Selçuk Haber

Ülgür: Küçük Menderes İçin Verilen Sözler Tutulsun

Bir zamanlar geçtiği her yere bereket taşıyan, insanların bahçelerini suladığı, balık tuttuğu ve yüzdüğü hatta suyunu içtiği Küçük Menderes Nehri geçtiği ilçelerin sanayi atıkları nedeniyle zehir nehrine döndü.

Sanayi atıkları yüzünden zehir nehrine dönen 175 kilometre uzunluğundaki Küçük Menderes Nehrinin kirliliği ile ilgili bir an önce önlem alınması için Selçuk Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı gönderdi.

Küçük Menderes Nehri’nin kirliliğinin tehlike sınırlarına ulaşması ve bu konuda hala ilgili bakanlıklar tarafından herhangi bir önlem alınmaması üzerine Selçuk Belediyesi harekete geçti. Nehri kirleten etkenleri tespit etmek için ilk olarak Kaymakamlık ve Büyükşehir ile birlikte 9 istasyon üzerinde inceleme yapan ve kirleticileri belirleyen Selçuk Belediyesi konu ile ilgili 3 klasörlük bir çalışma raporu hazırlayarak ilgili tedbirlerin alınması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Orman ve Su işleri Bakanlığı’na gönderdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBITAK iş planında 2012 yılının Haziran ayına kadar “Küçük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı”nı gerçekleştireceklerini raporlamıştı. Fakat ilgili kurumlar tarafından Menderes Nehri ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı. Küçük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı’na göre İzmir ve Aydın çevresindeki illerde arıtma tesisi olmayan yerlere tesislerin kurulacak, arıtma tesisleri olanların da yetersiz kalan yerlerinde iyileştirmeler yapılacak, Selçuk içinse doğal arıtma tesisinin yetersiz gelmesi nedeniyle 2012’nin altıncı ayında ileri arıtma tesisi kurulacaktı. Fakat bahsedilen çalışmalar Bakanlık’ın iş planında yer almasına rağmen bu konuda hiçbir yol kat edilemedi.

Belediye bünyesinde oluşturdukları Çevre ve Sağlık Müdürlüğü’nün ve Üniversitelerin yaptığı araştırmalara göre, Nehri kirleten atıkların evsel atıklar olmadığını kirleticilerin sanayi tesisleri olduğunu dile getiren Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür “ Küçük Menderes kirliliği ile ilgili gereken önlemleri ilgili belediyeler almıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanacak olan “Küçük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı”nın bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Küçük Menderes Nehri, içerisinde taşıdığı kurşun, demir ve çinko gibi ağır metalleri üst düzeyde bulundurduğu için Dünyaca ünlü ve bir taraftan Sayın Başbakan’ın İzmir’in 35 projesinden biri olarak açıkladığı Efes Limanı projesinin gerçekleştirileceği ve diğer taraftan 60 bin yatak kapasiteli turizm merkezi alanı olan Pamucak sahilindeki turizmi olumsuz yönde etkiliyor, denizdeki canlıların ölümüne ve çevresindeki tarla alanlarının çoraklaşmasına yol açıyor. Nehrin sulama kaynağı olarak kullanılmasından dolayı bölgedeki tarım alanlarının giderek yok olmasına sebebiyet veriyor. Nehir Kullanılamayacak derecede kirli su ,zehir akıtıyor. Yıllardır bu durum ile ilgili kurumlara çağrıda bulunuyoruz.2012 yılında TUBİTAK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortak çalışmasıyla ortaya çıkarılan Küçük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı’nın ivedilikle hayata geçirilmesi ve konunun çözüme ulaşması için gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Exit mobile version