Selçuk Haber

Selçuk’un 2013 Faaliyet Raporu Onaylandı

selcukbelediyemeclisi (1)

Selçuk’ta bugüne kadar hiç yaşanmamış bir seçim yaşandı ve yine bugüne kadar hiç yaşanmamış bir meclis toplantısı yapıldı. 15 yıl önce işten çıkarılan bir vatandaş 15 yılın acısını meclis üyelerine haykırdı.

Selçuklular alışılmamış bir meclis toplantısına şahit oldu. CHP Belediye Meclis Üyesi ve grup sözcüsü Filiz Ceritoğlu Sengel, meclis toplantısının ikinci birleşiminde toplantıyı izleyen iki kişinin sözlü hakaretine uğradı. Görevliler tarafından salondan çıkarılan vatandaşların ardından Meclisi Yöneten Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı, yapılan bu davranışı kınadı.

Selçuk’ta seçim gerginliği meclis salonunda devam etti. 13 oy farkla 25 yıllık CHP’li yönetimin değiştiği ve Ak Partiye geçtiği Selçuk’ta seçim gerginliği meclis salonlarında da devam etti. Selçuk Belediyesi Meclis Toplantısının ikinci birleşimi sözlü tartışmalara sahne oldu. Gündem maddelerinde yer alan 2013 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi sırasında söz alan Ak Parti Grup sözcüsü Burhan Becer, Selçuk Belediyesinin borçlu bir belediye olduğunu ve belediye işletmelerindeki zararları rakamlarla açıkladı. Belediyenin hangi işletmeden ne kadar zarar ettiği rakamlarını duyan salondaki vatandaşlar zaman zaman seslerini yükseltmeye başlaması diğer meclis üyelerinin tepkisine neden oldu.

CHP Gruba adına söz alan Filiz Ceritoğlu Sengel ise “yeni belediye işletmeleri sosyal devlet anlayışı ve tarihimize sahip çıkma gerekçesi ile açılmıştır. Belediye işletmelerinin fiyat ve personel ücretlendirme politikaları yine sosyal devlet anlayışı içinde şekillendirildiği için zarar ediyor görünüyor.  Ancak tüm bu uygulamalar uygun görülmüyorsa gereğini yapma yetkisi yürütme organı olan başkanlık makamınındır” diye konuştu. Selçuk Belediyesinin personel alımlarının yasal sınırlar içerisinde olduğunu ifade eden Sengel “Hizmet alımları hizmetlerin en iyi şekilde yapılması içindir. Yürütme organı tarafından bundan sonra nasıl uygun görülürse o şekilde yapılır. Şayet alınan personelin fazla olduğu düşünülüyorsa onun da gereği başkanlık makamı tarafından yapılabilir. Yapılan her şey yasal mevzuata uygundur. Selçuk Belediyesi bu güne kadar müfettiş denetimlerinden alnı ak çıkmıştır. Yasal denetime de he zaman açıktır” dedi.

MHP adına konuşan İbrahim Soğutmaz da belediye işletmelerinin zarar ettiği ve otogar gibi zorunlu belediye hizmetlerinin yerine getirilmemiş olması gibi sebeplerle MHP grubu olarak 2013 yılı faaliyet raporuna red oyu vereceklerini söyledi. Soğutmaz “idarenin her türlü eylem ve işlemi yargısal denetime tabidir. Dolayısıyla ileride olabilecek yargılamalar açısından biz bu rapora red oyu veriyoruz” dedi.

AK Parti ve MHP meclis grubu red, CHP Grubu kabul oyu verdiği Selçuk Belediyesi 2013 yılı faaliyet raporu 5393 Sayılı Belediye Yasasına göre kabul ve red oylarının eşitliği ile meclisten geçti.

Göreve başladığı günden bu yana çalışmalarını büyük bir titizlikle devam ettiren Selçuk Belediye Başkanı Dr.Zeynel Bakıcı, belediye çalışanlarının maaşlarını ödediklerini, ancak belediye kasasında şu anda 15 bin TL paraları olduğunu açıkladı. Kanuna göre memur-işçi kadrolarının yüzde 30’u aşamadığını, ancak Selçuk Belediyesinde bugün personel harcamalarının yüzde 30’un üzerinde olduğunu belirten Başkan Bakıcı, öte yandan belediyenin toplam borcunun 15 milyon 860 bin TL olarak açıkladı. Selçuk Belediyesinin bütçesinin aslında 56 milyon olmadığını, 35 milyon gibi bir rakam olduğunu açıklayan Başkan Bakıcı, seçim öncesi işçi alımıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Ocak, Şubat ve Mart ayı içerisinde başlatılan işçi alımlarına sadece mart ayında 125 kişinin işe alındığını söyleyen Başkan Bakıcı, seçimlere 10 gün kala alınan işçi sayısın 76 kişi olduğunu belirterek; “Yine seçimlere 10 gün kala SEGAŞ üzerinden alınan 11 kişi var ve bu kişilere bir aylık sözleşme yapılmış. Biz bu kişilere ne yapacağız?” dedi.

Başkan Bakıcı, şu ifadeyi kullandı: “Şahıslar geçicidir. Kurumlar bakidir. Biz bu koltuklarda geçici oturuyoruz. Esas olan kurumdur. Biat etmek kurum olmalıdır, şahısa değil.”

Belediyeye işçi alımını yerinde bir karar olduğunu savunan CHP Grup Sözcüsü Filiz Ceritoğlu Sengel; “Hükümetin yapması gereken işsizlik sorunları ne yazık ki Türkiye’de belediyelere kaldı. Bu yüzden belediyeler bu işsizlik sorununu çözmek zorunda kalıyor. Bu çok acı bir durum. Siz mevcut işçileri zaten bir şekilde kullanmaya devam etmek istiyorsanız o şekilde devam edecek, ama yeni işçi alamamanızın sebebi bu olarak göstermek istiyorsanız da bu konuda bir şey diyemeyeceğim” diyerek, seçimlerden önce yeni açılan işletmelere alınan işçilerin alınış sebeplerinin belli olduğunu söyledi.

Başkan Bakıcı, CHP Grup sözcüsü Sengel’e bu konuda cevap vererek; “Biz işçi alacağız” dedi.

Karşılıklı söz düellosunun yaşandığı toplantıda, 15 yıl önce CHP’li Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür tarafından 48 kişinin işten çıkarıldığı isimler arasında bulunan bir vatandaşın, CHP’li Meclis üyesi ve grup sözcüsü Filiz Ceritoğlu Sengel’e sözlü hakaretlerde bulunması büyük bir tepkiyle karşılandı. Görevliler tarafından dışarıya çıkarılan vatandaşın yapmış olduğu bu davranışı önce Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı, daha sonra da meclis üyelerinin grup sözcüleri kendi grupları adına olayı kınadılar.

Selçuk Belediyesi meclis toplantılarının ikinci birleşimi diğer gündem maddelerinin görüşülüp oylanmasıyla sona erdi.

HABER: NİLÜFER ÖZTÜRK SİLAY (SELÇUK)

Exit mobile version