site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Karacahayıt’ta ‘Puhu’ Operasyonu

Karacahayıt’ta ‘Puhu’ Operasyonu
06.06.2014
A+
A-

karacahayit-ta-puhu-operasyonu

Gecelerin Kralı olarak bilinen ve nadir görülen yırtıcı puhu kuşunun yaralanması, çevrecileri harekete geçirdi.

Söke sınırları içerisindeki Beşparmak Dağları(LATMOS)’ın kuzey yamaçlarındaki Karacahayıt’ta yaralı olarak bulunan yırtıcı Puhu kuşunu yaralı olarak gören Karacahayıt sakinlerinden Hasan Hüseyin Ateş ve Coşkun Şanlı, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(Ekodosd)’ne haber verildi. Ekodosd ekiplerinin incelemesinin ardından, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile yapılan görüşmenin ardından yaralı puhu tedavi yapılmak üzere Ekodosd tarafından teslim alındı. Puhu, tedavi sürecinin ardından, tekrar doğal yaşama bırakılacak.

Çevrecileri seferber eden yırtıcı Puhu kuşu operasyonuyla ilgili konuşan Kuşadası Ekodosd Başkanı Bahattin Sürücü, “Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda yaban hayvanları ve kuşlarla ilgili araştırmalar ve çalışmalar yürütmekteyiz. Bunlardan birisi de yırtıcı kuşlarla ilgili yaptığımız çalışmalardır. Bölgede yapmış olduğumuz farkındalık çalışmaları ve yöre insanlarıyla kurmuş olduğumuz iletişim ağı sayesinde yaralı yaban hayvanları ve kuşlarla ilgili birçok ihbarlar almaktayız. Bugün de Karacahayıt’tan bir yaralı puhu haberi aldık. Yaralı puhuyu gönüllü veteriner üyemiz Nevzat Yıldızlı’ya götürdük. Yapılan muayenede puhunun sağ kanadında bir yara tespit edildi. Puhunun muhtemelen bir gece önce kuvvetli lodosun etkisiyle bir yere çarparak yaralandığını tahmin ediyoruz. Puhunun gerekli tedavisi yapıldı. Gözetim altında tutularak iyileştikten sonra tekrar doğal yaşam alanı olan Karacahayıt’a bırakılacak. Beşparmak Dağları’nın bakir coğrafyası zengin biyolojik çeşitlilik barındırmakta, Ak Kuyruklu Kartal, Kaya kartalı, balık kartalı, yılan kartalı, şahin, atmaca ve Puhu gibi önemli yırtıcı türler Latmos’un benzersiz doğasında doğal dengenin önemli unsurları olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Bu bölgede yaşayan yöre insanlarının duyarlılığı çok önemlidir. Bu duyarlılık sayesinde önemli bir kuş türünün yaşamı kurtulmuştur. Yırtıcı kuşlarla ilgili bölgemizdeki araştırmalara devam etmekte ve korunmaları için, kırsal alanlarda bilinçlendirme çalışmalarını sürdürmekteyiz” dedi.

PUHU KUŞU

Tavşancıl boyunda kahverengi bir yırtıcı kuştur. Türkiye’deki en büyük baykuştur. Kulak tüyleri ve iri başıyla gündüz yırtıcılarından ayrılır. Sık ormanlar, kayalık vadiler, çöller ve şehirlerde yaşar. Alacakaranlıkta ve seher vakti ava çıkar. Hindi büyüklüğündeki kuşları avlayabilir. Kuşların dünyasında “gecelerin kralı” olarak bilinir. Mehtaplı gecelerde karanlık gecelerden daha sık, hele çiftleşme mevsiminde aralıksız bütün gece bağırır. Puhunun sesi korkunçtur. Gözler iri ve turuncu renklidir. Uzun ömürlü bir kuştur. Genellikle 20 yıl yaşayan puhuların, 60 yaşına ulaşanları biliniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.