Selçuk Haber

Kapıcıbaşı: Deve Güreşlerini Biz Yapacağız

DEVE_guresleri-selcuk

32 yıldır Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı tarafından her yıl Ocak ayının üçüncü Pazar günü yapılan Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali bu yıl çıkmaza girdi. Geçen yıl federasyona bağlı olarak kurulan Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından yapılması planlanan Güreşlerde bu sene organizasyon krizi yaşanıyor. Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Mahmut Kapıcıbaşı konuyla ilgili olarak gazetemize konuştu. Vakıf olarak 18 Ocak 2015 tarihinde güreşleri gerçekleştireceklerini duyuran Kapıcıbaşı ; ‘‘Biz bugüne kadar Vakfımıza siyaset karıştırmadık, karıştırmakta istemiyoruz’’ ifadesini kullandı.

Bugüne kadar eski Belediye Başkanları Eftal Doğru, Kamil Subaşı ve H. Vefa Ülgür’ün Belediye olarak güreşlere destek verdiklerini, bununla birlikte büyük sponsorlarının da bulunduğunu, daha sonra ki yıllarda eski Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür’ün sponsorlara gerek duyulmadığını, belediye olarak bu güreşlere destek olacaklarını söylemesiyle birlikte son yıllarda belediye ile birlikte ortak bir çalışma yaparak güreşlerin gerçekleştirildiğini kaydeden vakıf başkanı Mahmut Kapıcıbaşı; ‘‘Bugün geldiğimiz konum hepimizi şaşırtmış durumdadır. Daha önce Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivalini bugün başka bir kurumun yapmak istemsinin sebebi nedir’’ dedi.

Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivalinin dünya tarafından takip edilen bir festival olduğunu ve bunun da festivalde oldukça başarılı olduklarının göstergesi olduğunu belirten Kapıcıbaşı; “Deve Güreşleri organizasyonu Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı’nın Selçuk Sulh Hukuk Mahkemesinin kuruluş izninden bu yana Vakıf tarafından gerçekleştirilmektedir. Bizim Selçuk’ta bir başka kurumun Deve Güreşlerini yapmasına müdahale etme yetkimiz yoktur. Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı olarak yıllarca bu festival tarihimizi deklare ettiğimiz her yıl Ocak ayının 3. pazarı (Dünya Festivaller Kitapçığındaki tarihimiz olan bu sezon için 18.01.2015) deve güreşlerimizi gerçekleştireceğimizi ifade ediyoruz. Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı Yönetim Kurulu olarak bizler her yıl olduğu gibi güreş kararımızı alarak yola çıktık ve Çanakkale, Burhaniye, Ayvalık, İncirliova, Ortaklar, Germencik, Bodrum, Çine, Milas gibi İl ve İlçelerimizden 70’e yakın deve sahipleri ile sözleşmelerimizi yaptık. Biz güreşimizi her yıl olduğu gibi Ocak ayının üçüncü Pazar günü, yani 18 Ocak 2015 tarihinde Pamucak’ta ki Selçuk Efes Güreş alanında gerçekleştireceğiz” dedi.

Güreşlerin yeni kurulan dernek tarafından vakıfla aynı tarihte yapılmak istenmesine bir anlam veremediğini savunan Kapıcıbaşı, “Bu dernek bugün kalkıp da güreşleri kendilerinin yapacağını açıklıyor. Belediye bizi destekliyor ve biz yapacağız diyorlar. Peki bunun nedeni nedir? O halde bugün başka birileri de bir araya gelerek 7 kişi oluşturup başka bir dernek kurup, güreşleri ben yapmak istiyorum derse ne olur? 32 yıldır bu güreşleri yapan bir Vakıf varken neden böyle oluyor? Biz bu sebebi bulamıyoruz. 32 yıllık Vakfın güreşe verdiği emek göz ardı ediliyor.” şeklinde konuştu.

