Selçuk Haber

Sigorta Eksperleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sigorta edilmiş bir riskin zarar görmesi durumunda, meydana gelen değer kaybı ve hasarlar eksper tarafından değerlendirilip ekspertiz raporu oluşturulur. Böylece sigortalı bu raporu sigorta şirketine sunarak anlaşmalı olduğu şirketten tamir bedellerini talep edebilir. Sigortalıda oluşan hasarların nedenlerini sorgulayıp hasar miktarını tarafsız bir gözle belirleyen kişilere sigorta eksperi denir. Sizler için sigorta eksperleri hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

Sigorta eksperi nedir?
Sigorta eksperi, sigortalının karşılaştığı bir risk sonucu oluşan maddi, manevi hasarlar ve kayıpların miktarını, sebeplerini ve niteliklerini tarafsız olarak belirleyen kişidir. Mutabakatlı kıymet tespiti, ön ekspertiz ve hasar gözetim işlemleri de onun sorumluluğundadır.

Sigorta eksperleri nasıl çalışır?
Eksperler, sigorta edilmiş bir varlığın gördüğü kayıp ve hasarların nedenini inceleyip hasar miktarını belirler.
Eksperler, söz konusu sigortalı için sözleşme öncesindemutabakatlı kıymet tespiti yapar ve ön ekspertiz raporlarını hazırlar. Hasar oluşmadan önce hasar riski olup olmadığını gözlemler.
Ekspertiz ünvanına sahip birinin Levha kaydının silinmesi veya herhangi bir nedenle görevini yerine getiremeyecek durumda olması halinde taraflar icra komitesinden bir başka eksper atanmasını isteyebilir.

Kimler Eksper olabilir?

Sigorta eksperliği yapacak gerçek kişilerde aranan özellikler;
a) Türkiye’de yaşamalı,
b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmalı,
c) Medeni Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin dört numaralı alt bendinde yer alan suçlardan dolayı ceza almamış olmalı,
ç) Başından iflas ve konkordato geçmemiş olmalı,
d) Kara araçları eksperlik bölümünen az iki yıllık bir üniversiteden mezun olmalı, diğer eksperlik dallarında dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olmalıdır.

Tüzel kişilerin eksperlik yapabilmesi için ise şu şartlar gerekli;
a) Merkezleri Türkiye’de olmalı.
b) İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olmalı.
c) Yetkilileri, gerçek kişi ortaklarının ve tüzel kişi ortaklarının yetkilileri Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin dört numaralı alt bendinde belirtilen suçlardan hüküm giymemiş veya ceza almamış olmalı,
ç) Mesleki faaliyetlerde şirketi imzası ile temsil ve ilzam etme yetkisi olması,
d) Ana sözleşmelerinin ilgili maddelerinde; esas faaliyet konusunun “münhasıran sigorta eksperliği” olarak belirtilmesi, sigorta eksperliği ile bağdaşmayan faaliyetlere yer verilmemesi, ana sözleşme değişikliklerinden önce gerekli mercilerden izin alınacağına dair bir hükmün bulunması,
e) Ticari unvanlarında “sigorta” kelimesinin yanında “eksper” kelimesinin veya türevlerinin kullanılması, sigorta eksperliği ile bağdaşmayan kelimelerin bulunmaması,
f) Gerekli görülmesi halinde İcra Komitesince belirlenecek fiziksel, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli olması.

Sigorta ve sigortacılık hakkında merak ettiğiniz bir çok sorunun cevabının yer aldığı Koalay.com Blog’u https://www.koalay.com/blog adresinden takip edebilirsiniz.

Exit mobile version