Selçuk Haber

Ülgür: Kale Projesi Tüm Selçuk’un

SELCUK-AYASULUK-kalesi (3)

“Selçuk Kalesi Selçuk’un giriş kapısıdır” diyerek kale projesine dikkat çeken Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür “Kalenin içinde hem cami, hem kilise var. Sasabey’in evi var. Kale Bizanslılar tarafından yapılmış. Bünyesinde St.jean Kilisesi ve mezarını barındırıyor. Yanında İsabey Camii ve hamamları, biraz ötesinde ise Artemis Tapınağı var. Dünyanın hiçbir yerinde 1 kilometrelik alanda bu kadar farklı dönemlerin ve dinlerin yapılarını göremezsiniz. Bu alan kültür ve inanç turizmi için çok önemli bir destinasyon olmaya adaydır” dedi.

Aralık meclisinde siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, köy ve mahalle muhtarları ve Selçuk halkına Selçuk–Ayasuluk Kalesi Röleve, Restitüsyon, Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Aydınlatma işleri ile ilgili bilgi veren Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür başkan adaylarının söylemlerine bakınca belediyenin yaptığı işlerle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadıklarının anlaşıldığını söyledi.

Başkan Ülgür “Bu proje ile ilgili otuzun üzerinde toplantı yaptık. Yani bu proje benim değil hepimizin projesi. Üzerinde 9 yıldır çalışıyoruz. Bu proje ile ilgili bir tek toplantıya dahi katılmamış arkadaşlarımız kamuoyunda kaleyi turizme açıyor, turist getiriyor, götürüyor. Başta adaylar olmak üzere herkesin belediyenin yürüttüğü projelerle ilgili bilgilenmesi lazım, düşüncelerinin mayalanması lazım. Belediyenin 2014 – 2015 ajandasında neler olduğunun bilinmesi gerekiyor. Selçuk’un geleceği bizim için her koşulda önemli” dedi.

“Selçuk Kalesi Selçuk’un giriş kapısıdır” diyerek projenin önemine bir kez daha dikkat çeken Başkan Ülgür “Kale Efes’in ilk kurulduğu yerde. Kalenin içinde hem cami, hem kilise var. Sasabey’in evi ve hamamı var. Kale Bizanslılar tarafından yapılmış. Bünyesinde St.jean Kilisesi ve mezarını barındırıyor. Hemen yanında İsabey Camii ve hamamları, biraz ötesinde ise Pagan dinin simgesi, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı var. Dünyanın hiçbir yerinde 1 kilometrelik alanda bu kadar farklı dönemlerin ve dinlerin yapılarını göremezsiniz. Bu alan kültür ve inanç turizmi için çok önemli bir destinasyon olmaya adaydır” dedi. Bu çalışma tamamlandığında Efes’e destek olacak yeni bir turizm destinasyonu oluşacağını söyleyen Başkan Ülgür “Biz Türkiye’nin turizm markası üretmekte en başarılı belediyesiyiz. Örneğin Şirince ulusal ve uluslararası bir marka oldu. Burada da bir marka yaratmalıyız. İster dinler tarihi açısından, ister sivil mimari eserleri açısından yeni bir destinasyon yaratabiliriz” dedi.

“Bu proje kapsamında İsabey Mahallesi’nin bütün cephe iyileştirmelerini, yol çalışmalarını belediye olarak biz yapacağız” diyen Başkan Ülgür “Kaleye yakışır bir mahalle yaratacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kemeraltı’nda yaptığı her şeyi burada ve Şirince’de yapacağız. Bu konuda Tarihi Kentler Birliği ve çeşitli üniversiteler ile yürüttüğümüz görüşmelerimiz var. Tasarım projeleri, mimari projeler yapacağız. Levhasından tentesine her şey bir bütünlük içinde olacak. Bu çalışmamız için de yine büyükşehir belediyemizin, valiliğimizin ve Tarihi Kentler Birliği’nin desteğini alacağız. Bu bir turizm projesidir. Gelir getirici bir projedir. Bu işe Selçuk’ta yaşayanlar olarak hep birlikte sahip çıkmak zorundayız” diye konuştu. 

9 yıllık çalışmanın ürünü ortaya çıkıyor

Selçuk Belediye’sinin ev sahipliğinde, Kültür Bakanlığı, Efes Müzesi, Avusturya Kazıevi ve Türkiye’nin dört bir yanından bir çok üniversitenin temsilcisinin yanı sıra sivil toplum örgütleri yöneticileri, meslek örgütleri yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve Selçuk halkının katılımı ile otuzun üzerinde toplantı düzenlendi. Bu toplantılar sırasında kale ve çevresinin Selçuk turizmini besleyecek, Efes’in yükünü hafifletip cazibesini arttıracak yeni bir turizm destinasyonu olarak değerlendirilebileceği fikri çıktı ortaya. 9 yıldır yürütülen çalışma sonucu Selçuk Ayasuluk Kalesi Röleve, Restitüsyon, Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Aydınlatma İşleri projeleri belediyemizce hazırlandı, gerekli onaylar alındı, kaynaklar bulundu ve uygulanmasına başlandı.

