Selçuk Haber

Selçuklu Olmadıkları İçin Tezgâhları Kapatıldı

antikacilar-selcuk (1)

Selçuk’ta Cumartesi günleri kurulan pazarda, zabıta ekipleri yaklaşık 10 yıldır hizmet veren esnafların, tezgâhlarını kapattı.

Uzun yıllardır Atatürk mahallesinde, antikalar, çeşitli plak ve eşyalar satarak geçimini sağlayan esnaflar, zabıta ekipleri tarafından zor durumda bırakıldı. Selçuk halkı haricinde şehir dışından hiç kimsenin pazara dahil olamayacağını belirten zabıta ekipleri, Kuşadası ve Söke’den gelen iki esnafın tezgahlarını toplamasını söyledi. Vatandaşların olumsuz tepkilerine neden olan bu düşünce, kişiler arasında gerginliğe yol açtı. Normalde çeşitli kentlerde, şehir dışından gelen kişilerin sergi kurup, geçimini sağlaması desteklenirken, Selçuk’ta süre gelen bu düşüncenin yanlış olduğu belirtildi. Söke’den erken saatlerde gelip tezgahını açan Durmuş Öz, “ Selçuklu vatandaşların antikaya ve tarihe ilgisi büyük. Böylesine önem taşıyan ve merak uyandıran ürünlerimizi, nedenini bilmediğimiz bir şekilde kaldırmamızı ve bir daha Selçuk’ta tezgah açamayacağımızı söylediler. Uyguladıkları yönetmeliğe aykırı bir durum varsa bu uygun bir dille anlatılmalı ve sorun çözülmelidir. Bizler uzun yıllardır burada hem tarihi sergiliyor, hem de bu sektörün meraklılarına hizmet ediyoruz. Gelenekselleşmiş olan Pazar kültürüne sahip çıkılmalı, uygulanan yönetmeliğin aksine çevre ilçelerden insanlarda pazarlara teşvik edilmelidir. Biz burada satış yapmaktan ziyade, dededen toruna aktarılan ve daha nice kuşaklara aktarılacak olan kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Bizim sayemizde koleksiyonculuk da artıyor. Ayrıca Selçuk Pazarında sadece Selçuklular mı meyve, sebze satıyor. Madem bir kural var neden sadece bu antikacılar için uygulanıyor” dedi.

Antikayı ayrı bir kültür olarak belirten esnaflar, şehir dışından gelen kişilerin de tezgah kurabilmesi ve ürünlerini sergileyebilmesi gerektiğini vurgulayacak, yeni oluşturulan yönetmeliğin bir an önce düzene sokulması gerektiğini ilettiler.

Exit mobile version