site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Türkiye her yıl 25 milyar lirayı çöpe atıyor

Türkiye her yıl 25 milyar lirayı çöpe atıyor
26.10.2016
A+
A-

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, “Sebze, meyve ticareti perakende fiyatlar itibariyle 2015 yılı büyüklüğü 100 milyar. 100 milyarın yüzde 25’i zayiat oranı. Türkiye her yıl 25 milyar lirayı çöpe atıyor” dedi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) sebze ve meyve değerlendirme toplantısı yapıldı. Açılış konuşmasında ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya tarımındaki sorunların yanı sıra bu yıl bir de Rusya krizini yaşadıklarını anlattı. Tarım sektörünün zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan Çetin, Antalya’nın tarım üretimiyle Türkiye’nin bahçesi, serası, sebze deposu olduğuna dikkati çekti. Yıllık 5.5 milyon tona yaklaşan üretimle sebze meyve üretim değerinde Antalya’nın birinci sırada yer aldığından bahseden Çetin, ihracatın yarısının da sebze meyveden oluştuğunu anlattı.

“DOMATES, BİBER, PATLICAN ENFLASYONU BAŞLIYOR”

Antalya tarımının kış aylarında Türkiye’nin enflasyonunu belirlediğine dikkati çeken Çetin, “Kasım ayından itibaren, rahmetli Barış Manço’nun şarkısındaki gibi, domates, biber, patlıcan enflasyonu başlıyor. Aslında taze sebze ve meyvenin enflasyon sepetindeki payı yüzde 4.6’dır. Yani sigarayla aynı oran. Yine de şu anda 50 kuruş olan ürünler, aralık veya ocakta soğuk hava nedeniyle 1.5 liraya çıktığında, enflasyonu 1 puandan fazla artırmaktadır. Tarımda yıllık enflasyon düşük olmasına rağmen, kış aylarında gıda enflasyonu dikkat çekmektedir” dedi.

“TÜRKİYE’DE AVRUPA’YA GÖRE ÇOK UCUZ”

Fiyatlar artınca televizyon kanallarının tarım ürünleri için ‘Antalya Hali’nde şu kadar kuruş, İstanbul manavında şu kadar lira’ haberleri ile enflasyonun yanı sıra dağıtım kanallarına dikkat çektiğinden bahseden Çetin, enflasyona çare olmasa da üretici ve tüketici fiyatlarını yakınlaştırması, üreticinin de tüketicinin de kazanmasının sağlanması gerektiğini dile getirdi. Kamyonda, markette, manavda ürünün dörtte biri çürür ve çöpe atılırsa, tüketici fiyatının çok farklı olmasından kaçınılamayacağını belirten Çetin, “Meyve ve sebze Türkiye’de Avrupa’ya göre çok ucuz. Buna rağmen birçok sebze ve meyvede ihracatın üretime oranı halen yüzde 5’ler düzeyinde” diye konuştu.

BELEDİYELER SORUMLULUK ALMALI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, hal kanunu ile sebze meyve ticaretindeki kayıt dışı oranının yüzde 70’lerden yüzde 48’e düştüğünü anlattı. Yapılan çalışmalarda sebze ve meyve ticaretinde zayiat oranında istedikleri başarıyı elde edemediklerini kaydeden Yücel şöyle konuştu: “Sektörün hep kabul ettiği zayiat oranı var, yüzde 25. Sebze, meyve ticareti perakende fiyatlar itibariyle 2015 yılı büyüklüğü 100 milyar. 100 milyarın yüzde 25’i zayiat oranı. Türkiye her yıl 25 milyar lirayı çöpe atıyor. Kanunda bununla ilgili tedbir almıştık. Depolama standardı getirdik, soğuk zincirde taşıma düzenlemeleri yaptık. Kap ve ambalaj düzenlemesi getirdik. Toptancı halleri ile ilgili arzu ettiğimiz gelişme sağlanmadı. Sebze meyve ticareti çok aktörlü bir sektör, en önemli taraflardan biri belediyeler. Türkiye’de 176 toptancı halinin yüzde 99’unu belediyeler işletiyor. Toptancı halinin kanunda öngörülen şartı taşıyabilmesi için belediyeler sorumluluk almalı.”

KANUN DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ÖNERİ

Yücel, sebze ve meyve ticareti yapanlarla gerçekleştirdikleri toplantılar sonunda kanunda bazı değişiklikler yapmayı planladıklarını söyledi. Toplantılarda üretici örgütleri, toptancı hali durumu, zayiat oranını azaltmak için neler yapılması gerektiğini değerlendireceklerini anlatan Yücel, alınan öneri ile kanun değişikliği öngöreceklerini anlattı. (DHA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.