site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Ne Kadar Farkındayım?

18.05.2020
A+
A-

TDK’ye göre ”görülmesi veya bilinmesi gereken şeylerden haberi bulunmak, kavranması gereken bir şeye dikkat çekmek” anlamına gelen farkında olma durumu sizce nedir? Aslına bakarsanız bir sorumluluk gibi sürekli omuzlarımızda yükmüşcesine taşımaya devam ettiğimiz bu kavram, bir şeyleri iyileştirme ve bir şeylerin üzerine gidebilme konusunda önem taşıyor. Çoğu psikolojik destek önce kendine adım atmak ve sonrasında olanlardan,yaşananlardan farkındalık kazanmak üzerinedir. Peki bizim farkındalığımız ne boyutta? Son zamanlarımızın güncel konusu olan Coronavirüs sayesinde bence çoğu konuda bilinçlenmeye başladık. Örneğin paylaşmanın ve birliğin ne demek olduğunu farkına vararak anladık. Markete gidip her şeyi alıp diğer insanlara bırakmamak yerine ihtiyacımız olanı alarak diğer insanlarında almasına olanak sağlayarak farkındalığı yüksek davranışlarda bulunduk. Ya da var olan pandeminin belirsizliğinin farkına vararak, kişisel tedbirler almaya başladık. Bunun aksine ilk zamanlara dönecek olursak marketlerde saatlerce kuyruk sırası bekleyerek istiflemeye çalışarak farkındalığımızın az olduğu davranışlarda da bulunduk. Sadece toplumsal farkındalığından ziyade kişinin öz farkındalığı sağladıktan sonra toplumsal farkındalığa geçebileceğini düşünüyorum. Mühim olan kendinde başlayan şeylerin etrafa yayılmasını sağlayabilmektir.

Farkındalık kazanılabilen ve sürekliliği olabilen bir durumdur. Ve her yaştan insan bunu alışkanlık haline getirebilir. Burada önemli olan ve altını çizmemiz gereken şey,farkındalığı nasıl kazanıp devam ettirebileceğimizi sorgulayıp öğrenmeye çalışmaktır. Öncelikle insanın kendinde bildiği yönleri olduğu kadar bilmediği yönleri de vardır, bunu bulmaya çalışarak ve bunun sizin üzerinizdeki etkisinin ne olduğunu sorgulayarak başlayabilirsiniz. Devamında sizi bir şeyler için tetikleyen,harekete geçiren şeyin ne olduğunu bulmanız ve bulduktan sonra disiplinli bir şekilde onu yapmaya çalışmanızdır. Unutmayın,konfor alanından çıkmadığınız sürece hiçbir zaman kendinize yatırım yapamazsınız. Kendinizi motive ederek yaptığınız şeyi güzelleştirebilirsiniz. Bazen kendinizi gözlemlemeniz gerekebilir, stres ile başa nasıl çıktığınız,stres anında neler hissettiğiniz gibi birçok soruya cevap bulabilirsiniz. İçsel bir süreç olan farkındalığın size hayatta katabileceği çok şey vardır, bunlardan birincisi kendi hayatınıza sahip çıkmanızdır.

Umarım, içsel sürecinizi tamamlayıp hayata farklı pencerelerden bakabilirsiniz.
Gönlümden gönlünüze çiçek çiçek sevgilerimle 🙂

-Eda Çivici

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.