Selçuk Haber

İzmir’in Enflasyonu Türkiye’yi Solladı

İzmir'in EnflasyonuUcuz İzmir efsane oldu. İzmir enflasyonda Türkiye verilerinin üzerine çıktı. TÜİK verilerine göre TÜFE Türkiye genelinde 8.54 olarak gerçekleşirken, İzmir’de 12 ayın ortalaması 9.55 oldu. İzmir’de etkili olan dondurucu soğuklarla birlikte yaş sebze ve meyvenin fiyatı ise katlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü Türkiye genelinde TÜFE’de 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.44 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8.17, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.17 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8.85 artış gerçekleşti. İzmir’de ise bir önceki aya göre yüzde 0.46 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8.54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.54 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 9.55 artış gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre Aralık ayında geçen aya göre fiyatı en fazla artan ürün yüzde 19.68’lik artışla patlıcan oldu. Bu ürünü yüzde 6.56’lık artışla kargo gönderme ücreti, yüzde 6.17 ile Uzman Doktor Muayene Ücreti, yüzde 4.66 ile yumurta ve yüzde 4.28’lik artışla müvecher (altın) takip etti.

İzmir’de Aralık ayında geçen aya göre fiyatı düşen ürünlerin başında portakal geldi. Aralıkta portakalın fiyatı yüzde 24.83 düşerken, bu ürünü fiyatı yüzde 18.13 düşen karnabahar ile fiyatı yüzde 17.65 düşen kadın kazağı izledi.

SOĞUK HAVA FİYATLARI İKİYE KATLADI

İzmir’de etkili olan dondurucu soğuklarla birlikte yaş sebze ve meyvenin fiyatı katlandı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, fiyat artışının havadan değil aracıdan kaynaklandığını belirterek, komisyoncuların soğuk bahanesiyle fiyatları manipüle ettiğini öne sürdü.

Sibirya soğukları dondururken, sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Pazarda ıspanağın kilogramı 1.5 liradan 3 liraya, pırasa ve brokolinin kilogramı 1 liradan 2 liraya yükseldi. Kilogramı 75 kuruş olan mandalina 2 liraya çıktı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, komisyoncuların havanın soğumasını bahane ederek, sebze ve meyve fiyatlarını arttırdığını belirterek, bundan üretici ve tüketicinin zarar gördüğünü söyledi. Çifçi şöyle konuştu:

“Kar, kış, sel çiftçiyi olumsuz etkiliyor ancak, daha rekolte düşüşünün ne kadar olacağı belli değilken, aracılar bunu bahane ederek pazar fiyatlarını fırlatıyor. Kış şartları nedeniyle sebze ve meyve fiyatları manipüle ediliyor. Bundan çiftçi ve tüketici zarar görüyor. Bu yıl narenciye fiyatları düşüktü. Mandalina çiftçinin elinden kilogramı 30 kuruştan alındı. Pazar tezgahında ise 2 lira. Burada kazanan üretici değil aracı. Üreticiden çıkışla tüketiciye geçen nokta arasında yüzde 200 hatta 500’e varan oranda artış var. Bu sistemin değişmesi lazım. Yerel yönetimlerin üretici pazarlarlarını özendirmesi, desteklemesi gerekiyor. İktidar girdi fiyatlarını sübvanse etmeli ve kooperatifleşmeyi teşvik etmeli.”

Exit mobile version