site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk Emniyet Müdürlüğünden Kask Uyarısı

Selçuk Emniyet Müdürlüğünden Kask Uyarısı
20.08.2012
A+
A-

Trafik kazaları ülkemizde yaralanmalara bağlı ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer alır. Motosiklet kazalarının tüm trafik kazaları içindeki oranı ülkeden ülkeye şehirden şehre değişiklik gösterse de, motosiklet kazalarında yaralanma olasılığı araba kazalarına göre çok daha yüksektir. Araba kazalarında yaralanma oranı %20 iken motosiklet kazalarında bu oran %80’in üzerindedir.

Motosiklet sürücülerinin trafik kazalarında araç içinde olanlara oranla 16 kat daha fazla ölüm ve 4 kat daha fazla yaralanma riskine sahiptir.

Araba kazalarında sürücü ve yolcu güvenliğini artıran çok sayıda donanım vardır: kapı barları ve kaportası, emniyet kemerleri, hava yastıkları gibi. Motosikletlerde ise en önemli koruma malzemesi koruma başlığıdır. Yine deri ceket, pantolon ve eldiven yanında uygun ayakkabılar ve koruma gözlükleri de önemlidir.

Motosiklet kazaları şiddetli olaylardır, motosiklet kazalarında yaralanma sıklıkla sürücünün fırlaması ve duran bir nesneye veya yere çarpmasına bağlı oluşur. Koruyucu başlıklar sert dış yapıları ile darbeleri emer ve dağıtır, ciddi kafa yaralanmalarını önler, nesnelerin doğrudan kafa ile temasını engeller.

Motosiklet kazalarında ölüm ve ciddi yaralanmaların en önemli nedeni kafa yaralanmalarıdır: Bu nedenledir ki birçok ülkede koruma başlığı kullanılması yasalarla zorunlu kılınmıştır ve uygulanmaktadır. Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde koruma başlığı kullanmayan motosiklet sürücüsü görmeniz mümkün değildir.

Motosiklet kullanırken koruma başlığı kullanmak ülkemizde de zorunludur. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde gerekli yasal düzenleme yapılmıştır. 2004 yılı trafik cezalarına bakıldığında 78/1-b maddesine göre Trafik polislerinin ve diğer yetkililerin “Motosiklet kullanırken koruma başlığı ve koruma gözlüğü, yolcu iken koruma başlığı bulundurmayan ve kullanmayanlara” 41,200,000 TL para cezası ve 5 ceza puanı uygulaması gerekmektedir. Ne yazık ki ülkemizde bu kurala hiç uyulmamaktadır.

Koruma başlıklarının yararı nedir?

Koruma başlıkları hayat kurtar, yaralanmaları azaltır, halkın ödediği vergilerin önlenebilir nedenlere boşa harcanması engellenir.

Koruma başlığı takılması ile ilgili birkaç rakama bakarsak kullanılmasının önemini çok daha kolay anlarız: Koruma başlığı orta, ciddi ve ölümcül kafa yaralanmalarını %60 ile %75 arasında azaltır.

Koruma başlığı kullanmayanlar kullananlarla karşılaştırıldığında:

2.5 -5 kat daha fazla ölümcül kafa travmasına maruz kaldıkları,

1.5 kat daha fazla hastaneye yatış gerektiren yaralanmalarla sahip oldukları,

2 kat daha fazla ölümcül olmayan kafa yaralanmalarına maruz kaldıkları görülür.

Boyun omurgası yaralanmasının görülmesi kullanmayanlarda kullananlara göre %7’den %10’a çıkar.

Motosiklet kullanımı ayrı bir beceri gerektirir, araba kullanma ehliyeti olan herkesin motosiklet kullanamayacağı bilgisi ile motosiklet için ayrı bir ehliyet alınmalıdır. Ancak motosiklet kazalarında ya sürücülerin ehliyetsiz oldukları ya da yeterli tecrübe ve kullandıkları motosiklete özgü kullanma özellikleri ve sınırlarını bilmedikleri ortaya çıkmaktadır.

İlçe emniyet müdürümüz Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğimizce 2012 yılı Temmuz ayı sonu itibarı ile 4349 adet tescilli Motosiklet kaydı mevcuttur.

İlçe emniyet Müdürlüğümüz sorumluluk alanımızda 2010 yılı içerisinde 21 adet yaralanmalı ve Maddi Hasarlı Trafik Kazası meydana gelmiş( Kaza yeri kazalar hariç) ve bu kazalarda 24 vatandaşımız yaralanmış, 2011 yılı içerisinde 23 adet yaralanmalı ve maddi hasarlı Trafik Kazası meydana gelmiş (Kaza yeri terk kazalar hariç) ve bu kazalarda 20 vatandaşımız yaralanmış ve 2012 yılı Temmuz ayı sonu itibarı ile 23 adet Yaralanmalı ve Maddi Hasarlı Trafik Kazası meydana gelmiş(Kaza yeri terk kazalar hariç) ve bu kazalarda 25 vatandaşımız yaralanmıştır.

Siz değerli ilçe sakinlerinin can güvenliğinizi korumak, huzur ve güven içerisinde yaşamamızı sağlamak amacıyla; daha sessiz, daha sakin bir Selçuk için ilçe genelinde başlattığımız kamunun huzurunu bozacak şekilde standart dışı egzoz ve korna ile dolaşan motosikletler üzerinde çalışma yapmak üzere Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğimize bağlı 24 saat esasına göre görev yapan Trafik Ekibimizin yanında bir tane resmi motorize ekip ve üç adette sivil motorize ekiplerimiz görev yapmakta ve yine bu trafik ekiplerimize ilçe Emniyet Müdürlüğümüze bağlı diğer motorize ekiplerimizde yardımcı olmaktadır.

SİZLERİNDE DESTEĞİYLE YAPMIŞ OLDUĞUMUZ TÜM ÇALIŞMALARIMIZ DAHA HUZURLU VE DAHA SAKİN BİR SELÇUK İÇİNDİR.

YORUMLAR
  1. 10.köy dedi ki:

    Müdür Bey.Ekzoz ve korna seslerinden uyuyamıyoruz.geçen yıl denetim daha iyiydi ama bu sene denetimler azaldı.yine eski tas eski hamam olduk.gece araçların egzoz selerinden ve yüksek müzik seslerinden dolayı uykularımızdan sıçrayarak uyanır olduk.bunlara polis çare bulmazsa kendi başımızın çaresine bakçaz.bu yzdıklarım da kanıt olsun .yarın birgün bize haber vermediniz derlerse diye.Sayın Kaymakamımız da bu konunun takipçisi olsun lütfen saygılar…

    1. Anonim dedi ki:

      ya kardeşim memur arkadaşlar görev lerini en iyi şekilde yaptıklarından emin ol yakalanan sürücüler bir telefonlan işini hallediyorlar önemli olan o telefonun ucun daki vatan daşları bulmak yani memur arkadaşlar yakalıyo ama bi telefonlan araçları tekrar teslim ediyorlar saygılar

  2. süleyman altınöz dedi ki:

    kuşadasında selçukta her yerde kasksız kontrolsuz motorlar dolu vede bazı motorlara ailece anne baba ve çoçuklar biniyor deli bunlar