site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Tireli ceviz ve kestane üreticisi dertli

Tireli ceviz ve kestane üreticisi dertli
02.12.2015
A+
A-

Her hafta Pazartesi günleri, Tire Belediyesi Sebze ve Meyve Hali’nde gerçekleşen ‘ceviz-kestane-incir pazarı’nda, üreticiler çuvallara ve kasalara doldurduğu ürünlerini alıcılarla buluşturmak üzere çevre köylerden akın edip geliyor.

SABAH ÇOK ERKEN SAATLERDE HAREKET BAŞLIYOR

Sabah çok erken saatlerde, yaklaşık olarak 04:30 ile 05:00 sıralarında hareketlenmeye başlayan Pazar öğlen saat 13:00-14:00’e kadar devam ediyor. Pazarda sadece Tire’nin köylerinden gelen üreticiler değil, çevre ilçe köylerinden gelen üreticilerde yer almakta. Alıcı profili de oldukça geniş ve zengin. İzmir dışından İstanbul, Bursa, Kocaeli, Ankara gibi farklı farklı illerden alıcılar kalitesine güvendikleri bölge ürününü almaya gelmekte.

PAZARDA FİYAT ARALIKLARI GENİŞ

Ağustos ayının son günlerinde açılan Ceviz-Kestane Pazarı’nın aktif hali Mart ayının sonlarına kadar sürmekte. Farklı kalitede ve fiyatta malların bulunduğu pazarda ceviz fiyatları 8 ile 22 TL arasında, kestane fiyatları 5 ile 8 TL arasında, kuru incir fiyatları 8 ile 18 TL, kuru üzüm fiyatları ise 8 ile 10 TL arasında yer almakta.

Pazarda yer alan üreticilerden bazıları fiyatlardan ve satıştan memnun olsa da birçoğu fiyatların yetersiz olduğunu ve kar etmediklerini iddia etmekte. Kimi üreticiler ise ceviz ithalatı yapılmasında şikayetçi.

“KESTANE SİLKİCİSİNE 200-250 TL YEVMİYE VERİYORUZ”

Şikayet eden üreticilerden biri olan Tire’nin Dallık köyünden Atilla Yaşar isimli kestane üreticisi vatandaş, “Kestane fiyatları kırık. Havalar kurak ve sıcak olduğundan işler istediğimiz gibi değil. Kazanç durumu böyleyken, ürünü silkelemek için tuttuğumuz ameleye verdiğimiz günlük yevmiyenin 200-250 TL arasında olması, giderlerimizin büyüklüğünü göstermekte. Gerisini siz düşünün.” şeklinde konuşarak, sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Yaşar, kestane ağaçlarında son 3-4 yıldır yaşanan bir tür kanser hastalığı olan hastalığın da üreticiye çok zarar verdiğini, her yıl 3-5 ağaçlarının bu şekilde kuruyup öldüğünü de sözlerine ekledi.

“ÜLKEMİZİN ÜRETTİĞİ CEVİZ KENDİSİNE YETER”

İthalattan yakınan Tire’nin Dağdere köyünden Okan Canoğlu, isimli ceviz üreticisi ise, “Ülkemizde kendisine fazlasıyla yetecek kadar ceviz üretimi var. Buna rağmen neden ithalat yapılıyor. Neden ithalata izin veriliyor. Anlamış değilim. Ceviz üreticileri olarak yapılan ithalatlardan olumsuz yönde etkileniyoruz. İthal ceviz fiyatları düşürüyor. İstediğimiz kazancı sağlayamıyoruz.” dedi.
HABER: KAMURAN KIZILBOĞA-buyuktire.com

kestane_ceviz_incir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.