Güreşler 30 Bin Seyircisi İle Guinness Rekorlar Kitaplarına Girmeyi Başardı

Öte yandan 1982 yılında dönemin Turizm Bakanlığı tarafından Selçuk’ta alternatif Turizm olanaklarının araştırılması, Kış Turizmin hareketlendirilmesi için Yüzyılı aşkın Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde küçük köy ve Beldelerde farklı yöre insanlarının bir araya gelip kaynaşmaları, eğlenmeleri, dertleşmeleri için Türk örf ve adetlerinin yaşatılması için gerçekleştirilen Deve Güreşlerinin Turizm Bakanlığının ve Selçuk Belediyesinin maddi destekleri ile ilk kez tertiplendiğini belirten Kapıcıbaşı, “Bu organizasyonlar her geçen yıl daha bir deneyim daha bir eksiklerinin giderilmesi ile Ülkemiz ve Dünya çapında daha büyük ses getirecek şekilde gerçekleştirilmiştir. 1990’lı yıllarda Deve Güreşlerimiz kabına sığmayıp Ülke çapında ses getirmeye başlamıştır. Selçuk-Efes Tarih, Kültür, Turizm, İnanç Turizmi olarak ülkemizin Dünya’ya açılan penceresi olarak bilinmektedir. Bunun bilincinde olan Selçuk-Efes Kültür ve Turizm Vakfı Yönetimi yıllarca dar çevrede gerçekleştirilen “Deve Güreşleri” organizasyonunu Ülkemiz ve
Dünya çapında bilinen hale getirmek fikrine sahip oldu. Önce Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak Deve Güreşlerine yurtdışından yazılı ve görsel basın ekipleri davet edildi. Bu ekiplerin basına organizasyonumuzun önemini ve ciddiyetini vurgulamak için Eğitim ve Kültür seviyesi yüksek gönüllü akademisyenler getirerek yaptığımız iş ve basın mensuplarına verdiğimiz önemi belirtmiş olduk. Bu arada Deve Güreşi izleyicisi profilini biraz daha geliştirmemiz gerektiğini düşünerek, Güreşlerimize İzmir’deki Yabancı misyon şeflerini., NATO askeri Birliğini, Güney Deniz Saha Komutanlığına bizzat giderek davet etik ve seyirci mozaiğimizi biraz daha geliştirmeye başladık. Bıkmadan usanmadan yaptığımız bu çabaların meyvelerini toplamaya başladık, “The TIMES” a kapak olduk. Guinness Rekorlar Kitaplarına en çok seyirci toplama rekoru ile girdik. The Economist Dergisinde yer aldık. Dünya Festivalleri Kitapçığına girerek Şubat ayı içinde Rio Karnavalına gidilmesi tavsiye yapılıyorsa, Ocak ayında da Türkiye ‘ye Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfının tertiplemiş olduğu Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivaline gidilmesi tavsiyesi yapılmaktadır” bilgisini verdi.

Vakıf senedinde Selçuk Efes Deve Güreşleri festivali yapmak faaliyetler arasında sayılmıştır. Vakıfların vakıf senedi adli mercilerin iznine tabidir. Vakfımızın yapacağı Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivaline adli merciler izin vermiştir. Başka bir derneğin veya federasyonun iznine tabi değiliz. Federasyon kararları vakfımızı bağlamamaktadır, aldığı kararlar tavsiye niteliğindedir. Nitekim federasyon yönetim kurulu üyelerinden Sayın Aytekin KAYA ve İbrahim GÜR’ün develeri de vakfımızca 18.01.2015 günü yapacağımız güreşe katılmak için sözleşme imzalamışlardır.

Kamuoyuna kriz olarak lanse edilen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali konusunda vakfımızca herhangi bir kriz yoktur. 2 yıl önce kurulan Dernek de bir sivil toplum örgütüdür ve bir araya gelen bu insanlara saygımız vardır. Gösterdiğimiz bu saygıya karşı biz de saygı görmek isteriz. Şahsımıza saygı yok ise 32 yıllık emeğe saygı gösterilmelidir.
Haber: Seda Konuk www.selcukhaber.com

Exit mobile version