site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri 2013 Sonuçlandı

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri 2013 Sonuçlandı
03.10.2013
A+
A-

ibb-tarih-odul

Selçuklu tarihçi Ali Can ,Eski Kartpostallarda Ayasuluğ ,eseri ,Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri ,Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalı, Katkı Ödülü

Geçen yıl Selçuklu tarihçi Ali Can Eski Kartpostallarda Ayasuluğ eseri ile 10. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri kapsamında Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülünü kazanmıştı. Bu sene 11. Kez düzenlenen tarihe saygı ödüllerinde Selçuk’a ödül gelmedi. Ödül beklenen yarışmadan çıkan sonuç ilçede hayal kırıklığı yaşattı.

Selçuk Belediyesi, İstasyon Meydanı’nda ki yeni düzenlemeler ve tarihi yapıları yeniden canlandırması projesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülüne aday olan Selçuk’a bu sene ödül gelmedi. Tarihi meydanı ile ödül programına başvuran Selçuk Belediyesi “Alan Ölçeğinde Başarılı Koruma Uygulamaları” kategorisinde Carpouza, Su Kemerleri ve Kent Belleği’ni içine alan İstasyon Meydanı’ndaki düzenlemelerle başvurmuştu. “Esaslı Onarım” kategorisine ise Kent Belleği ve su kemerlerinin restorasyonu, “Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı” kategorisine ise Kent Belleği’ndeki sergiler, sözlü tarih çalışmaları ve etkinlikleri ile başvuruda bulunmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla bu yıl 11. kez düzenlediği “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”nde kazananlar belli oldu. İzmirli edebiyat çınarı Tarık Dursun K’ya “İzmir’e Katkı Özel Ödülü” verilmesi kararlaştırıldı.

Kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi, tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri”ni kazananlar belli oldu.

Jürinin yaptığı değerlendirmeye göre 16 başvuru ödül kazanırken, İzmirli edebiyat çınarı Tarık Dursun K’ya, ”Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalı”nda “İzmir’e Katkı Özel Ödülü” verilmesi kararlaştırıldı. Ünlü yazar, İzmir’in tarihi değerlerini edebiyat yoluyla ölümsüzleştirerek yaşatması, kent kültürüne koyduğu katkı, kent tarihe dönük hazırlanan pek çok yayın, belgesel film ve belgesel fotoğraf çalışmalarına esin kaynağı oluşturmasıyla, bu yıl ilk kez verilen ödüle layık görüldü. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’nin Kasım ayında yapılacak törenle sahiplerine teslim edileceği açıklandı.

Ödül kazanların listesi şöyle:
“Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü” kazananları
– Müşerref Özçolak Evi (Basmane)
– Çetin – Sevil Özgül Evi (Urla)
– Halise Tellalbilir Evi (Varyant)

“Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım Ödülü” kazananları
– Aliağa Belediyesi “Aliağa Merkez Camii” (Mimar Müellif: Cem Bilginperk. Yüklenici: Efe Sevtekin – Kordon Restorasyon Ltd. Şti)

“Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü” kazananları
– Bornova Belediyesi “Dramalılar Köşkü Kent Arşivi ve Müzesi” (Mimari Müellif: Cem Bilginperk.Yüklenici Firma:Mehmet Meçin – Piramit Dek.İnş. Elk. Taah. San. Tic. Ltd. Şti.)
– Bornova Charnaud Köşkü / “Villa Levante Butik Otel Cafe Restaurant” (Mimari Müellif: Salih Seymen Yükleniciler: İsmail Akçura – Salih Seymen Yapı Sahibi: İsmail Akçura)

“Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü” kazananları
– “Foto Cemal” – Tarihsel Fotoğraf Araştırmaları, sergi-söyleşi- fotoğraf sunumları” ile Kerem Saltuk (Fotoğraf Sanatçısı)
– “Dünden Bugüne İzmir Sefarad Düğünleri” belgesel filmi ile Selim Bonfil- Sarit Bonfil- Aksel Bonfil (İzmir Sefarad Sergi Merkezi Proje Grubu)

