site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kış Aylarında Astımdan Nasıl Korunuruz?

Kış Aylarında Astımdan Nasıl Korunuruz?
03.01.2013
A+
A-

oguz-oben-biyikliKaloriferlerin yakıldığı, hava kirliliğinin artığı, yün kazak ve battaniyelerin kullanıldığı kış mevsiminde astım atakları artıyor. Ancak bazı basit yöntemlerle astım ataklarından korunmak mümkün.

Örneğin; Yatak takımları için toz geçirmeyen fermuarlı nevresim takımlarını kullanın, kumaş kaplı mobilyalar yerine deri, ahşap mobilyaları tercih edin. Yatak odanızda kesinlikle halı, tüylü battaniye, peluş oyuncak bulundurmayın. En önemlisi evin havalandırmasını artırın, nem ve rutubetten uzak durun.

 

Astımın her yaşta görülebilen modern hayatın önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Universal Kuşadası Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Oben Bıyıklı astımla ilgili bilinmesi gerekenleri ve alınabilecek pratik yöntemleri anlattı.

ASTIM NEDİR?

Türkiye’de yaklaşık 5 milyon astım hastası, dünyada ise yaklaşık 300 milyon astım hastası olduğunu belirten Dr. Oğuz Oben Bıyıklı  “Astım ataklar halinde seyreden, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol edilmediğinde ise günlük aktiviteleri ciddi şekilde kısıtlayan kronik bir hastalıktır.”dedi.

Astım belirtileri nelerdir?

Astım hastalığının nöbetler halinde gelen nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Dr. Oğuz Oben Bıyıklı, astım hastalarının uygulanan tedavi yöntemleriyle normal bir hayat sürmelerinin mümkün olduğunu, bunun için hastanın sürekli ve etkin takibinin yapılmasının gerektiğini kaydetti.

Astım tanısı nasıl konur?

Astım tanısının nasıl konduğunu anlatan Dr. Bıyıklı şunları söyledi: “Tekrarlayan ve krizler halinde gelen şikayetlerin olması, ataklar dışında iyi halin bulunması, belirli allerjenlerle ortaya çıkması, egzersiz sonrası artması, soğuk algınlığının hemen göğüse iniyor olması, ailede astım bulunması gibi durumlarda hasta muayene edilmelidir. Atak olmayan hallerde muayene tamamen normal olabilir. Akciğer grafisinde de belirgin bir özellik görülmez ancak çekilmesi önerilir. Astım tanısı koyduracak bir kan tahlili yoktur. Tanıya yardımcı olarak allerji testleri istenebilir. Tanıyı koymada en belirleyici testlerden biri ise hastanın soluk kapasitesi hakkında bilgi veren solunum fonksiyon testi(soluk üfleme testi)dir. Tüm bu bulgular, hasta ile konuşulduktan sonra değerlendirilerek tanı konur.”

Etkili İlaç Tedavisiyle Atakları Önlemek Mümkün

Atakların gece veya sabahın erken saatlerinde arttığına dikkat çeken Dr. Oğuz Oben Bıyıklı etkin ilaç tedavisinin atakları engelleyebildiğini söyledi. Hastalığın şiddetine göre ilaç tedavisinin yanı sıra, düzenli kontrollerle hastalığın seyrinin takibinin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Bıyıklı hasta hekim işbirliğinin mutlaka gerekli olduğunu kaydetti.

Universal Kuşadası Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Oğuz Oben Bıyıklı astım hastasının yaşam kalitesini artırmak için günlük hayatta uygulanabilecek pratik bilgileri şu şekilde sıraladı:

ASTIMLI HASTALAR İÇİN ÖNERİLER

  • Astımı olanlar sigara dumanından, rutubetli yerlerden, soğuk havadan korunmalıdır.
  • Havalandırma artırılmalı, rutubet önlenmelidir (nem oranı %40’ ın altına düşmeli)
  • Kumaş döşeli eşyalar yerine deri, ahşap veya plastikten yapılmış olanlar tercih edilmeli,
  • Alerjiye neden olan faktörler tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. Bu durumda alerji testleri yaptırmak gerekebilir.
  • İlaçların düzenli bir şekilde alınması gereklidir.
  • Grip, astımlı kişilerde nefes almada probleme yol açabilir. Bu yüzden grip aşısı yaptırmakta fayda vardır.
  • Hamamböcekleri de astıma neden olur. Bunun için evde gereken tedbirlerin alınması gerekir.
  • Astımlı kişiler yatak odasında halı bulundurmamalıdır.
  • Yatak takımları haftada bir ve 60 ̊C’nin üzerinde yıkanmalı,
  • Haftada en az bir kez güçlü bir elektrik süpürgesi ile temizlik yapılmalı,
  • Tüylü ve içi dolu oyuncaklar kaldırılmalı, ev hayvanları ortamda bulunmamalı,
  • Klima ile ısınıyorsanız periyodik filtre bakımları yaptırılmalıdır.
  • Sigara içilmemeli, içiliyorsa bırakmak için yardım alınmalıdır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.