site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Savaş ve Ayrılık

Savaş ve Ayrılık
08.10.2012
A+
A-

Balkan Savaşlarının 100. Yılında Savaş ve Göçün Romanı… Savaş ve Ayrılık

8 Ekim 1912… 100 yıl öncesi…

Yakın tarihin en önemli olaylarından biri olan Balkan Savaşları, yüz binlerce Türk ve Müslüman’ın ölümüne ve kitlesel göçlere neden oldu. Bu kanlı savaşın 100. yılında çeşitli anma etkinlikleri düzenleniyor. Sanat dünyası da bu tarihsel olaya duyarsız kalmadı. Trakyalı Yazar Ramis Çınar, Savaş ve Ayrılık adlı yeni romanında savaşın kanlı yüzünü bir edebiyatçı gözüyle, insani yönleriyle ve gerçek tanıkların anılarından yola çıkarak ele alıyor.

2009 yılında “Söylenmemiş Sözler” adlı romanıyla edebiyat dünyasına adım atan genç yazar Ramis Çınar, bu sefer bir yakın tarih romanı ile edebiyatseverlerin karşısına çıktı. 248 sayfalık romanda, bir ailenin çalkantılarla dolu hikâyesi anlatılırken, Türkiye ve Balkanların yakın tarihine damgasını vurmuş olaylar da ele alınmış.

Romanın konusu ise şöyle: Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki hâkimiyetinin sürdüğü yıllarda, on yaşındayken ailesi tarafından tahsil görmesi için İstanbul’a gönderilen Hasan, 18 yıl sonra baba ocağına geri döndüğünde memleketi, bağımsızlığını ilan eden Bulgaristan Krallığı’nın sınırları içerisinde kalmıştır. Bu olayın burukluğuyla kendine yeni bir hayat kurmaya çalışan Hasan, çok geçmeden kendini ülkenin kaderini değiştiren tarihsel olayların içinde bulacaktır.

Savaş ve Ayrılık romanında bir ailenin çalkantılarla dolu hikâyesi anlatılırken, arka planda Rumeli’nin tarihini etkileyen önemli olaylar da ele alınıyor. 31 Mart Vakasından sonra gerçekleşen süreçte Jön Türk Hareketi’nin Balkanlardaki uzantıları, meşrutiyetçi ve mutlakıyetçilerin fikir çatışmaları, Balkan Savaşları, Bulgaristan ve Romanya arasındaki muharebeler, esaret, Moldova’daki esir kampları, 1. Dünya Savaşı, Rumeli’den İstanbul ve Anadolu’ya yapılan göçler, kolera salgınının yaşandığı yıllarda yapılan hac yolculukları,  ölümler, doğumlar, acı ve çilelerin ardından kurulan yeni hayatlar romanda yer alıyor.

Ramis Çınar’ın Balkan Savaşlarının arifesinde başlayıp 1. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar olan süreci anlattığı romanı Savaş ve Ayrılık, akıcı kurgusu ve yalın anlatımıyla okurların bir solukta okuyup bitirebilecekleri bir kitap.

Truva Yayınları tarafından yayınlanan kitap, 1 Ekim 2012 tarihinde Türkiye genelindeki mağaza zincirleri ve seçkin kitapevlerinin raflarında yerini aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.