Selçuk Haber

FİZYOTERAPİST KİMDİR ? FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON NEDİR ?

Sevgili okurlarım, bugün sizlerle yayın hayatımdaki ilkyazımla birlikteyim. Ben Fizyoterapist Ümmühan İRTEN olarak sizlere fizyoterapi konusunda bilgilendirme ve rahatsızlıklarınıza yardımcı olmaya geldim. Öncelikle ilk konumuz biz fizyoterapistler kimiz ve ne iş yaparız açıklamak istiyorum.
Fizyoterapist, fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksek okullardan mezun sağlık profesyonelleriyiz. Uzman hekim tarafından tanısı koyulmuş hastaların bulgularını değerlendirerek bireye özgü tedavi programı planlar ve uygularız. Hekim tarafından yönledirilme olmaksızın çalışabiliriz, tedavi uygulayabiliriz. Hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygularız. Hastaların tedavisi yönünden rehabilitasyon ekibinin diğer üyeleri ile birlikte multidisipliner çalışırız.

Peki fizyoterapi ve rehabilitasyon nedir ?
Fizyoterapi ve rehabilitasyon, bir kişinin yaralanma, hastalık veya engellilik sonrasında kaybettiği hareket ve fonksiyon kabiliyetini iyileştirmeye yardımcı olan ve dört yıllık fakülte yada yüksek okul mezuniyeti gerektiren bir sağlık mesleğidir. Fizyoterapi, iyileşmeyi hızlandırır ve kolaylaştırır. İnsanları mümkün olduğunca bağımsız kalabilmeleri için tedavi ederken, işlerine devam edebilmelerine yardımcı olur.
‘Fizyoterapiden hayatınızın herhangi bir zamanında faydalanabilirsiniz.’

Fizyoterapi, bel ağrısına yada ani sakatlıkların tedavisine yardımcı olabilir, astım, felç gibi uzun dönemli tıbbi rahatsızlıklara rağmen kaliteli bir hayat sürmenizi sağlayabilir, kadınları doğuma hazırlayabilir yada müsabakalarda sporcuların performansını artırabilir.

Fizyoterapinin Tedavi Ettiği Hastalıklar Nelerdir?
Fizyoterapi, fizyoterapistin uzmanlık alanına bağlı olarak çok çeşitli tıbbi durumların tedavi sürecinde bireye yardımcı olabilir. Fizyoterapinin yardımcı olabildiği durumlar arasında felç, omurilik yaralanmaları, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, vestibüler disfonksiyon ve travmatik beyin yaralanmaları gibi nörolojik durumlar, gelişimsel gecikmeler, serebral palsi ve kas distrofisi gibi pediatrik durumlar, kadın sağlığı ve üriner inkontinans ve lenfödem gibi pelvik taban disfonksiyonu, karpal tünel sendromu, KOAH, kistik fibroz ve miyokard enfarktüsü gibi kardiyopulmoner durumlar, sarsıntı ve tenisçi dirseği gibi sporla ilgili yaralanmalar ile sırt ağrısı, rotator manşet yırtıkları ve temporomandibular eklem bozuklukları gibi kas-iskelet sistemi fonksiyon bozuklukları bulunur.

Tedavinin nedenine bağlı olarak fizyoterapi ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırma, dengenin gelişmesi ve düşmeyi önleme, hareket kabiliyetinde ve sınırlarında gelişme, i̇nme veya felç sonrası iyileşme, opioidlere olan ihtiyacı azaltan ağrı yönetimi, yaralanma veya travma sonuçlarından kurtulma ile yaşa bağlı tıbbi sorunların yönetimi konularında bireyin ilerleme göstermesinde ölçülebilir oranda fayda sağlar.

İlkyazımda daha çok mesleğim ve yaptığımız uygulamalar hakkında bilgilendirmek istedim. Bir sonraki yazılarımda farklı hastalıklar ve tedavileri hakkında sizlere bilgilendirici içeriklerimi paylaşacağım.

Fizyoterapist ÜMMÜHAN İRTEN
İnstagram.com/fztummuhanirten

Exit mobile version