Selçuk Haber

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi İzmir de Açılıyor

trt03

TRT Genel Müdürlüğü, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi 03-07 Şubat 2014 tarihleri arasında Alsancak Garı’nda

10 Aralık 2012’de açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı ve yayıncılık tarihinin en eski mikrofonlarından günümüzün sanal stüdyolarına, tarihi giysilerden Atatürk’ün kullandığı arabalara, radyo tiyatrolarından tarihi filmlerde kullanılan oklara kadar TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi’nde bulunan binlerce eser basın mensuplarına tanıtıldı. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi 200’ün üzerinde çalışanın 4 yıllık çalışması sonucu hazırlandı. Müze, Türkiye’nin ilk radyo yayınlarının başladığı 1927’den itibaren ülkemizin yayıncılık ve toplumsal alanda geçirdiği her türlü teknolojik, sosyolojik, ekonomik ve kültürel gelişmenin günümüze ve sonraki nesillere taşınması amacıyla hazırlandı.

Müzede, cumhuriyetin kuruluşuna paralel olarak gerçekleşen yayıncılık faaliyetlerine ait teknik, görsel ve işitsel pek çok malzemenin interaktif bir uygulamayla sergileniyor. Çeşitli yıllara ait yayıncılık malzemeleri, siyah-beyaz ve renkli kameralara, farklı mikrofonlar ve çeşitli cihazlardan oluşan yaklaşık 200 obje ve 400’ün üzerinde görsel ve işitsel kayıt örneği müzede sergileniyor. Radyo yayıncılığının ilk yıllarına ait ses kayıtlarının ve teknik cihazların sergilendiği mekanda, radyo yayını yapılabilen bir stüdyo da bulunuyor.

ATATÜRK’ÜN 10. YIL NUTKU’NU OKUDUĞU MİKROFONDA MÜZEDE

Müze de birçok tarihi öğede bulunuyor. 1933’te Cumhuriyet’in 10. Yılı törenlerinde Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okurken kullandığı mikrofonda müzede sergileniyor. 1928-1938 yılları arasında Ankara Radyosu’nda kullanılan Hollanda yapımı mikrofon hala çalışır durumda. Müzede emir ve karar defterlerinden, tamamen el yapımı ses kayıt cihazları, dünya yayıncılık tarihi ile ilgili belgeler de yer alıyor.

Vagon içinde yer alan radyo ve televizyon stüdyoları ile, günümüzde sıklıkla kullanılan sanal stüdyo uygulamasının ilk örneklerinden blue box stüdyo da ziyaretçilerin kendi yayıncılık deneyimlerini yaşamalarına olanak sağlıyor.

“TRT Müzesi Vagonu”na yapılacak ziyaretler sergilemenin özellikleri, interaktif uygulamalar içermesi nedeniyle randevulu olacaktır.
Randevu saatleri:
09.00-10.30                                                                         İrtibat: 0312 463 2653/54
11.00-12.00
13.30-14.30
15.00-16.00

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın !  
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın !  
https://twitter.com/selcukhaber

Exit mobile version