Selçuk Haber

İcra sarmalı… İzmir’i bekleyen büyük tehlike!

Ekonomide yaşanan daralma, girdi maliyetlerindeki yükseliş tarım üreticilerini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl binlerce dönümlük alan icradan satışa çıkarken yeni yılda da tablo değişmedi. Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı çiftçilerin artan maliyetler dolayısıyla ürettiklerinden kazanç sağlayamadığını vurguladı. Erdallı, “Borçlu olan çiftçi mecburen elindeki tarlayı satıyor yada icralık oluyor. Ürettiğinden kazanamıyor. Üretici küskün, üretmekten vazgeçiyor. İzmir’i büyük bir tehlike bekliyor” dedi.

Ekonomide yaşanan olumsuzluklar hayatın birçok alanını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ekonomik kriz özellikle büyükşehirlerde kendisini daha fazla hissetiriyor.

Resmi verilere göre İzmir’de geçtiğimiz yıl iflasını açıklayan firma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 17 artarken krizin vurduğu bir diğer alan tarımsal üretim oldu.

Geçtiğimiz yıl onbinlerce dönümlük arazi icralık olurken bu sene de tablo değişmedi. Yakın zamanda, Dikili ilçesinde 43 bin 282 metrekare büyüklüğündeki tarım 781 bin 480 TL’den, yine Dikili’de 33 bin metrekarelik zeytinlik 6 milyon 601 bin 384 TL’den, Foça’da ise, 43 bin 661 metrekarelik tarım arazisi 8 milyon 732 bin 358 TL’den vitrine çıkarıldı.

ÜRETİCİDEN FİDE PARASINA BİLE ALMIYORLAR
İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde üreticilerin artan enflasyondan, girdi maliyetlerinden olumsuz etkilendiklerini kaydetti.

Başkan Erdallı, çiftçilerin borçlarını ödeyemediği dolayısıyla icradan satışların arttığını vurgulayarak, “Narenciye yetişen bölgelerde ürünler dalında kaldı. Selçuk, Seferhisar gibi bölgelerde mandalina satılamadı. Aydın’da portakalın kilosu 2-3 TL’den satılıyor. Kışlık sebze de tarlada kaldı. Bir karnabahar manavda 50 TL iken, üreticiden fide parasına bile almıyorlar” diye konuştu.

SEBZE DE TARLADA KALDI
Erdallı “Akaryakıta gelen zamlar zaten her kalemi oldukça etkiliyor. Nakliye masrafı, girdi maliyetleri çok yüksek. Bu sene kışlık sebze de pamuk da kötü gitti. Hububat geçtiğimiz seneki fiyatlarla aynı. Buğday rekoltesi düşük. Yem fiyatları yüksek. Borçlu olan çiftçi mecburen elindeki tarlayı satıyor yada icralık oluyor. Ürettiğinden kazanamıyor. Üretici küskün, üretmekten vazgeçiyor. İzmir’i büyük bir tehlike bekliyor” ifadelerine yer verdi.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ

Exit mobile version