site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Gebekirse’de esrarengiz kazı

Gebekirse’de esrarengiz kazı
09.08.2015
A+
A-

gebekırse (1)

Selçuk’a bağlı Zeytinköy Mahallesi’nde bulunan ve doğal güzelliğiyle dikkat çeken Gebekirse Gölü hazine avcıları tarafından talan edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Gölün güneydoğu kıyısında iş makinesiyle kaçak kazı yapan define avcılarının bir mermer lahidi paramparça ettikleri öğrenildi. Kazı alanı ve buradan çıkarılan mermer lahit kapağı, bölgeye piknik yapmak amacıyla giden gazeteci-yazar Kubilay Kaplan tarafından tesadüfen bulundu. Mezarı açıp içindekileri alan define avcıları kırdıkları mermer lahidin yaklaşık iki buçuk metre uzunluğundaki kapağını olduğu yerde bırakmışlar. Definecilerin, lahidin kendisini ne yaptıklarıysa bilinmiyor. Ancak lahidi bir araca yükleyip başka yere taşıdıkları ihtimali üzerinde duruluyor.

Kaplan: “Bu bölgeye acilen sahip çıkılmalı”

Hafta sonu bir grup arkadaşıyla Gebekirse Gölü kıyısına piknik yapmaya gittiği esnada buradaki kaçak tarihi eser kazısını fark eden Kubilay Kaplan, “İlk gördüğüm anda çok şaşırdım. Defineciler, mermer lahidi açmışlar ve lahidin içinden çıkan kemikler ve bazı çömlek parçaları hala görülebiliyor. Ancak lahidin kendisi yok. Büyük bir ihtimalle onu da, iş makinesiyle bir kamyona yükleyip buradan götürmüşler.

Gebekirse doğal güzelliğiyle bilinen bir yer, ancak öyle anlaşılıyor ki gölün civarı ilk çağlarda bir yerleşim yeri olarak da kullanılmış. Burayı kazan define avcıları da bu gerçeği bir şekilde öğrenmişler. Etrafta iş makinesinin kazı yerleri çok rahatlıkla görülebiliyor. Başta Selçuk Belediyesi ve İl Turizm Müdürlüğü olmak üzere birçok kurumun bu tabiat harikası yere sahip çıkmaları ve burayı korumaları gerekiyor” dedi.

Haber: Mehmet Uyaroğlu

gebekırse (2)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.