2009 yılında meclis kararı ile Selçuk Belediyesi 5 yıllık çalışma programına alınan Selçuk Ayasuluk Kalesi Röleve, Restitüsyon, Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Aydınlatma İşleri için, proje hazırlama maliyeti 594 bin 760 TL olarak belirlendi. İzmir Valiliği’nden fon talebinde bulunuldu. Buna olumlu cevap gelmesi üzerine ihale hazırlıklarına başlandı ve Aralık 2010’da proje ihalesi yapıldı yine Aralık 2010’da proje hazırlama çalışmalarına başlandı. Önce röleve sonra restitüsyon projeleri tamamlandı ve kuruldan geçirildi. Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Aydınlatma Projeleri Haziran 2012’de kurula gönderildi. Aralık 2012’ye kadar farklı pek çok otoritenin görüşü alınarak revize edilen ve 170 bin metrekarelik alanı kapsayan proje 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Şubat 2013’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uygulama izni çıktı ve ilk olarak 9 Bin 500 metrekarelik alanda uygulama çalışmalarına başlandı.  Restorasyon, çevre düzenleme ve Elektrik İşleri (Çevresel Aydınlatma – Anıtsal Aydınlatma) olmak üzere üç ana başlıktan oluşan projenin yaklaşık toplam maliyeti ise 5 milyon 617 bin 129,91 TL olarak ön görülüyor.

Restorasyon İşleri Yaklaşık Maliyeti:
1 milyon 606 bin 271 Lira. Kapsamı: a) surlar ve kuleler, b) İç Kale yapıları (Kale Camii, Bazilika (sarnıç), Bey Köşkü, Bey Hamamı, Sarnıçlar, Yamaç evleri ve yapı kalıntıları. İç kalede yapılacak uygulamalar; Tüm yapıların restorasyonunun yanı sıra Bazilika (sarnıç) bölgesi kafeterya olarak işlevlendirilecek. Ayrıca bazilikanın batısında, caminin güneyinde ve sarnıçların kuzeyinde 3 adet bakı terası oluşturulacak. Yine iç kalede 5 adet de açık alan sergi terası yaratılacak. Bütün bu yapı kalıntıları, yürüyüş yolları ile birbirine ve kalenin doğu ve batı kapılarına bağlanacak. Ayrıca bu bölge, yapılacak anıtsal ve çevresel aydınlatma uygulamaları, yönlendirme ve bilgilendirme levhaları ve kent mobilyaları ile donatılmış dinlenme mekânları ile turizme cazip hale getirilecek.

Çevre Düzenleme İşleri:
Yaklaşık Maliyet: 2 milyon 838 bin 795 TL. Çevre Düzenleme projesinin kapsamı: 1) Yapısal Düzenleme projesi. 2) Bitkisel peyzaj ve sulama projeleri. Proje yapılarken önemli gezi güzergâhları belirlendi. Amaç turistlerin iç kalenin doğu kapısından batı kapısına şehri algılayarak yaya olarak gezebilmesini sağlamak. Çevre Düzenleme Uygulamaları; St. Jean Caddesi araç yolu ve yaya kaldırımı düzenlemesi ve peyzajı, Ayasuluk Caddesi yol düzenlemesi, peyzaj, kent mobilyaları uygulamaları. Ayasuluk Caddesi’nin devamında kalenin doğu kapısına ulaşan travers yürüme yolu ve seyir terası ile tepenin yamacına ulaşan travers gezi yolu uygulaması, St. Jean Bazilikası’nın içinden kalenin batı ve doğu kapılarına bağlanan travers yürüyüş yolu uygulaması ve batı kapısı önü seyir terası uygulamasını kapsıyor.

Şu anda 172 bin 533 metrekarelik toplam proje uygulama alanın 9 bin 500 metrekarelik bölümünün yapısal ve bitkisel çevre düzenlemesi, inşai uygulama ve sulama proje uygulamaları yapılıyor. Alanın Ayasuluk kafe ve kardeş şehirler meydanını içine alan 2bin 250 m2 lik alan Temmuz 2013 te ihale edilmiş ve inşaata başlandı. Aralık ayında bitmesi öngörülüyor. Park bahçe birimiyle birlikte yürütülen St. Jean Caddesi kuzeyi çevre düzenlemesi ise 7 bin metrekarelik alanda devam etmektedir. Yine projesi kurul onaylı Ayasuluk Kafe 115 metrekare kapalı alan, 120 metrekare yarı açık, 300 metrekare açık oturma alanı ve 650 metre kare yeşil alana sahip olacak. Kapalı alanda 40, açık alanlarda ise 140 kişi oturma kapasiteli olan Ayasuluk Kafe de yapılan tüm uygulamalar da kurul onaylı projeye uygun olarak devam etmektedir.

Ayrıca sonra yapılacak uygulamalarda takip kapısı önü karşılama alanı, otopark, satış birimleri ve kafeterya yapılması projede ön görülüyor. Ayasuluk caddesinin devamında bulunan travers yola bağlanan yerde bir seyir terası öngörülüyor. Bu seyir terasından devamla iç kalenin doğu kapısından kaleye giriş güzergâhı belirleniyor. Ayrıca yine Ayasuluk Caddesi’nin devamında seyir ve gezi yolu olarak belirlenen travers bir yol olacak. Üç ana başlıktan oluşan ve toplam 5 milyon 617 bin 130 TL’ye malolacak proje bittiğinde Kale, St. Jean Kilisesi, İsabey Camii ve İsabey Hamamları, Artemis Tapınağını ve Efes Müzesi’ni içine alan yeni bir gezi güzergahı, Efes’i ve Selçuk’u destekleyen yeni bir turizm destinasyonu oluşmuş olacak.

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

Exit mobile version