site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

GÜVEN(ME)MELİ MİYİM?

09.09.2020
A+
A-

Türk Dil Kurumu’na göre güven kelimesinin iki ayrı anlamı mevcut. Bunlardan birincisi: Korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu, itimattır. İkinci anlamı ise: Yüreklilik ve cesarettir. Peki hayatımızda güven nerededir ve bize nasıl hissettirir? Hadi gelin bu yazımızda güveni konuşalım.
Aslında insanların geçmişten bugüne en çok önem verdiği ve birinde olmazsa olmaz duygunun güven olduğunu anlamak çokta zor olmasa gerek. Küçük yaşlardan beri bileğine güvenmek, güven vermek/ güven duymak gibi olumlu ve bizi kamçılayan deyimleri de öğrendik; Güvendiğin dağlara karlar yağmak ve güveni sarsılmak gibi olumsuz, bizi yoran deyimleri de öğrendik. Eskidenmiş insanlara güvenmek. Eskidenmiş komşu komşunun külüne muhtaçtır, demek. İnsan kapı komşusuna da güvenemiyor, dost dediği insana da. Modern çağda dolandırılmanın, ihanetin arttığından muzdaribiz hepimiz. Ne dostuna ne de eşine güvenebiliyorsun son yıllarda. Biri bir şey yapacak korkusu ile yaşamak doğru mu peki? Sanmam. Neticede psikolojik sorunların çoğunda korkuyla beslenen bir güvensizlik hakimdir. Psikolog ve psikiyatr güvenli bölgeyi oluşturunca, karşısındaki ona güvenince ve o güvenin zedelenmeyeceğine emin olduğu vakit konuşmaya başlar. Anlatır, çünkü insanı insan anlar en çok. Tıpkı insana insandan başkasının zarar veremeyeceği gibi.
Güven duygumuz, sirkteki o ip cambazının üstünden geçtiği o incecik iptir aslında. Güveni sarsmak ve güven kazanmak bu kadar hassastır, büyük çerçeveden bakarsak olaya. Birine güvenmek ve güvenmemekte bireyin tercihidir, hayatında. Güvenirsen ne mi olur? En fazla bir tecrübe daha katarsın hayat yolunda cebine. Güvenmezsen de, kötü şeylerin hep seni bulacağından korkma. Ama güvenmemek, anda kalamamaktır bu zamanda. Eğer her anın kıymetliyse, yara almış bile olsan güven duygusundan, tut yine onun ellerinden. Güvenmek, birine karşı hissedilen en güzel duygulardandır çünkü. Yaşamayı, nefes almayı ve hissetmeyi getirir beraberinde. Güvenmem deme, bir kere denersen eğer devamı gelir. Aldığın nefese güven, yaşadığın anlara güven ve en çok tecrübelerine güven ama yarınlara adım atmaktan korkma. En güzel günlerin, hep sağlıkla ve güven dolu olsun.
Gönlümden gönlüne çiçek çiçek sevgilerime…
Eda Çivici

YORUMLAR
  1. Eren dedi ki:

    Yazılarını her seferinde umut dolu bitirebilmen çok güzel. Güven, yaşamayı ve nefes almayı getirdiği gibi yaşamak ve nefes almak da güveni gerektirir bazen. Kalemine sağlık ✨