site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Suriyeliler Tarla Sahiplerinin İşine Geliyor

Suriyeliler Tarla Sahiplerinin İşine Geliyor
24.08.2015
A+
A-

suriyeliler-tarla-sahiplerinin-isine-geliyor-57

Suriyeliler, Torbalı’da kurdukları çadırlarda çocuklarıyla birlikte günlük 20 ile 30 lira arasında değişen fiyatlara çeşitli tarla işlerinde çalışmaya devam ediyor. Suriye’deki iç savaştan ve IŞİD teröründen kaçan mülteciler, ilçede mevsimlik işçilik yaparak geçimlerini sağlıyor
ÜLKELERİNDEKİ iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Ege illerine gelen Suriyeli mülteciler mevsimlik işçi oldu. IŞİD teröründen kaçan Suriyeliler, Torbalı’da kurdukları çadırlarda çocuklarıyla birlikte günlük 20 ile 30 lira arasında değişen fiyatlara çeşitli tarla işlerinde çalışmaya devam ediyor. Suriye’deki iç savaştan ve IŞİD teröründen kaçan mülteciler, ilçede mevsimlik işçilik yaparak geçimlerini sağlıyor. Özellikle Taşkesik, Özbey, Arslanlar, Yeniköy Mahallelerinde kurdukları çadırlarda yaşayan Suriyeli mülteciler, yurtdışına ihraç edilen kurutmalık domates sergilerinde çalışmaya başladı. Yaklaşık bir aydır çocuklarıyla birlikte çalışan Suriyeliler, para kazandıkları için mutlu olduklarını söylediler.

“İŞÇİ YOK, SURİYELİ ÇALIŞTIRIYORUZ”

TARLA sahiplerinden Mahmut Arslan, her yıl Doğu illerinden gelen işçilerin bu yıl gelmediğini belirterek, bu yüzden Suriyeli işçilere yöneldiklerini söyledi. Arslan, “Bu yıl tarım sektörü öldü. Doğudan gelen mevsimlik işçiler de 10-15 günlük iş için gelmiyorlar. İşçi bulamadığımız için Suriyelileri çalıştırıyoruz. Günlük 20-30 lira yevmiye veriyoruz. Burada 20 Suriyeli çalışıyor” dedi. Bu yıl kurutmalık domates ihracatından umutlu olmadıklarını dile getiren Arslan, savaştan dolayı ihracatın azaldığını savundu. Arslan, “Kurutmalık domatesleri yabancı firmalara veriyoruz. İsrail, Amerika ve Fransa’ya gönderiliyor. Bu sene tüm üreticiler savaş nedeniyle ihracat yapamadı. Satamadığımız için ucuza veriyoruz. Geçen sene tonunu 9 bin liraya sattığımız kuru domatesi, bu yıl 5 bin liraya satabiliyoruz. Domatesler tarlada kaldı” dedi.

“ÇOK MUTLUYUZ”

1 AYDIR Torbalı’da olduklarını ve Gaziantep’ten geldiklerini anlatan Suriyeli mülteci Yaser Hıdır, “Türkiye’ye geleli 1 yıl oldu. Suriye’nin Kamışlı ilinden geldik. Burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. IŞİD teröründen kaçıp Türkiye’ye geldik. İş bittikten sonra Gaziantep’e döneceğiz. Para kazanmak zorundayız. Bunun için çalışıyoruz. Burada en azından paramızı veriyorlar. Ama gidip doğudaki işlerde çalıştığımız zaman bizi kandırıyorlar. Paralarımızı vermiyorlar. Bazen buraya yerleşmeyi düşünüyoruz. Ancak burada da çok Suriyleri var ” diye konuştu.
Kaynak: torbaliege.net-KEMAL COŞAR

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.