Selçuk Haber

Selçuklu Görme Engelli Vatandaşın Hayat Mücadelesi

HUSEYİN-YORULMAZ

Eğlence dünyasına bir dönem damgasını vuran görme engelli Hüseyin Yorulmaz’ın Selçuk’taki hayat hikâyesi…

Hüseyin Yorulmaz ile Selçuk’ta Bir Dönem.

Kuşadası Davutlarda başlayan serüven 1965 yıllarında Rahmi Benli’ye ait Sivaslı Restaurant ta şarkı söylemeye başlayan Hüseyin Yorulmaz’ın, Elinde cümbüşü yok, mikrofonda yok, köyün ileri gelenleri Yorulmaz’ın söylediği şarkılarla akşamcıların müdavimi olur.

Yorulmaz’a cümbüş almak için ‘alemciler’ seferber olur.
Müzik aleti olmayan Yorulmaz için, Mehmet Özturan (Kara Mehmet) arkadaşlarından Mercan Küçükyağcı’ ya bir teklifte bulunur. İki arkadaş, Hüseyin Yorulmaz’ a bir cümbüş alabilmek için arkadaş çevresini organize ederler. Sohbet masasındaki diğer âlemcilerde teklife sıcak bakar. Tarım Kredi kooperatif Müdürü olarak görev yapan Saim Bey de bu teklife ‘evet’ diyenlerdendir.

Kendi Aralarında cümbüş satın almak için para toplayan ekâbir takımı, Söke’den Hacı Mustafa beye (Mustafa Kurtuluş) toplanan paraları teslim ederler. Birkaç gün sonra İzmir’e giden Hacı Mustafa Bey, de cümbüşü satın alarak, Hüseyin Yorulmaz’ a teslim eder.

Davutlardan Selçuk’a yolculuk
 Bu arada köyde öğretmenlik yapan Cemil Tura da Yorulmaz’a bir mandolin verir. Gözleri Görmeyen Yorulmaz aldığı mandolini çalmaya ve şarkı söylemeye başlar. Müzik aşkı ağır basan Yorulmaz’ın kısa zamanda köyde ismi yayılır ve ‘bu piyasada’ ün yapar. Köydeki gençleri asker eğlencelerinde mandolin çalarak eğlendirir. Davutlarda yapılan sünnet düğünlerinde de sanatını başarıyla icra eder. Yorulmaz, daha sonra Selçuk’a yerleşmeye karar verir.

Selçuk’ta Cümbüş ustası Ali Parlatanla tanışır. Ali Parlatan’dan cümbüş konusunda yardım alır. Cümbüş çalmayı öğrendikten sonra Selçuk’ta Oduncu Hasan Ağanın kızının düğününde sergilediği performansla  mesleğe atılır. Böylece Hüseyin Yorulmaz kısa zamanda düğünlerde aranan isim haline gelir. Artık Ege bölgesindeki il ve ilçelerde tercih edilen isim olmuştur. Bu süreç tam tamına elli beş yıl devam eder.

Düğün yapacak olan şahıslar önceleri Selçuk Tren garında Büfe işletmecisi Kazım Adıgüzel’e başvurur,  sonrasında ise büfeyi çalıştıran Cafer Adı güzel, iletişimin adresi olur. Düğün tarihini ve ön ödemeyi yapanlar, müzisyen Yorulmaz’dan  ‘düğün tarihi’ için gün alırdı.


Yorulmaz, eğlence dünyasına solist Mehmet Uyaroğlu ile darbukacı Melek Kandanış’ı da katar

1968 yılında Mehmet Uyaroğlu ile tanışan Yorulmaz, düğünlere giderken yanında Uyaroğlu’nu da götürmeye başlar. Dönemin meşhur olan şarkılarını seslendiren solist Uyaroğlu, Hüseyin Yorulmazla anlaşıp Selçuk’ta ‘Artemis 5’ isimli bir orkestra kurmaya karar verirler. Böylece bayanların eğlendiği düğünlerde (Daireci Hayriye’nin kızı) darbukacı Melek Kandanış ‘la beraber düğünlerde aranan bir üçlü oluştururlar. Erkeklerin davul zurnayla eğlendiği, bayanların cümbüşçü Hüseyin Yorulmazla ayrı mekânlarda yaptığı eğlence sonrasında orkestra dönemi başlamak üzeredir.


‘Artemis 5’ evlenecek gençlerin vazgeçilmez orkestra grubu olur
Akordiyon çalan Yorulmaz, bununla da yetinmeyip kısa zamanda org satın alır. Seslendirilen ‘Samanyolu’, ‘Artık sevmeyeceğim’, ‘Duydum ki unutmuşsun’, ‘Sevemez kimse seni’ gibi dönemin meşhur şarkıları dillerde dolaşmaya başlar. Gençler tercihini ‘modern müzik’ten yana kullanınca artık yeni bir orkestra grubu oluşturmanın zorunluluk olduğu gündeme gelir. Modernleşen gençlik de ‘kızlı erkekli’ dans etmekten hoşnut olmuştur. Derken Selçuk’ta ilk orkestra grubu böylece kurulmuş olur. Hüseyin Yorulmaz’ ın org çaldığı, Mehmet Uyaroğlu’ nun solist olarak başladığı  ‘Artemis 5’ Orkestrası, İzmir’den gelen üç müzisyenin de katılımıyla düğünlerde modern çağın gereğini yerine getirerek, müzik piyasasında yerini almış olur. Böylece Selçuk’ta modern müzikler eşliğinde dans etmek, evlenecek genç kızların vazgeçilmezleri arasında yerini almış olur.

Selçuk’ta eğlence dünyasına bir dönem damgasını vuran Hüseyin Yorulmaz, halen Kuşadası’na bağlı Davutlar beldesinde yaşamını sürdürmektedir.
HABER: MEHMET UYAROĞLU

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…

 

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın !  
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın !  
https://twitter.com/selcukhaber

Exit mobile version