Selçuk Haber

Nişanyan’a Dava Açıldı

NİSANYAN-DAVASevan Nişanyan’a kendi blog’unda yer alan bir yazı nedeniyle dava açıldı. Gerekçe: “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Sevan Nişanyan’ın kendi blog’unda yazdığı bir yazıda, Hz. Muhammed’e hakaret ettiği iddiasıyla ile ilgili 15 kişinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı.

1.5 yıl isteniyor

Nişanyan hakkında ”halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Soruşturma sonucu hazırlanan ve mahkemece kabul edilen yedi sayfalık iddianamede, yazar Nişanyan ‘şüpheli’, 15 kişi ise ‘müşteki’ sıfatıyla yer alıyor.

Şüpheli Nişanyan’ın ise hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini ve dava konusuyla ilgili başka hiçbir sözünün bulunmadığını söylediği ifade edilen iddianamede, Nişanyan’ın internet sitesindeki dava konusu yazısına da yer verildi.

Nişanyan’ın yazısında ”…Bundan yüzlerce yıl önce Allah ile kontak kurduğunu iddia edip bundan siyasi, mali ve cinsel menfaat temin etmiş bir Arap lideriyle dalga geçmek nefret suçu değildir” şeklinde beyanların bulunduğu belirtildi.

Savcılık: Sözler Hz. Muhammed’e yönelik

Şüphelinin söz konusu yazısında, İslam dininin peygamberi olan Hazreti Muhammed hakkında ”Allah ile kontak kurduğunu iddia eden”, ”bundan siyasi, mali ve cinsel menfaat temin eden” ve ”bir Arap lideri” olduğu yönündeki nitelendirmelerde bulunduğu anlatılan iddianamede, bu sözlerin Hz. Muhammed’e yönelik olduğu açık ve net olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

İddianamede, TCK’nın 216. maddesinde yer alan ”halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçuna ilişkin düzenlemenin hukuki yararlılığından bahsedilerek şu ifadelere yer verildi:

”Kişilerin kendilerini mensubu olarak kabul ettikleri dinlerinin kutsal saydığı Allah, melekler, peygamberler, kutsal kitaplar, cennet, cehennem gibi kavramlar ve bu dinlere ait ibadet yerleri ile ibadet şekillerine yönelik hislerini koruma altına almak suretiyle, toplumsal barışın bozulmasına engel olmak olduğu, bu hususun sadece İslam dini için değil Hristiyanlık ve Musevilik dini için de geçerlidir.

‘Din mensuplarını incitmekten kaçınılması gerekir

Düşünce ve ifadelerin açıklanması ile eleştirilerin yapılması sırasında, bu dinlerin mensubu olan kişilerin dini inançlarının gereği olan, önem verdikleri değerleri aşağılamaktan ve bu kişileri incitmekten kaçınılması gerekir.”

Özgürlüklerin mutlak olarak sınırsız kabul edilmesinin mümkün olmadığı ifade edilen iddianamede, ”bir başka özgürlüğün ihlali noktasına geldiği takdirde, özgürlüklerin sınırlanmasının söz konusu olabileceği hatırlatıldı.

‘Kamusal tartışmaya bir katkısı yok’

Nişanyan’ın yazısında geçen ifadelerin başkalarını sebepsiz yere incittiğini, insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya bir katkıda bulunmadığının anlatıldığı iddianamede, şüphelinin, nüfusunun yüzde 99’unun Müslüman olan ülkede Müslüman kesimin, değer verdiği, inandığı İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed’e yönelik hislerini gereksiz yere incitecek şekilde dini değerleri aşağıladığı vurgulandı.

Ayrıca söz konusu yazının yayımlanmasından sonra kamuoyunda birçok kişi ve sivil toplum örgütü tarafından eleştiri, tepki ve tartışmalara neden olduğu, bu şekilde de yazının kamu barışını bozduğu belirtilen iddianamede, ”Bu suretle şüphelinin ifadeyi açıklama ve düşünce özgürlüğü ile eleştiri sınırlarını aşarak, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama suçunu işlediği ve yazının internette yayınlanması nedeniyle de söz konusu atılı suçun basın yayın yoluyla işlendiği anlaşılmıştır” denildi.

Nişanyan’ın, önümüzdeki günlerde İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkması bekleniyor. (aa)

Exit mobile version