site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuklu Sanatçının Eserine Büyük İlgi

Selçuklu Sanatçının Eserine Büyük İlgi
02.05.2015
A+
A-

canakkaleyi-avucunda-hisset
İzmir Selçuklu sanatçı Dursun Köroğlu ”Çanakkale’yi avucunda hisset ”adlı eseri Çanakkale de yapılan 100.yıl törenlerinde büyük ilgi gördü.

İki dedesini Çanakkale savaşlarında şehit veren Selçuklu doğaltaş sanatçısı Dursun Köroğlu, Çanakkale Kara Savaşları’nı anlatan figürleri, avuç içi şeklindeki traverten mermere işledi. Daha önce de dünyanın 7 harikasından Artemis Tapınağı ile Bodrum Mozolesi’ni 1/40 ve 1/100 ölçekte mermere işleyen 43 yıllık doğaltaş sanatçısı Köroğlu, yaptığı açıklamada, Efes Antik Kenti, Meryemana Evi ve birçok tarihin bulunduğu İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşamasının kendisini arkeolojiye, tarihe yönelttiğini belirtti.

Dünya ve Türk tarihinde büyük öneme sahip Çanakkale savaşlarında, iki dedesinin de şehit olduğunu ifade eden Köroğlu, Kara Savaşları’nın 100. yıl dönümüne özel bir çalışma düşüncesi oluştuğunu ifade ederek, “Uydu görüntülerinde Gelibolu Yarımadası’nı sağ elin avucuna benzettim. Onu traverten mermerde uygulamaya koydum ve 6 ayda ‘Çanakkale’yi Avucunda Hisset Projesi’ doğdu” diye konuştu.

Seyit Onbaşı’nın sırtladığı top mermisi ağırlığında

Ebedı 100×80 santimetre mermerin, Seyit Onbaşı’nın sırtladığı 265 kilogramlık top mermisiyle aynı ağırlıkta olmasına dikkat ettiğini belirten Köroğlu, şunları söyledi:

“Avuç içi çalışmamda, işaret parmağında savaşın yoğunluğunu, orta parmakta Seyit Onbaşı’nın gücünü, yüzük parmağında Türk kadınının sadakatini, küçük parmakta ise Türk’ün barışseverliğini ifade ettim. Yine eserimde iki tane umutsuz bekleyen anne, askerlerin ayak izleri, şehitlik taşları yer alıyor. Üst bloku taşıyan ayak kaidede çınarın kökünü işlemeye çalıştım. 16 tane damarı olan ki bunlar Türklerin kurduğu devlet sayısı, bir çınar kökü ve kökten gelen bir neslin Çanakkale’deki ulus mücadelesini anlatmaya çalıştım. Projenin ana temasında şu var; gelen ziyaretçiler sağ elini blokun altına koyduğu zaman avuçlarının oturduğu bir alan görecekler ve böylelikle Çanakkale’yi avucunda hissetme duygusunu yaşayacaklar” dedi.

canakkaleyi-avucunda-hisset2

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.