site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kişisel Gelişim Zırvalıkları

02.05.2020
A+
A-

Kişisel Gelişim, rutin olarak yaptığınız işler haricinde yeni şeyler öğrenmek için ayırdığınız vaktin doluluğudur. Başka bir anlamıyla kişisel gelişim, kendini bir adım daha öteye götürme ihtiyacını hissedip bilinçli hareket etmektir. Burada amaç mevcut durumunun farkına varmak, şu an ne olduğunu ve en önemlisi ne olmadığını bilmektir. Çünkü insanlar kişisel gelişim denildiğinde hep yaptıklarının daha iyi yapılması yanılgısına düşüyor. Oysaki ne olmadığının farkına varan insan, olmadığı yerde sabit kalmak yerine aksini yaparak harekete geçiyor ve kendini gerçekleştirme isteğini tetikliyor. Bir kıvılcım ile başlayan gelişim süreci sonrasında alev alarak devam ediyor. Önemli olan o kıvılcımı söndürmemek, kişisel gelişimin ne olmadığını bilmek ve ona göre ilerlemeye çalışmaktır. ’’Ben “merkezinde dönmeye devam etmek ve bencil davranmak, tek bir yere odaklanıp orada başarıya gitmeye çalışmak, sosyal ortamlarda davranış biçimini değiştirmek kişisel gelişim değildir. Burada altını çizecek olursak bir şeyleri öğrendikten sonra ” ben artık her şeyi biliyorum, gelişecek, öğrenecek bir şeyim kalmadı” gibi bir kıstasa bağlı olmamaktır. Kendinizi ve mevcut potansiyelinizi her zaman bir adım öteye taşımak mümkündür ve sürekliliği gerektirir.

On maddede kişisel gelişim, okunacak kitaplar, izlenecek filmler, yapılması gereken şeyler, dinlenilmesi gereken şarkılar gibi o kadar çok söylenen, vaat edilen bir program bataklığı var ki, insanlar ya hepsini yapmaya çalışarak sürekli koşturmaya devam ediyor ya da tamamen bir tanesine odaklanıp at gözlüğünden bakarak geliştiğini sanıyor. Maddeler halinde sıraladığımız şeyler, herkes için geçerli iken kişisel gelişim genele değil, özneye yani kişinin kendisine hitap ediyor. Karakter, insanın parmak izi gibi kendisine ait ve farklı bir yapıdır. Bu yüzden birine kitap okumak iyi gelirken, birine müzik dinlemek iyi gelebilir. Birine şiir okumak iyi gelirken birine spor yapmak, yabancı dil öğrenmek iyi gelebilir. Tamamen bir şeyde iyi olup başarıyı yakalamaya çalışmaktansa, insan kendini tanıyıp kendine göre olanların listesini yaparak onları deneyebilir ve beğendiklerini düzenli olarak yapabilir. Çünkü daha farklı bakış açılarına sahip olmak ve farklı konularda bilgi sahibi olmak daha mantıklı ve daha avantajlıdır. Kişisel gelişim bir süreçtir ve başladıktan sonra devamlılığını getirmek gerekir ki sonunda meyvelerini toplayabilesiniz. Bu yüzden insanın önce kendini sorgulaması gerekir, sorgulamak kendini tanımak için bir adım atmaktır. Neleri sevdiğinizi, neleri sevmediğinizi, hoşlandığınız film ve dizi türleri, hoşlanmadığınız türleri gibi aklınıza gelen ve sizinle uyumlu olan eylemlerin hem olumlu hem olumsuz sorusunu kendinize yönelterek doğru ve dürüst cevaplar vererek yola başlayabilirsiniz. Üstünde durmanız gereken şey, insanların kendi yolculuğunda deneme-yanılma ile kişisel gelişim serüvenini oluşturabilecek farkındalığı sağlamasını çalışmaktır.

Coronavirüs tedbirleri açısından evde yapılacak şeyler çok fazla abartılmaya başladı, yüzlerce eğitim bombardımanına başlandı. Fazlaca kişisel gelişim için fikir verilmeye her kafadan ayrı ses çıkmaya başlandı. Haliyle denemeye, denemelerin sonucunda başarısız olunca da mutsuzluğa sürüklendi, insanlar. Bu yüzden naçizane tavsiyem, insanların eğitimleri iyice araştırıp, çok azını seçmeleri gerektiğini yönünde. Devamlılığı olan eylemlerde de sonuna kadar gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir arı olduğunuzu düşünün şimdi, her gün farklı çiçeklerden bal toplayarak günü keyifle sonlandırdığınızı ne güzel değil mi? Kişisel gelişim de böyle bir şey işte, ya arı gibi her gün, düzenli olarak harekete geçersiniz ve farklı çiçeklerden balların tadına bakarsınız ya da bir gün yapıp ertesi gün ne yapacağınızı sürekli düşünmeye çalışarak andan uzaklaşıp, stresle mücadele edersiniz.
Umarım farklı çiçeklerin kokusunda büyülenir ve seçtiğiniz çiçeklerin balları ile günlerinizi güzel geçirip yarınlara umutlu bakabilirsiniz.
Gönlümden gönlünüze çiçek çiçek sevgilerimle 🙂
-EDA ÇİVİCİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.