site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk Esnafının Gözü Etiket Yönetmeliğinde

Selçuk Esnafının Gözü Etiket Yönetmeliğinde
26.12.2014
A+
A-

Fiyat Etiketleri Yönetmeliği

Selçuk esnafının da merakla takip ettiği Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “Fiyat Etiketleri Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Fiyat kolayca görünecek
Yönetmeliğe göre, perakende satışa sunulan malların veya ambalajlarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği bütün vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini belirten etiket konulması zorunlu olacak. Etiket konulması mümkün olmayan hallerde ise aynı bilgileri içerisine alan listeler kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde uygun yerlere asılacak. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de aynı şekilde görülebilir alanlarda yer alacak. Ayrıca, ithal edilmiş mallara ait etiketlerde malın üretildiği ülke ismi Türkçe yazılacak. Cam, naylon, karton, kâğıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde satış fiyatları ile birim fiyatlarının kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunlu olacak. Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatı yer alabilecek.

Etiket gerekmeyenler
Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş mallarda ve özel kanunlara göre satışı yapılan mallarda etiket bulunmayabilecek. Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bu, tarife ve fiyat listesinde gösterilecek. Etiketlerin üzerindeki rakam ve harfler okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde yer alacak.

İndirimli satışlarda sınırlama
Düşük fiyattan satılan mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilecek. İndirimli satılan mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya ait olacak. Bir işletmenin, açılması, devredilmesi, iş yeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi 3 ayı, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre tasfiye durumunda ise 6 ayı geçemeyecek.

Ayrıntılı bilgi Resmi Gazete’de
Yönetmeliği değerlendiren SESO Başkan Vekili Özgür Aydoğan, esnaf ve sanatkarların yönetmelikle ilgili ayrıntılı bilgiye www.resmigazete.gov.tr adresinden ulaşılabileceklerini söyledi ve şunları ekledi; “Fiyat Etiketleri Yönetmeliği hakkında resmi kurum ve kuruluşların uygulamalarını hassasiyetle takip ederek konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Üyelerimiz her konuda olduğu gibi yönetmelik konusunda da bilgi almak için SESO’ya başvurabilirler, sosyal medyadaki sayfamızdan veya www.seso.org.tr adresinden bilgi edinebilirler.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.