site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

İncir ağaçlarında ilekleme dönemi

İncir ağaçlarında ilekleme dönemi
20.06.2020
A+
A-

Kaliteli incir üretimi ile bilinen Ödemiş ilçesine bağlı mahallelerde bulunan incir bahçelerinde ilekleme işlemi başladı. Üreticiler, incirlilerin olgunlaşması için yapılan işlem için hummalı bir çalışma içerisine girdi.

ÖDEMİŞ’İN Kaymakçı Mahallesi’nde incir üretimi ve satışı yapan üretici Orhan Dönmez, haziran ayının ikinci haftasında başlayan ilekleme döneminin bu yıl 1 haftalık gecikme yaşadığını belirterek, “Kaymakçı Işıklar mevkisinde bulunan incir bahçelerimizdeki ağaçlarımıza her yıl olduğu gibi bu yıl da haziranın ilk yarısında yeni dönemde döllenmesi için ilek atarız. İlek dediğimiz erkek incir ağacının meyvesidir. Geçen hafta başı itibarı ile başladığımız ilekleme işlemleri ayın 20’sine kadar devam eder. 10 gün içerisinde iki kez ilekleme yapmamız gerekiyor. Şu an ilkini yapıyoruz. İleklerimizi bölgemizde bulunan erkek ağaçlarından sağlıyoruz. İleklerin kovası 30-50 lira arasında değişiyor” dedi. Bu yıl hava şartlarının geçtiğimiz yıllara göre daha nemli geçtiğini belirten Dönmez, “Hava yağışlı geçiyor. Bu da nemin devam etmesi demektir. İncir ağacı sıcak ve güneşi sever” diye konuştu.

İLEKLEME NEDİR?
İLEKLEME hakkında bilgi veren Dönmez, “İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gerekir. Bunun gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi incir ağaçlarına asılması işlemine ilekleme denir. İlek sineği incirde zararlı olmayıp aksine dölleyici görevi üstlenen bir sinektir. Haziran ayında, incir meyveleri iri fındık ya da 25 kuruş büyüklüğünde parlak bir görünüm kazandığında ileklemeye başlanır. Yani erkek ağaçlardan alınan incirli dalın, dişi meyvesini aldığımız ağaca asılması olayı veya file içerisinde erkek incirlerin konup asılması işlemlerine ilekleme denir. 1-2 ilek sineğinin (dölleyici sinek) meyve içerisine girmesi yeterlidir. Çok ilek filesi ya da erkek ağaçtan alınan dalın asılması, kaliteli ürün demek değildir. Aşırı ilekleme yapılan bahçelerde meyvelerde akma çürüme ve ekşime daha sık görülür. Aşırı ileklemeyi önlemek için eğer varsa bahçe içindeki fazla ilek ağaçları imha edilmelidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.