site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta deve güreşleri festivali heyecanı

Selçuk’ta deve güreşleri festivali heyecanı
14.01.2015
A+
A-

selcuk-efes-deve-guresi-2015

“Deve Güreşleri Festivaline yoğun katılım bekliyoruz”

Organizasyonun büyüklüğü ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali bu hafta sonu 33. kez meydanlara inecek. Dış ülkelerden ziyaretçileri ve dünya basınının ilgisiyle de dikkatleri üzerine çeken festivale ilişkin hazırlıkların son aşamaya geldiğini kaydeden Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Selçuk meydanlarında şenliğin heyecanının başladığını ve yoğun bir katılım beklediklerini söyledi. Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz da hafta sonu yapılacak festivale deve güreşi severleri beklediklerini ifade etti.

En süslü Deve yarışması

17 Ocak Cumartesi günü saat 13.00’te Selçuk İstasyon meydanında Develerin şehir merkezinde kortej yürüyüşü ile başlayacak olan Selçuk’taki güreş heyecanı, 13.30’da “4. Altın Havan En süslü Deve” yarışması ile devam edecek. Aynı günün akşamı tüm deve sahipleri kaynaşma gecesinde bir araya gelerek akşam yemeği yiyecekler.

130 deve güreşecek

Deve güreşi geleneğinin en büyük organizasyonu konumundaki Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali 18 Ocak Pazar günü gerçekleştirilecek. Selçuk Belediyesinin katkılarıyla, Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği’nin organizasyonuyla bu yıl 33. kez düzenlenecek festival, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden yetiştiriciler tarafından getirilen “’tülü”’ cinsi 130 Pehlivan devenin mücadelesine sahne olacak. Pamucak Güreş Sahası’nda yapılan festival, deve güreşi tutkunlarını bir araya getirecek.

Selçuk deve güreşlerinin Kırkpınar’ı

Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, meydanlarda şimdiden bir heyecan yaşandığını ve deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak bilinen festivalin Cumartesi gününden başlayacağını bildirdi. Güreşleri, İzmir’in yanı sıra yurdun çeşitli illerinden ve yurt dışından gelen 20 binin üzerinde kişinin izlemesini beklediklerini dile getiren Bakıcı, festivalin hazırlıklarının son aşamaya geldiğini belirtti.

“Yoğun katılım bekliyoruz”

Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz da festivale ilişkin şöyle konuştu; “Türkiye’de çok eskiden beri var olan deve güreşleri geleneğine çeyrek yüzyıldan fazla damgasını vurmuş olan İzmir’in Selçuk İlçesi, gerek güreş alanının büyüklüğü ve konumu ile bu geleneği dış dünyaya tanıttı. Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak bilinen büyük organizasyon “Selçuk-Efes’te 20.000 kişinin aynı anda deve güreşi izlemesi” ile de Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Ayrıca birçok dünya TV kanalı Selçuk-Efes Deve Güreşleri’ni belgeselleştirmek amacıyla Selçuk İlçesi’nde günlerce çalışmıştır. Geleneksel Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivali bu yıl ilk kez bizim tarafımızdan yani Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından düzenlenecektir. 12 ay boyunca süren heyecanlı bekleyiş için bizde çok heyecanlıyız. Hafta sonu tüm deve güreşi severleri Selçuk ilçesine bekliyoruz” dedi.

“İlgiyi ve alkışı bilirler”

Selçuk Efes Deve Güreşleri’ne hazırladığı devesiyle katılacak Hakan Vergi ise güreş sırasında develere zarar gelmediğini belirterek kimsenin endişelenmemesi gerektiğine dikkat çekti. Develerin tam aksine kendilerine değer verildiğinin bilincinde olduğuna işaret eden Vergi, develerin güreş sırasındaki ilgiye, alkışa ve sonuçta gelen ödüle cevap verdiklerini davranışlarıyla belli ettiklerini kaydetti.

YORUMLAR
  1. pamucak sakini dedi ki:

    Deve güreşleri gelenek, katılım güzel, hava da güzel olursa yerli yabancı dolu dolu oluyor izleyen mutlu olan çok protokol ve onlar gelip gidene kadar düzen var ama daha sonra
    1-seyyar tuvaletiniz yok yada yetersiz kalıyor koku-mikrop….
    2-çöp kovalarınız yok ya da yetersiz kalıyor ne ararsan ortada uçup duruyor…
    3-seyyar satıcıları biraraya-bir yere toplayın ortalıkda gezip milleti oymasınlar
    4-mangalcıları biraraya-biryere toplayın ormanı yakmasınlar
    5-arabaları park etmeyip ortalara bırakanları yolu kapayıp jandarma gelene kadar ambulans bekleten sarhoşları da siz bilirsiniz ne ceza verecekseniz artık…
    Bu sene daha güzel geçsin daha organize bir festival olsun dilerim.

  2. selçuklu dedi ki:

    çineden kamil aganın develeri gelmez çanakkaleden kimse gelmez germencikten akın bey gelmez kim gelecek turistler anca gelir birde selçuklulardan 15 lira alacaklarmış tahminim anca4000 bilet satılır 1500000 masraf 60000 gelir sonra güreşleri yaptık iyi valla güreşlerden sonra bi esnafa sorun bakalım iş yaptınızmı diye size ne cevap verecekler.ben iddaa ediyorum 10 adet çanakkale plakalı minibüs görürseniz asfaltta ben bi şey bilmiyorum diyecegim

  3. selçuklu dedi ki:

    ayrıca bizim karşımız olan yatagan ve çanakkalede güreşler bedava haberiniz olsunnn..

  4. UZUN dedi ki:

    2. sınıf develer güresi olur 5 bin kişiyi geçmez katılım..şampion develerin hepsi aynı gün çanakalede olucak..

  5. MUSTAFA dedi ki:

    Egenin en iyi develerinden Çine’den Akrep, Ulucak’tan Çatlı, Bodrum’dan Goca Bodrumlu, Çine’den Tuncer, Yenipazar’dan Baybora1, Çine’den Çılgınpala, Çine’den Savrandereli, Hıldırbeyli’den Şimalyıldızı, Bozdağ’dan Özgür bu develerin hepsi çanakkale ve yataganda olucak aynı hafta..

    SELÇUK ta 3. sınıf develer gelir güreşir …
    İnsanları kandırmayın..
    Bu ŞAMPİYON develeri buraya MAHMUT KAPICIBAŞI abimiz ve ekibi büyük uğraşlar sonunda getiriyordu..
    Sizin getirdiğiniz develer üzerine para veriyor gelmek için..

  6. KOLOMBO dedi ki:

    Sn. Mustafa yavuz 30 yıldır milastan canakkalaye çineden yatağana tüm deve güreşlerine mümkün mertebe giderim…
    Bu yıl selçuk efes deve güreşlerinde güreşecek en ünlü 3 deve hangisidir yazarsanız sevinirim..

  7. EVREN dedi ki:

    SELÇUKTAN HAKAN VERGİNİN DEVESİ 🙂