanından et ve sütte ‘verim’ çıkışı

Uzmanından et ve sütte ‘verim’ çıkışı
14.02.2016
A+
A-

İzmir’de yaşayan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Sarıcan, Türkiye’de et ve süt üretimi için yeterli hayvan bulunduğunu, ancak verimin düşük olmasının sıkıntı yarattığını söyledi.

Üreticilerin basit önlemler alarak üretimdeki verimi yüzde 25 oranında arttırabileceğini savunan Prof. Dr. Sarıcan böylece ithalata da gerek kalmayacağını kaydetti.

Türkiye’de yıllık ortalama 18 milyon ton süt, yaklaşık 1 milyon ton da et üretildiğini belirten Prof. Dr. Cemal Sarıcan, alınacak basit önlemlerle üretimin yüzde 25 oranında arttırılabileceğini dile getirdi. Hem et hem de süt üretimi için Türkiye’de yeterli hayvanın bulunduğunu savunan Prof. Dr. Sarıcan şöyle konuştu:

“Üreticiler için bilinmeyenleri ortaya çıkartmak ya da üzerinde az durulan konuları gündeme getirerek, ekonomik kayıpların önüne geçmek bilim insanlarının başlıca görevidir. Biz de emekli olmamıza rağmen, üreticinin yararına olabileceğini düşündüğümüz çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’de hem süt üretimi hem de et bakımından yeterli hayvan var. Hatta süt üretiminde fazlalık bile var, bu fazlalığın mutlaka süt tozu olarak değerlendirilip gıda sanayinde kullanılması gerekir. Bir diğer konu süt fiyatlarının düşük olması, maliyetin yükselmesi süt hayvancılığını olumsuz etkiliyor. Dar boğazdan kurtulmak isteyen üretici ineğini kasaplık olarak düşük fiyatlara satmak zorunda kalıyor.”

‘BASİT ÖNLEMLER ÜRETİMİ ARTTIRIR’

Üreticilerin hayvanlardaki et ve süt üretimini olumsuz etkileyen nedenlere de değinen Prof. Dr. Sarıcan şöyle devam etti: “Türkiye’de süt ve et hayvancılığında en önemli üç sorun var. Bunlardan biri sürülerde döl verimi düşüklüğü, ikincisi meme hastalığı ve bir diğeri de ayak hastalıkları. Maalesef bunlar üzerinde çok fazla durulmuyor. Bu sözünü ettiğimiz hastalıklar önlenirse, bugün 18 milyon ton olan süt üretimi, 20 milyona çıkar. Fazlalık da süt tozu üretimine kaydırılabilir.”
egedesonsoz.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.