Selçuk Haber

Keçi Kalesi (Belevi)

Keçikalesi Selçuk’un Belevi Mahallesi sınırları içinde, antik kaynaklarda adı Gallesion olarak geçen Alamandağı’ nda 400 metre yükseklikte konumlanmıştır. İç kalenin kuzeyinde depo odaları bulunan Keçi Kalesi 13. yüzyıla tarihlenebilmektedir. Kalenin Bizans ismi bilinmese de Kızılhisar dendiği bilinmektedir.

Stratejik bir konuma sahip olan, Selçuk Kalesine yapılacak bir saldırıyı önceden haber vermek amacıyla gözcülük görevini üstlenen Keçi Kalesi konumu itibarı ile Hellenistik dönemden itibaren dikkat çekmiştir. Dikdörtgen planlı iç kale ve bunu kuzey ve batıda çevreleyen dış kale yapısından oluşmaktadır. Kale içerisine yuvarlak ve kare şeklinde kuleler yapılmış, bütün duvarlar yerel kireçtaşından yapılıp arası sert kireç harcıyla doldurulmuştur.

KEÇİ KALESİNİN HİKAYESİ

O güne dek kuşatılıp bir türlü alınamayan kale için gece olması beklenmiş. Çevreden toplanan binlerce keçinin boynuzlarına şamdanlı fenerler bağlanıp kaleye doğru yamaca sürülmüş. Kale görevlileri gece karanlığında kendilerine doğru gelen keçi sürüsünü kalabalık bir ordu zannederek kaleyi terk edip, arka kapısından kaçınca kale kolayca zapt edilmiş. Bu nedenle keçiler sayesinde alınan bu kaleye Keçi Kalesi ismi verilmiş.

Exit mobile version