site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Sıfır Faizli Hayvancılık Kredisi Alanlar Krize Girdi

Sıfır Faizli Hayvancılık Kredisi Alanlar Krize Girdi
15.08.2013
A+
A-

hayvancilik-kredisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ziraat Bankası kanalıyla verdiği sıfır faizli hayvancılık kredisini alanlar ödemede zorluk yaşıyor.

Sektör temsilcilerinden aldığı bilgiye göre sıfır faizin cazibesine kapılan sektör dışından pek çok yatırımcı, borcunu ödeyemediği için kurduğu işletmeyi satılığa çıkardı. Hayvancılık kredileri, 2 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli büyük ve küçükbaş hayvancılıkta ahır, ağıl yapma, süt sağım tesisi kurma ve hayvan alımını kapsayacak şekilde verilmişti.

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak, üst limiti 7 milyon 500 bin lira olan faizsiz krediyi çoğunlukla, doktor, avukat, turizmci, mühendis, tekstilci gibi hayvancılık sektörüyle hiçbir ilgisi olmayan kişilerin kullandığını kaydetti. Gülkaynak, “Sektör dışından gelip yatırım yapanlar zarar etti. Geri ödemesini yapamayan çok sayıda işletme satılığa çıkarıldı, kapananlar var” dedi.

ÇİFTLİKLER SATILIĞA ÇIKARILDI

Yatırım artı işletme şeklinde büyük çaplı kredi kullananların ödemede sıkıntı yaşadığını vurgulayan Gülkaynak, “Hayvancılığı bilmeyenler, kredinin cazibesine kapılarak yatırım artı işletme şeklinde kredi aldılar. Büyük umutlarla işe girdiler. Yüksek karlar hedeflediler ama hüsrana uğradılar. O dönemlerde gebe düve alımı için 7 bin liraya kadar kredi alanlar, şimdi aynı düveyi 4 bin liraya satıyor. Elindeki malın değeri yüzde 40-50 düştü. Bu krediyle kurulan çok sayıda işletme satılık” diye konuştu.

Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise sıfır faizli hayvancılık kredilerinin faturasının hayvancılığı bilmeyenlere ağır olduğunu söyledi. Eskiyörük, “Sıfır faizli krediye herkes balıklama atladı. Talep artınca 4 bin lira olan düveyi 7 bin liraya aldı. Şimdi 4 bin liraya satamıyor. Sadece ucuz para almak amacıyla sektör dışından işe girenler büyük sıkıntıya girdi” ifadesini kullandı.

ARZ-TALEP DENGESİ BOZULDU

Kredilerle kurulan çiftlikler sayesinde Türkiye’nin canlı hayvan varlığı önemli oranda artığını belirten Eskiyörük, şunları kaydetti:

“Çiftlikler hayvancılıkta arz talep dengesini de bozdu. İthalatında önü açılınca çiftlikler hayvanla doldu. Artan hayvan varlığı ile damızlık hayvan fiyatları aşağıya çekildi. Süt üretimi artığı için fiyatlar düştü. Hayvanlarına kaba yem üretecek arazisi olmayanlar yükselen yem fiyatları nedeniyle maliyetlerini karşılayamadılar. Hayvancılığın en büyük gideri kaba yem. Bunları hazır almak, hayvanları lokantadan beslemekle eşdeğer. Oluşan bu tablo sonucunda krediyi alanlar borcunu ödeme derdine düşerek çiftlikleri satılığa çıkardı.”

ARAZİ SATTI FAİZİ ÖDÜYOR

Gaziantepli Mehmet Sucu da, 2011’de hayvancılık işine giren isimlerden. Çiftliğinde 120 kadar hayvan bulunuyor. 350 bin lira banka kredisi kullandığını söyleyen Sucu “Geçtiğimiz yıl 40 bin lira faiz ödedim. Bu yıl da 41 bin lira kadar. Bu ödemeleri de, hayvancılıktan elde ettiğim gelirden değil, arazi satarak yapıyorum. 750 bin liraya arazi sattım bu şekilde harcıyorum. Bu işin sonu nereye varacak onu da bilmiyorum. 7 bin liraya mal ettiğimiz hayvanı şimdi 3 bin liraya kimse almıyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.