– “İzmir’de Hoşgörü” belgesel fotoğraf projesi ile A.Beyhan Özdemir (İFOD Yönetim Kurulu Başkanı/ DEÜ GSF Fotoğraf Bölüm Başkanı), Selim Bonfil (Fotoğraf sanatçısı), Ali Işık (Fotoğraf sanatçısı)
– Torbalı Belediyesi “Torbalı Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi” (Burçak Madran- Kreatör)
– Seferihisar Belediyesi “Seferihisar’ın Çınarları-1” isimli kitabı ile Saadet Erciyas (Editör, Gazeteci, Yazar) Kitabı yayına hazırlayanlar Kıvanç Ege ve Hüseyin Erciyas. Fotoğraflar: Saadet Erciyas, Hüseyin Erciyas, Halil Bor, Cansın Soyer, Mehmet Yıldıztekin, Şevki Soyer. Katkıda bulunanlar: Ayten Özlem Ulus, Kıvanç Ege ve Nur Özgül Yayınevi: Kırk Yayınevi / Kırmızı Kedi Yayınevi
– “Sadece Adı Kaldı Elimizde: KORTEJOLAR” belgesel filmi ile Nitsa Çukurel Kapancıoğulları, Raşel Meseri.

“Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü” kazananları
– Dokuz Eylül Üniversitesi Özel 75. Yıl Ortaokulu, “Tarihi ve Kültürü ile Kentim İZMİR” öğrenci projesi
– Özel Karşıyaka Piri Reis Ortaokulu “İzmir Efsaneleri Müzesi”öğrenci projesi
– Yaratıcı Çocuklar Derneği İzmir Temsilciliği “Çarşım Kemeraltım” eğitici projesi
– Ekin Koleji “Yükle ve Yürekle Dolu Trenler Kalkar Basmane’den” öğrenci projesi

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Eleştirdiğimiz çok yönü olsa da Sayın Ülgür’ün övgüyü hak edecek çok değerli çalışmaları da var.
    Kent belleği binası ve meydan çalışmaları bile minnet duymak için yeterli ölçekteki çalışmalar.
    Meydan en son gördüğümden beri inanılmaz değişmiş.
    Tebrikler Selçuk Belediyesi.

  2. APASASLI 35920 dedi ki:

    selçuk daha nasil gelissin be kardesim su resime iyi bakiniz!!! sadece o baz istasyonlari da kaldirildimi her sey tertemiz olacaktir… Belediyemizi ve o meydanlarda etkinlik yapan diger kurumlari tebrik ediyoruz basarilarinizin devamini diliyoruz.. Sayin A. CAN hocamiz uzun yillar selçuga hizmet edecek genç yeteneklerimizden birisidir kendisini her zaman cani gonulden tebrik ediyor basarili çalismalarinin devamini diliyoruz. yetenekli gençlerimizin onu açildigi sure içinde selçugumuz her zaman gelisme asamasinda bir ilçe olacagi ve ilerde buyuk bir damga vuracagi tarihi bir yer olarak hafizalarda yer edecektir. çok degerli basarili olan gençlerimizi ve selçuk için kendini adayanlarimizi için çok gururluyuz basarilarin devamini diliyoruz… boyle degerli gençlerimizi yetistiren ailelerimize sukranlarimizi sunuyoruz… paris ten KAN AILESI…

  3. Can B. dedi ki:

    Yapılan şeyler var ama hem yavaş yapılıyor hemde önem sırası başkanın Egolarına göre belirleniyor. 15 sene bekledik meydandaki binanın yıkılması için. Çarşı içinde hala yürüyecek kaldırım yok. Araç park yeri yok. Efes koşu yolu berbat durumda.
    Esnafı eğitici destekleyici, teşvik edici programlar kurslar, hiç birşey yok, yapılmadı. Merkezde esnaf aglarken o Belediye ye ait Cafe ve Restaurantlar yapıyor. Vefa ve çevresi bunları eleştiri olarak algılayıp hep kulak arkası yapıyorlar. Doğru söylüyorlar diyecek Erdem yok bundan sonrada ögrenmeleri zor. AKP ye prim vermemek için biraz halkı dinlese kazanacak. Ama Vefa hala aynı Vefa. Anlayana !!